Innenriks

Jovial rekordminister

VETERAN: Luxembourgs Jean-Claude Juncker har vært statsminister helt siden 1995. Det er Europa-rekord, og selv ikke en alvorlig spionasjeskandale stopper ham.

Statsminister Jean-Claude Juncker er kjent som en spøkefugl i EU, en gang slo han en kollega fra Østerrike i hodet med en stor dokumentmappe. FOTO: GEORGES GOBET / NTB SCANPIX
Publisert Sist oppdatert

PROFILEN

Hvem: Jean-Claude Juncker (58), statsminister Luxembourg siden 1995

Hva: Parlamentsvalg i Luxembourg i morgen. Valget er framskyndet etter at Juncker gikk av i sommer på grunn av en spionasjesak der etterretningstjenesten anklages for å ha drevet avlytting og overvåking

Jean-Claude Juncker er en av Europas superpolitikere. I tillegg til en rekke toppverv i EU, har han vært statsminister i 18 år og har trolig verdensrekord som den lengstsittende demokratisk valgte statsminister. I Europa leder han soleklart. Ingenting ser ut til å bite på Juncker, selv ikke sommerens smått bisarre avlyttingsskandale som er årsaken til søndagens framskyndede parlamentsvalg i Luxembourg.

I sommer ble det kjent at landets etterretningstjeneste SREL skal ha levd nærmest ukontrollert sitt eget liv i flere år. Tjenesten skal ha drevet ulovlig avlytting av både politikere og landets hertug, i tillegg til å ha handlet ulovlig med biler, tatt betalt for tilgang til offentlige tjenestepersoner og lagt seg opp egne gullreserver.

Ironisk nok skal Juncker ha vært blant dem som ble avlyttet, men da en gransking av etterretningstjenesten konkluderte at Juncker hadde lite kontroll over tjenestene, tok han ansvaret for skandalen og gikk av som statsminister 11. juli. Han lyste samtidig ut nyvalg 20. oktober, og kun noen dager etter at han gikk av som statsminister varslet Juncker at han stiller i valget som landets statsministerkandidat for femte gang. Partiet hans, det kristeligsosiale folkepartiet (CSV), er ventet å bli landets største, partiet har tross alt hatt makten de siste 30 årene.

Mr. Euro

I sommer innrømmet Juncker at etterretningstjenesten ikke hadde vært hans førsteprioritet. I stedet har trolig Europa og eurokrisen tatt det meste av hans tid de siste årene. Lenge var han kjent som Mr. Euro. Fra 2005 og fram til januar i år var han leder for Eurogruppen, bestående av eurolandenes finansministre. Han er en sterk forkjemper for solidaritet med de kriserammede eurolandene og var en viktig aktør i arbeidet med å redde Hellas.

Luxembourg ligger midt i Europa og som et lite land med bare en halv million innbyggere har landet også alltid vært avhengig av tette bånd til nabolandene. De er et av få land som har vært med i EU helt fra starten i kull- og stålunionen. Luxembourg er et av Europas aller rikeste land, og det har også vært kjent som et skatteparadis. I likhet med Kypros og Sveits har bankene holdt tett om kontoeierne sine. Det skal det bli endring på nå, lover Juncker, fra 2015 skal Luxembourg følge EUs regler for automatisk utveksling av bankkontoinformasjon.

EUs tøysekopp

Politikk er livet for Juncker. Han har ikke barn og ingen hobbyer. Han har en jovial politisk stil, bryr seg lite om hva andre synes om ham og er beryktet for sine «brutale/hjertelige innfall» blant EU-kollegene i Brussel, ifølge tidsskriftet Der Spiegel. Han har slått den østerrikske kansleren i hodet med en haug dokumenter, på tull, og han har latt som at han skulle kvele den spanske næringsministeren, også det på spøk.

Juncker styrer et land på størrelse med en tysk by, men er likevel snurt over at han ikke blir lyttet til i EU. Han vegrer seg ikke for å sende små stikk til kansler Angela Merkel og president François Hollande som han mener vedtar altfor mye alene, bak lukkede dører, uten at de mindre EU-medlemmene får sagt sitt.

På hjemmebane kan sommerens spionskandale likevel ha skadet Juncker. Selv om partiet hans trolig vinner, kan Juncker komme til å slite med å finne en regjeringspartner. Spionasjeskandalen har fått det sosialistiske partiet til å knytte seg tettere til de andre opposisjons-
­­partiene. Ifølge meningsmål-
ingene ønsker dessuten halv-
parten av velgerne et makt-
skifte. Stigende boligpriser i kombinasjon med voksende arbeidsledighet presser folk til å flytte til nabolandene, de har ikke lenger råd til å bo i Luxembourg.

Men om tiden er i ferd med å renne ut for Juncker i hjemlandet, betyr ikke det nødvendigvis at hans politiske karriere er over. Neste år er det valg til EU-parlamentet, der er språkmektige Juncker en åpenbar kandidat. I tillegg starter EU allerede nå letingen etter EU-kommisjonens Jose Manuel Barrosos etterfølger. Men Juncker selv avviser at han har noen europeiske ambisjoner.

- Jeg er ikke på utkikk etter en EU-stilling. Jeg tenker ikke å spille noen annen rolle i Europa enn som Luxembourgs statsminister, sier Juncker, i valgkampmodus.

iselin.moller@dagsavisen.no

Powered by Labrador CMS