Verden
Israel har varslet FN om at de bryter avtalen med Unrwa
Israel har formelt informert FN om at de sier opp avtalen med FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (Unrwa). FNs sikkerhetsråd har protestert.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
FNs generalsekretær António Guterres er informert om at Israel avslutter samarbeidet med Unrwa, opplyser landets FN-ambassadør Danny Danon.
– Til tross for de overveldende beviser vi har gitt til FN, som underbygger at Hamas har infiltrert Unrwa, har FN ikke gjort noe for å rette opp situasjonen, skriver Danon på X.
– Den israelske stat vil fortsette å samarbeide med andre humanitære organisasjoner, men ikke med organisasjoner som fremmer terrorisme mot oss, fortsetter han.
Fikk frist
Den israelske nasjonalforsamlingen vedtok 28. oktober å nekte Unrwa adgang til landet og de israelskokkuperte palestinske områdene og ga organisasjonen tre måneders frist til å pakke sammen.
– I løpet av denne perioden vil Israel fortsette samarbeidet med internasjonale partnere, inkludert andre FN-organisasjoner, for å sikre at sivilbefolkningen i Gaza får hjelp på en måte som ikke undergraver Israels sikkerhet, heter det i et brev israelsk UD har sendt Guterres.
FN og en rekke land, blant dem USA, anklager Israel for å slippe inn for lite nødhjelp på Gazastripen, der over 43.000 palestinere er drept i israelske angrep det siste året og behovene ifølge hjelpeorganisasjoner er skrikende.
Terroranklage
Israel har blant annet anklaget Unrwa for å ha medvirket til det Hamas-ledede angrepet mot Israel 7. oktober, en anklage FNs interne tilsynsorgan (OIOS) har gransket uten å finne beviser for.
OIOS konkluderte med at ni av de rundt 13.000 Unrwa-ansatte i Gaza kan ha deltatt i angrepet, men uten at det forelå direkte beviser for at de gjorde det. Disse ni ble likevel oppsagt.
Israel har det siste året bombet Unrwas kontorer og en rekke Unrwa-drevne skoler som fungerer som provisoriske flyktningmottak på Gazastripen.
Omfattende virksomhet
Unrwa ble etablert i 1949 for å hjelpe palestinere som ble fordrevet da staten Israel ble opprettet året før. Avtalen som nå blir sagt opp, er fra 1967 og regulerer virksomheten i de palestinske områdene på Vestbredden og Gazastripen
Organisasjonen har rundt 32.000 ansatte og bistår palestinske flyktninger i Gaza, Vestbredden, Syria, Libanon og Jordan.
De bistår 5,9 millioner palestinske flyktninger og deres etterkommere med skolegang, helsetjenester, sosialhjelp, mat og boliger.
Sikkerhetsrådet fordømmer
Alle de 15 medlemslandene i Sikkerhetsrådet stiller seg bak uttalelsen, som krever at Israel respekterer Unrwas uavhengighet og «legger til rette for full, rask, sikker og uhindret humanitær bistand i alle dens former til hele Gazastripen.»
FN og en rekke land har advart mot følgene av å nekte Unrwa å bistå palestinerne på Gazastripen og Vestbredden, og det samme har hjelpeorganisasjonens leder Philippe Lazzarini.
– Dersom Unrwa må innstille sitt arbeid innen tre måneder, vil det føre til at flere mennesker dør i Gaza, har han slått fast.
Unrwas talsmann Jonathan Fowler understreket mandag det samme.
– Dersom dette forbudet blir implementert, vil det trolig føre til at de internasjonale hjelpeoperasjonene på Gazastripen kollapser, operasjoner der Unrwa er helt sentrale, sier han.
Norsk initiativ
Norge har tatt et initiativ i FN for å få verdensorganisasjonens øverste juridiske organ, Den internasjonale domstolen (ICJ), til å gi en rådgivende uttalelse om hvilke plikter Israel som okkupasjonsmakt har for å legge til rette for hjelp til Palestinas befolkning.
– Det internasjonale samfunnet kan ikke akseptere at FN, internasjonale humanitære organisasjoner og stater møter systematiske hindringer for å kunne jobbe i Palestina og gi humanitær bistand til palestinerne under okkupasjon, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i forrige uke.
Les også: Lahlum: – Donald Trump er hevngjerrig. Kamala Harris er litt vinglete (+)
Les også: Hedvig Montgomery: – Det lager problemer når foreldre snoker på barna sine (+)