Nyheter

– Klima og skole viktigst, selv om det kuttes 80 millioner

Klima og satsing på skolegjennomføring er viktigst i fylkesbudsjettet, selv om budsjettet preges av kutt på 80 millioner.

Fylkesbudsjettet ble presentert i dag. F.v. Solveig Ege Tengesdal (KrF), fylkesvaraordfører Arne Bergsvåg (Sp), fylkesordfører Marianne Chesak (Ap), Alexander Rügert-Raustein (MDG) og Kjartan A. Lunde (V). Foto: Rogaland Fylkeskommune
Publisert Sist oppdatert

Flertallspartiene Ap, Sp, KrF, MDG og Venstre la tirsdag fram sitt fylkesbudsjett for 2020 og økonomiplan 2020-2023.

Den økonomiske situasjon gjør at Rogaland fylkeskommune må kutte 80 millioner.

Likevel står flertallspartiene sammen om å øke satsingen på to svært viktige områder, og bruke mer penger på gjennomføring av skolegang og på økt klimasatsing.

– Vi har stadig flere som gjennomfører videregående skole etter langvarig og systematisk satsing på dette over flere år, og vi er spesielt gode i vårt fylke på dette. Ulikhetene øker og er en trussel mot fellesskapet vårt. Nettopp derfor er det så viktig at ungdommene fullfører sin skolegang og vi har nå klatret fra 7. plass til 3. plass i landet på gjennomføring av videregående skole. Vi skal klatre helt til topps på dette, sier fylkesordfører Marianne Chesak (Ap) i en pressemelding i forbindelse med budsjettet.

Hun forteller at fylkeskommunen ikke er villige til å kutte midlene i nullvisjonen, som er navnet på denne satsingen.

– Vi vil opprettholde den, for det er kjempeviktig og alle skal med, sier Chesak til RA.

Klimasatsing

Den andre store satsingen i budsjettet er klima. Også fylkeskommunen kan gjøre mer på dette området.

– Dette er vår tids viktigste utfordring – globalt, nasjonalt og regionalt. Nå skal vi kutte i flyreiser, vi skal ha klimabudsjett og egen klimarådgiver for fylkeskommunen. Dette er helt avgjørende for at vi skal sette inn treffsikre tiltak som gjør at vi klarer å redusere vårt klimaavtrykk raskt og i tråd med klimamålene i Parisavtalen, sier Chesak.

Hun mener at det er på tide å gå fra snakk til handling, for i løpet av ti år skal CO2-utslippene halveres.

– Det er ikke mer enn tid av veien, og knapt nok det. Vi har begynt arbeidet, og vi har allerede tatt mange klimagrep. Vi skal ha et budsjett, et regnskap og vi skal måle oss selv. Vi skal jobbe målrettet og vi skal ha utslippskutt for hvert år. Da trenger vi kompetanse, og vi trenger en klimarådgiver og en klimaøkonom som kan vise oss hvordan vi gjør det og hva vi har klart, sier fylkesordføreren.

Hun forteller at fylkeskommunen vil satse videre på klimapartnerordningen deres, og utvide den. Det er et nettverk hvor fylkeskommunen har ansatte som bistår bedrifter i fylket til å ta smartere miljøvalg.

– Så de to største utfordringene vi står overfor er at stadig flere står utenfor, det er økende unge uføre, og derfor er skolesatsingen vår kjempeviktig, samt miljø og klimakrisen. Selv om det er stramt og vi må gjøre tøffe prioriteringer framover, så må vi være tydelige på at det må kjøres på disse to satsingene, sier Chesak.

Alexander Rügert-Raustein (MDG) forteller under framleggingen av fylkesbudsjettet at klimarådgiveren og klimaøkonomen finansieres blant annet ved å redusere flyreisene til alle ansatte i fylkeskommunen.

– Vi får en vinn-vinn-situasjon. Vi begynner med våre egne utslipp, og bruker det vi frigjør av økonomiske midler der for å gjøre et godt arbeid, sier han.

– Innenfor kollektiv ønsker vi å se på flere punkter. Kollektivsatsingen må styrkes for at vi skal nå nullvekstmålet, og der ønsker vi å se på flere ting. Vi ønsker oss en mobilitetsapp, som etter hvert kanskje kan gi innbyggerne muligheten til å kjøpe restplasser slik vi kjenner det fra for flyreiser. Vi ønsker å evaluere ruter som kan få hyppigere avganger, og vi ønsker mer av «Hent meg»-ordningen, og evaluere hvor den kan brukes, legger Rügert-Raustein til.

– Stolt

Kjartan A. Lunde (V) er stolt over den grønne satsingen i årets budsjett.

– Det er lagt opp byggeklosser gjennom de siste årene, men her vrir vi enda mer til, og nå sier vi at nå skal det være et grønt skifte på fylkeshuset og ut i fylket vårt. Det blir satsing på klima på alle fronter. For meg er det viktig å gjøre det enklere og billigere for folk å velge miljøvennlig, og da handler det om å gjøre det enkelt og billig å velge kollektivt. Nå legger vi mer til rette for det, og vi skal blant annet se på utvidelse av «hjem-jobb-hjem»-ordningen. Det har vært etterspurt på Jæren og i ytre Ryfylke, sier han.

– Det ligger inne flere andre ting som vi håper på å få på plass etter at bymiljøavtalen er landet, med billigere priser og enda bedre busstilbud for innbyggerne i fylket vårt, legger Lunde til.

Strammere økonomi

Fylkesrådmannens innstilling viser at økonomien i fylkeskommunens ansvarsområder blir strammere, og budsjettet er preget av det.

– Samtidig har vi vært opptatt av å skjerme viktige områder fra kutt. Regjeringen har gjennomført en oppgavereform som i praksis har tappet fylkeskassen for mange titalls millioner. De har overført store, viktige og ressurskrevende oppgaver til fylkeskommunen uten at de har overført midler til å utføre disse ekstra oppgavene, sier Chesak.

Hun påpeker at folk flest ikke vil merke så mye til kuttene enda, og at prioriteringene som skal tas mener hun bør gjøres på en smart måte.

– Det blir spennende å se hvordan budsjettene fremover blir. Det er enda stor usikkerhet knyttet til hvordan de nye oppgavene fylkene får finansiert blir, og det ligger an til en stor underfinansiering. Da er jeg opptatt av at vi legger ambisjonsnivået ut ifra hva vi får finansiert, sier hun.

Powered by Labrador CMS