Innenriks
«Jeg føler at vi er med på å bygge opp ting etter det tragiske som skjedde»
I et verksted på Ensjø jobber nærmere 20 snekkere og malere bare med å restaurere vinduene som ble smadret.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Det borres, det slipes og det males hos Bratfoss Restaurerings snekkerverksted på Ensjø. Her har nærmere ti snekkere og ti malere brukt hver eneste dag siden i fjor med å reparere skadene på vinduene fra 22. juli-bomben. Det er de ødelagte vinduene fra G-blokka i Regjeringskvartalet og i Møllergata 19 som skal repareres. Fordi de er fredet av Riksantikvaren, er det strenge føringer for hvordan dette kan gjøres.
- Det er ikke slik at vi bare kan erstatte de ødelagte delene med hva som helst. Ser du på vindushåndtakene, for eksempel, er disse helt spesielle, sier Truls Bratfoss, som er malermester ved verkstedet.
Omfattende logistikk
Etter bombeangrepet gikk Statsbygg raskt i gang med arbeidet med å samle inn de ødelagte vinduene. Vindusdelene ble lagt i konteinere, nummerert og fraktet til snekkerverkstedet på Ensjø. Dette verkstedet måtte for øvrig også bygges før arbeidet kunne starte.
- Da vi kom hit var ikke lokalet tomt. Vi måtte i stor grad lage vår egen arbeidsplass, og vi har brukt mye tid bare på å lage en logistikk som fungerer, sier Truls Bratfoss. Nå har de kommet fram til et godt system for at arbeidet skal bli best mulig. Verkstedet er delt inn i ulike avdelinger som driver med forskjellige deler av restaureringsprosessen. Et sted snekres det, et sted slipes det og et annet sted males det.
Strenge føringer
Vinduene er gamle, og likeså er skruene. De skiller seg fra de skruene som brukes i dag. Vindusfestene er også festet på en annen måte enn på moderne vinduer. Det er i det hele tatt mye å tenke på. Ole Kristian Justnæs og de andre snekkerne sitter inne med mye kunnskap om restaurering etter at de har jobbet dag ut og dag inn med dette.
- Det er en litt symbolsk verdi i dette, synes jeg. Jeg føler at vi er med på å bygge opp ting etter det tragiske som skjedde. Jeg er stolt av å få være med på dette, sier Justnæs. Han viser fram et vindu som er i ferd med å bli restaurert fra G-blokka i Regjeringskvartalet. G-blokka sto ferdig 1906 og huser Finansdepartementet. Rundt 300 vinduer er blitt ødelagt i denne blokka. Vinduet Justnæs holder bærer preg av å ha fått seg en kraftig trøkk, og rammen har løsnet.
- Poenget her er å forsøke å beholde så mye som mulig av det originale. Så må vi ta en vurdering på hvor bærekraftig det er, og om det må erstattes eller ikke, sier Justnæs. Noe treverk er helt smadret, og bærer preg av at det er gammelt.
- Da må vi erstatte det. Det har liten verdi å beholde det gamle om det blir skadet innen kort tid, sier Justnæs. Det har tatt tid å finne riktige tresorter til vinduene, og i tillegg må malerne slipe bort den malingen som sitter løst for at man skal få en riktig vedheft slik at malingen som blir påført sitter på treverket.
- Maler vi oppå gammel maling som ikke er slipt grundig vil den skalle av med en gang, sier Truls Bratfoss. Vinduene fra Møllergata 19 er særlig utfordrende å restaurere.
- De er buede mange steder, og det er vanskelig å jobbe med, sier Bratfoss.
Imponert over håndverkerne
- Jeg må virkelig si at jeg er imponert over hvordan håndverkerne har taklet denne prosessen. Vi har måttet bygge opp et system fra null, og de har måttet lære seg masse om hvordan de skal restaurere etter alle de gamle håndverkstradisjonene. De har brukt så mye tid på å få alt riktig, og til og med bestilt deler som ikke er i produksjon lenger, som de har klart å spore opp på nettet, sier prosjektleder Erling Nordsjø i Statsbygg. Han bøyer seg ned og tar opp et vindu som ligger lagret og klar til restaurering. Rammen er helt smuldret opp, og har delt seg i to.
- Det sier seg selv at det er vanskelig å vite hvor man skal begynne med disse vinduene. Det er en stor jobb som gjøres her, sier han.
bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no