Innenriks
Jakter etter Agenda-sjef
IDÉKRIGEN: Stjerneadvokat Geir Lippestad blir styreleder for tenketanken Agenda, som skal stiftes mandag. Første store oppgave blir å ansette en daglig leder.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Lippestad ble rikskjent som forsvareren til terroristen Anders Behring Breivik under 22. juli-saken.
Nå blir han styreleder for den sentrum-venstre tenketanken Agenda, og første oppgave blir å velge en daglig leder sammen med resten av styret. Det var Aftenposten som først omtalte nyheten.
- Jeg gleder meg veldig til å ta fatt på oppgaven. Målet med tenketanken er at den skal være et forum for å utforme ideer som er friere og freidigere enn det en får gjort innen et parti, sier Lippestad til Dagsavisen.
Bygge nettverk
Lippestad kommer rett fra Global Thinkers Forum i Hellas hvor han har lært om andre tenketanker fra alt fra Midtøsten til USA.
- Agenda skal være både nasjonal og internasjonal. Vi vil ut av Oslogryta og være ute i hele landet. Vi skal også bygge et nettverk med andre tenketanker og politiske miljøer med et venstre-sentrum verdigrunnlag ute i verden, sier Lippestad.
Han argumenterer også for at hans egen bakgrunn gjenspeiler disse verdiene.
- Jeg er sentralstyremedlem i arbeidsgiverorganisasjonen Virke, og i stiftelsen Kirkens Familievern. Så er jeg med i Arbeiderpartiet, sier Lippestad.
Han forteller at styret nå vil gå bredt ut i jakten på aktører til tenketanken. Men det er langt fra sikkert at lederen blir like kjent som Lippestad selv.
- Nei det er ikke noe krav å være kjent. Hvem som blir daglig leder og hvilken profil vedkommende skal ha er ikke bestemt. Men nå er det ønsker å ha en arbeidende, aktiv og tydelig styreleder, sier Lippestad.
Stiftes neste uke
Blant bidragsyterne er LO som bidrar med 12 millioner kroner til budsjettet til den nye tenketanken, sammen med Fagforbundet og næringslivstoppen Trond Mohn. Etter det Dagsavisen erfarer stiftes Agenda på mandag.
Tidligere stortingsrepresentant for Ap, Håkon Haugli har meldt seg på debatten om tenketanken. Han applauderer valget av styreleder.
- Lippestad står for bærende verdier, og har vært viktig i debatten rundt demokrati og deltakelse, og ekstremisme ikke minst, sier Haugli til Dagsavisen.
Sammen med Ap-medlem Andreas Motzfeldt Kravik og Astri Aas Hansen, har han skrevet debattinnlegg om Agenda. Kravik er også fornøyd.
- Jeg mener Lippestad er tilstrekkelig tung til å kunne utfordre til både høyre og venstre. Det å utfordre det etablerte blir viktig for Agenda, mener han.
Dagsavisen har tidligere skrevet at tidligere utenriksminister Espen Barth Eide ble drøftet som lederemne, men han har som kjent fått toppjobb i World Economic Forum.
Viktig ledervalg
Sentrale kilder i Arbeiderpartiet har understreket at man trenger en ung stjerne for å lede tenketanken.
- Helst under 45 år, sier en kilde til Dagsavisen. Noe flere i grasrota i LO er enig i.
Professor i Statsvitenskap Hege Skjeie kommenterte tenketanken i Dagens Næringsliv foregående lørdag. Hun tar til orde for en leder fra forskermiljøet. Flere kilder i Ap Dagsavisen har snakket med understreker viktigheten av dette ikke blir en Ap-tenketank.
- Med Lippestad er en sterk profil ivaretatt, nå kan det velges en leder som er god på organisasjonsbygging, sier en kilde.
sofie.prestegard@dagsavisen.no
TENKETANK
Begrepet «think thanks» - tenketank eller tankesmie på norsk - knyttes ofte til nye forslag til løsninger på samfunnsutfordringer.
Det er mellom 2.000 og 5.000 tankesmier i verden. Tankesmier tar ofte utgangspunkt i en ideologi eller et verdisyn, og har som formål å formidle nye analyser og ideer som utvider rommet for den politiske debatten.
Det er vanlig å arrangere møteplasser som konferanser eller frokostseminarer for å presentere og debattere ideer.
Civita, Manifest og Res Publica er eksempler på norske tenketanker.
Kilder: Dagsavisen og Utdanningsforbundet