Verden

- Israel er en terrorstat

DIPLOMATI: Latinamerikanske land fordømmer Israel og kaller hjem sine ambassadører. Et tankekors for Israel, mener ekspert.

Evo Morales, Bolivias president, er den som går lengst i sin kritikk blant de latinamerikanske lederne. FOTO: NTB SCANPIX
Publisert Sist oppdatert

- Dette er igjen et eksempel på hvor alene Israel er i det internasjonale samfunnet. Land etter land som tidligere var deres venner, vender nå ryggen til Israel, sier Hilde Henriksen Waage, professor i historie ved Universitetet i Oslo,

Hun mener den latinamerikanske holdningen betyr at Israel er mer isolert. Bolivias president Evo Morales har denne uka gått så langt som å kalle Israel en «terrorstat». Morales gjorde det onsdag klart at hans regjering trekker tilbake en 42 år gammel avtale med Israel, som tillater begge lands borgere å reise visumfritt mellom de to landene.

- Israel er ikke er en garantist for prinsipper om respekt for livet og elementære rettigheter, som styrer en fredelig og harmonisk sameksistens i det internasjonale samfunn, uttalte Morales.

Han er ikke alene om kritikken. Tirsdag kalte tre latinamerikanske land, El Salvador, Peru og Chile, hjem sine ambassadører fra Tel Aviv.

Sende signal

Historisk har Israel hatt nære forbindelser i Latin-Amerika, men dette har gradvis endret seg som følge av nye makthavere i regionen. Førsteamanuensis Leiv Marsteintredet ved Universitetet i Oslo sier at mange latinamerikanske ledere har lite å frykte ved å gå hardt ut mot Israel.

- Dette handler om å sende ut et diplomatisk signal. Landene har få økonomiske interesser i Israel og Palestina og står derfor fritt i politikken de fører. De har ikke noen hinder, og trenger ikke legge bånd på seg selv, sier han.

Taler USA imot

Dessuten er det viktig å stå opp mot USA.

- For Evo Morales, og flere latinamerikanske ledere, er det et poeng i seg selv å føre en motsatt politikk av USA.

USA støtter Israel i konflikten, og solgte våpen til landet så sent som i juli. Nå anvender Israel våpen i Gaza, og høster krass kritikk fra både FN og deler av verdenssamfunnet. Argentina, Brasil, Uruguay og Venezuela har kommet med en feles uttalelse der de fordømmer Israel for det de kaller «uforholdsmessig bruk av makt». Paraguay, som er i den samme handelsblokken som disse landene, avsto fra uttalelsen. Israels utenriksdepartementet gir uttrykk for dyp skuffelse over det som blir kalt en forhastet avgjørelse, sier Marsteintredet.

Hilde Henriksen Waage mener imidlertid at avgjørelsen heller bør være «et tankekors» for Israel.

- I seg selv betyr ikke dette noe. Men på sikt vil Israel merke at de har få venner i internasjonale fora og forsamlinger, sier Waage.

- Kan endre seg

Israel er blitt fordømt, også av USA, etter at en FN-skole i flyktningleiren Jabalia denne uka ble angrepet. Minst 15 mennesker ble drept og 90 såret. Så langt har over 1.400 palestinere mistet livet som følge av krigføringen på Gazastripen, de fleste av dem uskyldige sivile.

Leiv Marsteintredet tror det er mulighet for at landene som nå har endret sin politikk overfor Israel etter hvert vil gjenoppta normale, diplomatiske forbindelser med landet.

- Denne politikken kan endre seg hvis man får en fredsplan i Midtøsten, eller hvis man får regjeringsskifter i Latin-Amerika, sier han.

eirik.hind.sveen@dagsavisen.no

Powered by Labrador CMS