Innenriks

Klar beskjed til regjeringen: – Løser ikke forskjellskrisa

Fredag gikk startsskuddet for Rødts landsmøte. Våpenstøtte til Ukraina og vindkraft er blant helgas saker.

NestlederMarie Sneve Martinussen t.v og Bjørnar Moxnes på Rødts landsmøte i Stavanger fredag.
NestlederMarie Sneve Martinussen t.v og Bjørnar Moxnes på Rødts landsmøte i Stavanger fredag.
Publisert Sist oppdatert

Saken oppdateres!

Rødt er fra fredag til søndag samlet til landsmøte i Stavanger. Partileder Bjørnar Moxnes var klar i beskjeden til regjeringen og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han snakket om forskjellene i samfunnet:

– Regjeringa løser ikke forskjellskrisa. Og Støre: Dette er et Forskjells-Norge vi ikke lenger kan leve med. Det funker ikke for Renate. Det funker ikke for et arbeiderparti. Det funker ikke for Norge.

Før det hadde Moxnes snakket om Renate, som er ufør etter en bilulykke og som lever på arbeidsavklaringspenger.

– Hver mandag, når dattera er på skole og fritidsaktiviteter, så skrur hun av strømmen, trekker et pledd over seg og spiser bare et par brødskiver den dagen. Sånn sparer Renate penger, sa Moxnes i sin tale til landsmøtet tidlig fredag ettermiddag.

Må levere løsninger

Rødt-lederen var klar på at det må leveres løsninger denne våren, og trakk fram både å få ned strømprisene, dempe inflasjonen og unngå flere rentehevinger.

– Forskjellene har økt i nesten førti år, gjennom skiftende regjeringer. Norge er et samfunn hvor kapitalkreftene dominerer, ikke det sosialdemokratiske lykkelandet som noen tror, sa Moxnes.

Økte strømpriser og utgifter har preget nyhetsbildet lenge, og ble også viet oppmerksomhet i talen fredag. Moxnes anklaget regjeringen for å ikke vise vilje til å ta de grepene som trengs.

– Strømmen som det koster 12 øre å produsere, den blir solgt for det 10-20-dobbelte eller mer. Systemet med børsstyrte strømpriser har spilt fallitt. Gjennom 100 år har vi bygd opp et kraftsystem som er folkets felles eie. Nå risikerer vi å gamble det bort, sa Moxnes.

Partiet hans går blant annet inn for full statlig styring over krafteksporten og et krav om pristak for strømprodusentene.

Elektrifisering av Melkøya, fødetilbudet i Norge og privatisering var andre temaer, og det ofte brukte begrepet “velferdsprofitører” ble flere ganger løftet fram i talen.

Ukraina-krigen og Rødt

Blant hovedsakene på landsmøtet er hvorvidt Rødt skal støtte de norske våpenleveransene til Ukraina. Debatten har rast i partiet i flere måneder.

Nå blir det opp til landsmøtet å bestemme hva som skal være Rødts politikk framover. Men om Rødt vil gjøre helomvending fra et nei til våpenstøtte til et ja, er helt åpent, skrev NTB tidligere i april.

– Det er vanskelig å vite hvordan det kommer til å lande og hva resultatet blir, sa sentralstyremedlem og stortingsrepresentant Seher Aydar til NTB.

Også fredag sa Moxnes at det er ulike syn innad i partiet på våpenstøtte. Men det viktige er at de er imperialister i praksis, fortsatte han.

– Når en stormakt invaderer et annet land stiller vi oss solidarisk med dem som blir angrepet og kjemper, og støtter etter beste evne. Vi stiller oss ikke nøytrale. Vi veit at Norge har mye å bidra med når det kommer til luftvern mot russiske bombeangrep. Uten militær motstand hadde Ukraina vært overkjørt. Deres legitime forsvarskamp avhenger av våpenstøtte, sa Moxnes.

– Rødt ville aldri lagt landet forsvarsløst for en stormakt som ønsker kontroll over oss. Vi ville tatt imot den våpenhjelpen vi kunne få. Derfor gir det ikke mening for meg at Rødt skal være mot all norsk våpenstøtte til Ukraina, når vi ser at Norge ikke har blitt en medkrigerstat, som vi frykta. Og de har bedt oss om den støtten.

Har tatt dissens

Moxnes var klar på at våpenstøtte aldri skal skje “ukontrollert og ubetinget”. Det er heller ingen motsetning mellom våpenstøtte og støtte til fredsforhandlinger, fortsatte Rødt-lederen.

– Og hvis vi går bort fra et nei til enhver våpenstøtte, gir det også større rom til å løfte fredsinitiativ.

Et flertall i Rødts uttalelseskomité vender i en uttalelse fortsatt tommelen ned for våpenstøttet.

Blant annet heter det:

«Ved å bidra med våpen og slik bli en del av konflikten, kan vi miste vår mulighet til å bruke diplomatiske arenaer til å påvirke fredsarbeidet».

Men tre medlemmer i komiteen har tatt dissens og levert et endringsforslag. Også sentralstyret har kommet med endringsforslag til uttalelsen.

Nye medlemmer

Moxnes startet talen med å minne om at sist landsmøte, som var midt i koronapandemien, var de samlet digitalt. Men siden da har det skjedd flere ting, som Moxnes lister opp:

– Rødt har virkelig blitt en sterk kraft å regne med i norsk politikk, for arbeidsfolk, for fagbevegelsen, og i kampen mot Forskjells-Norge.

– Vi har blitt over 14.000 medlemmer – og vi har brutt sperregrensa, sa han.


Powered by Labrador CMS