Verden
Italia vil ha Krekar likevel
Italienske myndigheter svarte et helt utvetydig «ja» på spørsmålet om mulla Krekar fremdeles skulle utleveres selv om han ikke behøvde å sitte i varetekt.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Det går fram av brevutvekslingen mellom norske og italienske sambandsjurister i EUs politisamarbeid, Eurojust.
Italia begjærte allerede i november i fjor Krekar og flere andre pågrepet og utlevert i forbindelse med opprullingen av et terrornettverk kalt Rawti Shax.
Den 3. mars fatter domstolen i Trento en kjennelse om at Krekar ikke lenger behøver å sitte fengslet, og på direkte spørsmål fra norsk påtalemyndighet om begjæringen om utlevering fremdeles er gyldig svarer den italienske saksbehandleren et «Ja».
– Fikk ikke vite
Den 25. november sender derimot italienske myndigheter et brev til Norge der de med begrunnelse i kjennelsen fra 3. mars hevder at kravet om utlevering er trukket. Tilbake sitter et overrasket norsk politi og en ditto påtalemyndighet som etter en omfattende prosess har fått klarsignal fra Høyesterett til at Krekar kan sendes ut av landet.
– Fra mars til november hadde vi flere kontakter og oppdateringer om prosessen med utlevering med italienerne. Ikke på noe tidspunkt får vi vite at begjæringen skulle være trukket tilbake, sier førstestatsadvokat Jan F. Glent i Det nasjonale statsadvokatembetet til NTB.
Han sier at det ikke er noe som tyder på at rettssaken etter opprullingen av Rawti Shax-nettverket er trukket. Han regner med at det vil bli rettssak som planlagt i den norditalienske byen Bolzano 13. mars. Opprinnelig var ti personer, blant dem Krekar og en annen mann fra Norge, blant de tiltalte.
Brudd på grunnloven
I Italia kan kompliserte og store rettssaker vare i flere år, og en dom er ikke rettskraftig før alle tre rettsinstanser har fått behandlet saken, skriver Aftenposten torsdag.
Trento-dommeren slo 3. mars fast at en rettssak mot Krekar vil vare svært lenge. Det ville derfor ha vært et brudd på den italienske grunnloven å holde ham i varetekt i så lang tid.
Det blir også trukket fram at det er lang tid siden det mulige lovbruddet skal ha skjedd, noe som også er argument mot varetekt.
Glent forklarer at italienernes begrunnelse for å slippe Kreker ut av varetekt var begrunnet i uforhåndsmessighet, ved at han kunne bli sittende unødvendig lenge i fengsel mens den rettslige prosessen pågår.
Glent sier til ABC Nyheter at det etter italiensk lov er anledning til å dømme personer in absentia, altså uten at de selv er til stede under rettssaken. Dersom Krekar dømmes i mars, kan italienske myndigheter på nytt begjære ham utlevert for å sone en straff.
– Det er et mulig scenario. Men jeg kjenner ikke intern italiensk rett, sier Glent til ABC Nyheter.
Påtalemyndigheten vil derfor ikke avvise at mulla Krekar kan bli utlevert til Italia dersom han finnes skyldig og dømmes til fengsel i den kommende rettssaken.
Tre andre som er siktet i samme sak som Krekar og er bosatt i Storbritannia, er også løslatt fra varetekt. Hos den britiske påtalemyndigheten blir det bekreftet at det må være opp til italienske myndigheter å kreve de dømte personene utlevert.
(NTB)