Innenriks

Krekar har sendt inn klage på utleveringsvedtaket – mener Solberg er inhabil

Mulla Krekar har sendt inn en klage på Justis- og beredskapsdepartementets vedtak om å utlevere ham til Italia, der han er dømt til tolv års fengsel

Mulla Krekar i retten i fjor høst der vilkårene for utlevering til Italia ble behandlet.
Publisert Sist oppdatert

I februar kom vedtaket fra Justis- og beredskapsdepartementet om at Najumuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, kan utleveres til Italia. Der ble han i fjor sommer dømt til tolv års fengsel for å ha planlagt terror. Det er dette vedtaket Krekar nå har klaget på, skriver VG.

Krekars advokat, Brynjar Meling, sendte klagen 4. mars.

Her hevdes det at vedtaket om å etterkomme Italias begjæring om utlevering ikke er utøvd innenfor rammene av Norges folkerettslige forpliktelser.

Mener Solberg er inhabil

I klagen fremmes det også en innsigelse mot habiliteten til statsminister Erna Solberg.

«Solberg var fornærmet i den straffesaken mot Najmuddin Farraj Ahmad som i 2012 endte med at han ble dømt for trusler mot henne. Det anføres at denne høyst særegne relasjonen mellom regjeringens leder og Ahmad objektivt sett er egnet til å svekke tilliten til Solbergs upartiskhet, uavhengig av hvor stor tillit man generelt måtte ha til statsministerens personlige integritet», står det i klagen, ifølge VG.

Les også: Erna Solberg kan være inhabil i Krekar-saken

Lovavdelingen i Justisdepartementet foretok også en habilitetsvurdering av Solberg før vedtaket i februar, skriver NRK. Her kom de fram til at Solberg kan være inhabil på grunn av dommen mot Krekar i 2012.

Før vedtaket foretok lovavdelingen også en vurdering om statsråd Monica Mæland (H) var inhabil i saken. De konkluderte med at hun ikke var det. Bakgrunnen for at spørsmålet ble reist var hennes relasjon til statsminister Erna Solberg.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Stiller krav

I klagen fra Krekar trekkes det også fram alternativer til utlevering, som straffeforfølgelse i Norge. Det legges også ned påstand om å enten avslå Italias utleveringsbegjæring eller å stille klare krav til landet i forbindelse med en utlevering.

På bakgrunn av klagen er det Kongen i statsråd, altså regjeringen, som tar endelig stilling til utleveringsspørsmålet.

Powered by Labrador CMS