Stavanger
Kammermusikkfestivalen vil røre publikum
Christian Ihle Hadland innledet Kammermusikkfestivalen med intervju og pianospill.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Rundt 30 publikummere hadde møtt opp på Sølvberget i går, søndag, for å høre de kunstneriske lederne for årets kammermusikkfestival bli intervjuet av Solveig Grødem Sandelson. Tospannet Martin Fröst, klarinettist, og Christian Ihle Hadland, pianist, har de siste årene stått bak programmet. På grunn av sykdom ble det et solointervju med Hadland.
– Ja, nå som det bare er oss her; hva synes du egentlig om klarinettmusikk, spurte Sandelson med et lurt smil.
Hadland svarte at han var veldig glad i dette instrumentet, og at han hadde lyttet mye til klarinettmusikk under studietiden.
Seks års samarbeid
Martin Fröst og Christian Ihle Hadland har laget seks festivalprogram sammen, men årets vil bli det siste.
– Jeg skal fortsette videre, men det har hele tiden vært klart at Martin kun skulle være med i to perioder, sier Hadland til RA.
Han legger til at det er vanlig med høy utskiftning av kunstneriske ledere på slike festivaler, og at det egentlig er litt spesielt at Kammermusikkfestivalen kun har hatt tre lederkonstellasjoner på 25 år. Hvem som blir hans nye samarbeidspartner er fortsatt en hemmelighet.
– Ut over at det blir en mann og at vedkommende er musiker, kan jeg ikke fortelle mer, sier Hadland.
Han legger til at det er viktig at en kunstnerisk leder på en slik festival er utøvende musiker selv.
– For å kunne vite og forstå hvilke artister som spiller stykkene godt, må man nesten være musiker selv. Andre steder, som for eksempel ved Festspillene i Bergen er det ikke så viktig, fordi man har mer fast opplegg, sier han.
Ingen rød tråd
Hadland forklarer at det ikke er lett å spå på forhånd hvilke konserter som vil stå igjen som høydepunkter.
– Jeg har lært at man ikke kan planlegge seg til suksess. Det er ingen snarveier. I år har vi ingen rød tråd eller tema, men har valgt repertoar ut fra egne favoritter, sier Hadland.
Videre sier han at noe av det flotteste med vellykkede konserter, er når publikum blir helt stille i dyp konsentrasjon mellom aktene og den intense energien som er i luften rett før applausen bryter ut.
– Vi vil jo at folk skal bli rørt, sier han.