Verden

Kambodsjas opposisjonsleder dømt til 27 års husarrest

Lederen for det som en gang var Kambodsjas største opposisjonsparti er dømt til 27 år i husarrest for landsforræderi av en domstol i Phnom Penh.

Opposisjonsleder Kem Sokha i Kambodsja er dømt til 27 års husarrest for forræderi. Foto: Heng Sinith / AP / NTB
Opposisjonslederen i Kambodsja, Kem Sokha, er dømt til 27 års husarrest for forræderi.
Publisert Sist oppdatert

69 år gamle Kem Sokha ble pågrepet i 2017 og tiltalt for landsforræderi og spionasje. Ifølge tiltalen hadde han helt siden 1993 vært innblandet i en «hemmelig plan» og samarbeidet med USA om kupplaner.

Noen uker senere ble partiet han hadde vært med på å stifte, Kambodsjas nasjonale redningsparti (CNRP), forbudt av landets høyesterett, til protester fra menneskerettsorganisasjoner og omverdenen.

Bakgrunnen var trolig at CNRP tidligere samme år hadde gjort det svært godt i lokalvalgene, og at Kambodsjas autoritære statsminister Hun Sen fryktet utfallet av valget som skulle holdes året etter.

Den tidligere Røde Khmer-kommandanten Hun Sen har styrt Kambodsja siden 1998 og er nå en av verdens lengst sittende ledere.

Stenger medier

Samtidig med at CNRP ble forbudt, stengte regjeringen radiostasjoner som ga sendetid til opposisjonspolitikere og truet mediehus med det samme.

Den engelskspråklige avisen Cambodia's Daily ble stengt samme år som Kem Sokha ble pågrepet og skrev i sin siste utgave at landet var i ferd med å bli et diktatur.

Siden er flere andre medier stengt. Senest i forrige måned beordret Hun Sen den siste uavhengige avisen i landet, Voice of Democracy (VOD), stengt. Bakgrunnen var omtale av statsministerens sønn.

Flyktet i eksil

Kem Sokhas forgjenger Sam Rainsy ga seg som partileder og flyktet eksil for å unngå rettsforfølgelse i 2005. En rekke andre opposisjonspolitikere har også flyktet fra landet.

Dommen mot Kem Sokha kommer fire måneder før det på nytt skal holdes valg i landet.

– Det kambodsjanske rettssystemet har nok en gang vist sin totale mangel på uavhengighet ved å dømme Kem Sokha på bakgrunn av grunnløse, politisk motiverte anklager, konstaterer Ming Yu Hah i Amnesty International.

Åpenbar advarsel

– Denne dommen er en åpenbar advarsel til opposisjonen få måneder før valget. Bruken av rettsvesenet mot motstandere av statsminister Hun Sen kjenner ingen grenser, sier Ming Yu Hah.

USA reagerer også sterkt på dommen mot den kambodsjanske opposisjonslederen og kaller den svært urovekkende.

– Å nekte Kem Sokha og andre politiske skikkelser ytrings- og forsamlingsfrihet undergraver Kambodsjas grunnlov og internasjonale forpliktelser, heter det i en uttalelse fra landets ambassade i Kambodsja.



Powered by Labrador CMS