Innenriks

Innvandrerkvinner rapporterer dårligere psykisk helse, men bruker DPS mindre

Innvandrerkvinner melder om dårligere psykisk helse enn den øvrige befolkningen, men bruker distriktspsykiatriske sentre (DPS) mindre, viser en ny studie.

Bildet viser logoen til Folkehelseinstituttet.
Over en femårsperiode har Folkehelseinstituttet undersøkt DPS-bruk blant kvinner med innvandrerbakgrunn. De viser seg å bruke DPS langt mindre enn majoritetskvinnen.
Publisert Sist oppdatert

– I tidligere studier har innvandrere rapportert dårligere psykisk helse enn flertallet av befolkningen. Derfor er det vanskelig å tro at innvandrere bruker DPS mindre kun fordi de har mindre behov for sentrenes tjenester.

Det sier forsker Melanie Straiton i Folkehelseinstituttet. Over en femårsperiode har instituttet undersøkt DPS-bruk blant kvinner med innvandrerbakgrunn.

Både innvandrerkvinner og barna deres hadde omtrent halvparten så stor sjanse for å bruke DPS som majoritetskvinnen. Straiton tror forskjellene kan skyldes at innvandrere, og da særlig kvinner, opplever større barrierer for å oppsøke hjelp.

– Tiltak bør spesielt rettes mot kvinner med innvandrerbakgrunn som har kort botid i Norge, de som ikke deltar i arbeidslivet, og de som har lav utdanning og som har vokst opp i lavinntektsfamilier, konkluderer hun.

Undersøkelsen viser nemlig at bruken av DPS blant innvandrerkvinner først var på nivå med majoritetskvinner etter 20 års bodtid i Norge.

Bruken varierte også etter hvilket land kvinnene kom fra. De fra Øst-Europa, EU-land og Øst-Asia hadde den laveste bruken, mens kvinner fra Midtøsten hadde en bruk som var nærmere, men fremdeles lavere enn, majoritetskvinner.

Les også: Kvinnehelse, Kjerkol! Forskning! Nå!

Les også: Slik håndterer du psykopaten (+)

Les også: – Hvorfor skal ansvaret legges på redde, nedbrutte jenter? (+)

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Powered by Labrador CMS