Verden

Kaos i gatene under demonstrasjoner mot «den argentinske Trump»

Argentinsk politi barket sammen med demonstranter som samlet seg i Buenos Aires i protest mot president Javier Mileis omfattende reformer.

Demonstranter støtte sammen med politi utenfor kongressen i Buenos Aires, der de folkevalgte diskuterte de omfattende reformene til president Javier Milei.
Publisert Sist oppdatert

TV-bilder viser politiet som skyter med gummikuler og vannkanoner mot hundrevis som hadde samlet seg i motstand mot reformene torsdag.

Ifølge venstrepolitikeren Myriam Bergman oppfordret rundt 40 folkevalgte politiet til å stanse voldsbruken, men fikk lite gehør.

– De kastet gass mot oss, de slo oss, de dyttet oss, sier Bergman til AFP.

Vaklende økonomi

Sammenstøtene skjedde på dag to av det som ventes å bli en maratondebatt i kongressen om reformplanene til svært liberalistiske Milei. Han omtaler seg som en «anarko-kapitalist». Milei betegnes som en Donald Trump-aktig figur som er imot abort og ønsker å gjøre det lettere å kjøpe våpen og selge organer fra mennesker.

Trump har selv sagt han er begeistret over Mileis valgseier. Den amerikanske ekspresidenten har allerede gratulert Milei og sagt at presidenten kommer til å gjøre Argentina «great again».

Advokatene til USAs ekspresident Donald Trump ber høyesterett reversere avgjørelsen som utestenger ham fra nominasjonsvalget i Colorado. Foto: Matt Rourke / AP / NTB
Donald Trump har gitt sin støtte til Milei.

53-åringen Milei vant med god margin presidentvalget mot slutten av fjoråret, drevet fram av sinne i folkedypet over flere tiår med økonomisk tilbakegang.

Milei startet presidentperioden med å devaluere den argentinske pesoen med mer enn 50 prosent, kutte subsidier til drivstoff og transport, legge ned halvparten av landets departementer og skrote hundrevis av regler som regulerte landets økonomi.

Enorme endringer

På toppen av dette kommer reformpakken som omfatter alle deler av argentineres hverdag. Den har hundrevis av nye regler om blant annet privatisering, kultur, straffeloven, skilsmisser og fotballklubber.

Mange har uttrykt misnøye, og det ble avholdt streik allerede to måneder inn i perioden.

Milei har en jobb å gjøre for å få vedtatt reformene, siden hans parti kun har 38 av de 257 setene i forsamlingens underhus.

Les også: Amerikanske historikere vil nekte Trump å stille som presidentkandidat

Les også: CIA-sjefens Ukraina-advarsel: – Det vil være en historisk tabbe

Powered by Labrador CMS