Byhistorie
Kristiania fikk verdens første kvinnelige diplomat
Aleksandra Kollontaj ble verdens første kvinnelige diplomat da hun høsten 1922 ble sendt til Kristiania i diplomatisk oppdrag fra Sovjetunionen
Aleksandra Kollontaj i Oslo 1930, året hun flyttet til Stockholm for å bli sovjetisk ambassadør der.
Henriksen & Steen, Nasjonalbiblioteket
Kvinnesaksaktivisten og sosialisten Aleksandra Kollontaj var i eksil i Norge fra 1915 til hun vendte tilbake til hjembyen St. Petersburg da den russiske revolusjonen brøt ut i 1917. I 1919 ble hun utnevnt til folkekommissær (minister) for propaganda og agitasjon i Ukraina. Hun var aktiv innen Arbeideropposisjonen 1921–1922 som forsøkte å styrke fagbevegelsens posisjon, men opposisjonen tapte og Kollontaj ble fratatt alle politiske verv. Løsningen ble å sende henne til den russiske handelsrepresentasjonen i Kristiania.
Bidro til radikalisering
14. oktober 1922 skrev hun med kjærlighet til den norske hovedstaden: «Så er jeg etter fem år tilbake på Holmenkollen som jeg kjenner så godt. Den vidunderlige fjelluften, og der nede ser jeg Kristiania med de samme sterke lysene, og himmelen full av stjerner. Vær hilset Kristiania! Vær hilset, kosmos!». Fem år tidligere hadde hun bodd i et lite rødt hus, et billig hotell nedenfor det flotte Holmenkollen hotell: «Men nå, for å ivareta vår Sovjetrepublikks prestisje, bor jeg på et komfortabelt rom på sanatoriehotellet…».
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP