Økonomi
Kåkånomics fortsetter suksessen: − Imponert over hva de har fått til
Statsråder og politikere, oljefond-sjefen, økonomer og professorer kommer til Stavanger for å delta på økonomifestival. Hva har gitt festivalen denne tiltrekningskraften?

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
− Vi lever i en urolig tid, der mange merker høyere priser og renter i hverdagen. Det viktigste for meg er å få ned prisveksten, slik at folk og bedrifter skal få en enklere hverdag, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum til Rogalands Avis.
− Det er viktig for meg å delta på ulike arenaer der vi kan diskutere politikk og økonomi. På den måten kan jeg også lytte til erfaringer fra andre. Jeg er imponert over hvordan Kåkånomics har etablert seg som Nordens største økonomifestival, og det er en fin tradisjon at finansministeren er der, sier Vedum videre.
Han er altså én av tre statsråder som gjester Kåkånomics-festivalen, som går av stabelen fra 25. til 28. oktober. Vedum skal holde sitt innlegg om regjeringens økonomiske prioriteringer i tiden vi står i, og snakke om grepene de har gjort for barnefamilier, pensjonister og næringsliv, for å bidra til en bedre hverdag.
− Jeg ser fram til å delta onsdag kveld i en samtale om norsk økonomi, med et svært kompetent panel, sier finansministeren.

Lenger ned i saken kan du lese hvorfor økonomene Kalle Moene og Kjersti Haugland, samt politiker Hadia Tajik, deltar under økonomifestivalen.
Les også: Klar for Nordens største økonomifestival: − Vil dyrke uenighetsfellesskapet
Irsk inspirasjon med enorm tiltrekningskraft
I år er sjuende gangen økonomifestivalen Kåkånomics arrangeres i Stavanger. Selv ikke pandemien klarte å stoppe arrangørene, for hver eneste høst var det et akkurat stort nok vindu til at de fikk holde festivalen, som den kanskje eneste festivalarrangøren i hele landet.
Ideen til festivalen kommer fra da Jan Inge Reilstad besøkte den irske småbyen Kilkenny, som arrangerte en komedie- og økonomifestival på mange små puber. På samme måte er Kåkånomics bygget opp med konferanser, foredrag, debatter og samtaler som holdes på flere små og store scener i oljebyen. Nå er dette blitt Nordens største økonomifestival.
Til Kåkånomics 2023 kommer flere store navn innen samfunn og økonomi, blant andre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum, barne- og familieminister Kjersti Toppe, næringsminister Jan Christian Vestre, utenriksminister Espen Barth Eide, oljefond-sjef Nicolai Tangen, økonomene Kalle Moene, Kjersti Haugland og Ola Kvaløy, og NRK-profilene Hilde Sandvik og Thomas Seltzer.

Hva har gitt Kåkånomics denne evnen til å tiltrekke «de økonomiske tungvekterne»?
− Det er fordi det ikke finnes noen annen slik arena i hele Norden. Vi er de første som tilrettelegger festivalformatet på denne måten, hvor de kan møte et bredt, kunnskapshungrig publikum. Vi lager en redaktørstyrt festival som sikrer topp kvalitet, legger vekt på et debatterende og opplysende format, byr på uformell atmosfære og en yrende møteplass. Det fins ikke noe som ligner, rett og slett, svarer Reilstad overfor RA.
Han mener Kåkånomics traff «hoppkanten» og var en gedigen suksess allerede første gang festivalen ble arrangert.
− Det har aldri vært lengre køer enn det første året. Billettsystemet vårt var ikke perfekt den gang, og kollapset nesten. Det er stort sug der ute etter den beste og viktigste kunnskapen, som er blitt vanskeligere å finne i vår tid. Hos oss vet publikum at de beste fagfolkene kommer, og at de har fått beskjed om å snakke slik at folk flest forstår dem, sier Reilstad.
Hvordan har festivalen blitt et «vær der og bli sett»-arrangement for de som er opptatt av samfunn og økonomi?
− Litt av ideen er å lage et fortettet festivalområde som fungerer som en møteplass hele døgnet, alle fire festivaldagene. Deltakerne treffer hverandre til frokost, på scenene, festene og bakrommene − alt med en uformell atmosfære, hvor de kan være sine beste, faglige utgaver, svarer Reilstad.
− Scenene våre har lav terskel. Vi oppfordrer til spørsmål og publikumsengasjement. Og publikum får virkelig snakket med fagfolkene og politikerne mellom programpostene, om de vil og tør.

Les også: Nina vil få flere til å investere − via TikTok
Gleder seg til debatt − etterfulgt av pils
Økonomiprofessor Karl Ove «Kalle» Moene ved Universitetet i Oslo har deltatt på Kåkånomics gjennom flere av festivalens leveår.
− I år, som alle andre år, er festivalen viktig, fordi den bidrar med friske perspektiver på sammenhengen mellom økonomi og politikk. Her får man brynet seg mot andres syn, og samtidig bli opplyst om nye problemstillinger og alternative innfallsvinkler til gamle spørsmål. Noen ganger kan man vinne fram med egne argumenter, andre ganger må man innse at de kanskje ikke holder, sier Moene til RA, og fortsetter:
− Egne seire er bra, men andres nederlag er heller ikke å forakte. Viktigst, alt dette foregår på en måte der debattantene respekterer hverandre, og tar en pils i baren etterpå.
Moene mener at årets festival er spesiell, fordi den foregår i en tid med alvorlige konflikter og uro.
− Det blir derfor avgjørende å få fram det generelle i det spesielle, slik at vi bedre kan forstå de grusomme konsekvensene av krig og vold, konfliktenes årsaker og viktigheten av et bredt, internasjonalt perspektiv på alle økonomiske problemstillinger, sier han.
− Jeg gleder meg selvsagt til alle debattene jeg selv skal delta i. I tillegg vet jeg at jeg alltid kommer til å lære nye ting, både der jeg er tilhører og der jeg er deltaker. Utviklingsspørsmål er spesielt viktig for meg, så debattene om India, Kina og fattige land gleder jeg meg ekstra til. Mest av alt gleder jeg meg til selve atmosfæren på festivalen, og til å møte alle de fine folkene som kommer igjen år etter år – eller for første gang.

Les også: Marty (13) om pengepraten til foreldrene: – Som om de snakker et annet språk
− Ikke overraskende at festivalen er så populær
Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, skal delta i samtale med finansministeren onsdag, og i en debatt om perspektiver for norsk økonomi under Kåkå-konferansen på torsdag.
− Kåkånomics er et spennende og nyskapende konsept. Det er en reinspikka økonomifestival med både formelle og lettbeinte, uformelle arenaer for diskusjon og foredrag. Jeg er ikke overrasket over at festivalen har blitt så populær, sier Haugland til RA.
− Det er flere spennende ting som lokker. Kanskje får jeg med meg samtalen om Piketty, kanskje blir det debatten om oljeskattepakken, sier hun videre.

Les også: Kvinnene sluker fondsandeler − og går forbi menn
Bokprat om spanske klimaflyktninger
Ellers kommer journalist Hilde Sandvik til å ha radiosending på P2 direkte fra festivalen i Stavanger torsdag, fredag og lørdag.
NRK-profil Thomas Seltzer kommer også til Kåkånomics for å snakke om den antakelig største teknologisk revolusjonen noensinne, nemlig kunstig Intelligens.
Og så kommer stortingspolitiker Hadia Tajik for å snakke om boken hun har skrevet, «Drømmer for min datter», som slippes bare noen få dager før festivalstart.
I boken skriver Tajik om klimaendringene og hvordan det kan påvirke økonomisk vekst og framtidsmuligheter, og hun skriver også om den spanske familien som har kjøpt hus på hennes hjemsted, Bjørheimsbygd, for at de skal ha et sted å være om hetebølgene i Sør-Europa fortsetter.
− Festivalen er god på å bringe aktuelle debatter ut til fellesarenaer som er lett tilgjengelig for alle. Det synes jeg er viktig. Jeg deltar selv i en bolk om klima og økonomi, og skal i samtalen med Klaus Mohn om det. Det ser jeg veldig fram til, fordi jeg gir ut bok om samme tema om få dager, sier Tajik til RA.

Les også: Har knekt «fondskoden»: – Glad Kvadsheim ikke så pengebruken min før