Innenriks

Ingen er ennå frikjent etter trygdeskandalen: – Forsinkelsen har vært unødvendig

Advokat John Christian Elden synes det er vanskelig å skjønne hvorfor det har tatt så lang tid å behandle straffesakene i trygdeskandalen.

Oslo 20200620. Forsvar John Christian Elden som forsvarer ekspolitimann Eirik Jensen etter fengslingsmøte i rettssal 250 i Oslo Tinghus lørdag. Ekspolitimann Eirik Jensen ble dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og innførsel av hasj. POOL.Foto: Fredrik Hagen / NTB
Advokat John Christian Elden synes det har tatt unødvendig lang tid å behandle straffesakene i trygdeskandalen.
Publisert Sist oppdatert

Onsdag skrev Dagsavisen om Marianne Evensen (55) som måtte sone 75 dager i fengsel for trygdesvindel. Evensen har uhelbredelig kreft og er usikker på om hun vil bli frifunnet før det er for sent.

– Det blir mange søvnløse netter hvor jeg lurer på om jeg rekker å se at dette blir ryddet opp i før jeg legger på lokket. Det har jeg ingen garanti for, uttalte Evensen i en lengre reportasje.

Hvorfor har det tatt så lang tid?

Denne uka er det ett år siden trygdeskandalen ble kjent for offentligheten, men fortsatt har ingen av de straffedømte blitt frikjent for trygdesvindel.

Bakgrunnen for at det har tatt så lang tid, er at Høyesterett i slutten av april sendte EFTA-domstolen en rekke spørsmål om hvordan EØS-reglene skal forstås og tolkes, både før og etter 2012, da EUs nye trygdeforordning ble del av norsk lov.

Spørsmålene ble sendt i forbindelse med at Høyesterett skal behandle en av straffesakene i trygdeskandalen. Det er snakk om en sak der en mann i midten av 60-årene ble dømt til 75 dagers fengsel for grovt uaktsomt trygdebedrageri. Mannen hadde oppholdt seg i et annet EØS-land både før og etter at den nye trygdeforordningen trådte i kraft. Advokat John Christian Elden er mannens forsvarer. Saken som skal behandles i Høyesterett, vil få stor betydning for resten av straffesakene.

Setteriksadvokaten har vurdert gjenåpning av litt over 80 straffesaker med rettskraftig dom. Vilkårene for å begjære gjenåpning «til gunst for domfelte», er så langt vurdert å være tilstede i 55 av sakene.

Gjenopptakelseskommisjonen har til nå mottatt 32 begjæringer om gjenåpning. 18 av sakene er ferdigbehandlet av kommisjonen.

Les også denne: Dette vil den nye sjefen gjøre for å få Nav-skuta på rett kjøl (+)

Alle saker ble stilt i bero

Etter at Høyesterett hadde tatt beslutningen om å få en avklaring fra EFTA-domstolen, valgte setteriksadvokat Henry John Mæland å stille alle straffesaker i bero.

Noe av bakgrunnen for at Høyesterett ville avklare en del spørsmål, skyldes ifølge Mæland at det ble sådd tvil om hva som var rettstilstanden før 2012. I tillegg ble det en stor debatt om hele trygdeskandalen etter at tidligere høyesterettsdommer Karl Arne Utgård hevdet at Nav-dommene kunne være riktige likevel. Til Rett24 uttalte Utgård at han mente det ikke var grunnlag for gjenopptakelse av Nav-sakene.

Onsdag skrev Rett24 at EU-kommisjonen har lagt til grunn en tolkning av EØS-retten som innebærer at Norge har feilbehandlet Nav-sakene helt siden EØS-avtalen trådte i kraft i 1994. Det mener også overvåkingsorganet ESA.

EFTA-domstolen skal behandle spørsmålene fra Høyesterett i en høring 26. november.

Les også denne: Nav har brukt over to år på å behandle AAP-saken til Irene (+)

– Sterkt beklagelig

Da Mæland fikk ansvaret for å rydde opp i straffesakene for ett år siden, trodde han at det ville være mulig å bli ferdig før sommeren. Han understreker at påtalemyndigheten hele veien har ment at norske myndigheter har feilpraktisert EØS-reglene.

– Det er sterkt beklagelig at dette har tatt så lang tid, sier Mæland til Dagsavisen.

Mæland forventer at alle straffesakene som blir begjært gjenåpnet av Gjenopptakelseskommisjonen, blir raskt behandlet i retten.

– Påtalemyndigheten ser det som svært uheldig at det har trukket så langt ut i tid. Dette er første gang en norsk domstol har anmodet EFTA-domstolen om rådgivende uttalelse i en straffesak. Det er trist å måtte høste erfaring ved et møte mellom EØS-rett og strafferett i et tilfelle der saken stiller så mange andre saker på vent.

Bergen 20191109. Jusprofessor Henry John Mæland er utnevnt som setteriksadvokat for Nav-sakene, hvor riksadvokaten er inhabil.Foto: Marit Hommedal / NTB
Setteriksadvokat Henry John Mæland.

Setteriksadvokat Henry John Mæland håper nå på en rask avklaring i straffesakene. Foto: Marit Hommedal / NTB

Mæland sier at påtalemyndigheten har stor forståelse for at domfelte som venter på å få sine saker gjenåpnet og behandlet på ny, er frustrert over at det tar så lang tid.

– Men i sakskomplekset foreligger det kompliserte spørsmål som krever rettsavklaring. Mitt håp er at vi nå får en avgjørelse fra EFTA-domstolen før jul og at Høyesterett får behandlet saken så raskt som mulig på nyåret, sier han.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

– Vanskelig å skjønne at det har tatt så lang tid

John Christian Elden, som er forsvarer for mannen som skal få sin sak behandlet i Høyesterett på nytt, har hele tida ment at rettstilstanden har vært den samme både før og etter 2012 – og at alle saker helt tilbake til 1994 derfor må granskes.

– Det sa jeg også da saken opprinnelig var oppe i Høyesterett i 2017, men jeg ble ikke hørt da de kun prøvet straffutmålingen. Vi utredet det nærmere nå i 2020, og har fastholdt vår oppfatning.

Han synes det har tatt for lang tid å få behandlet sakene, og særlig de som bare berører perioden etter 2012.

Elden viser til at det ikke har vært uenighet i Norge om at det er begått feil i disse sakene.

– Det er litt vanskelig å skjønne at det har tatt så lang tid, og jeg mener forsinkelsen har vært unødvendig. Vi har tatt det opp med domstolene og sagt at vi motsetter oss at det trengs avklaringer for sakene fra etter 2012.

Elden forteller at hans klient ikke skjønner hvorfor det har tatt så lang tid.

– Det er bra at det nå kommer en rask avklaring fra EFTA-domstolen. Høyesterett må nå greie å behandle saken i løpet av januar.

Han sier det er naturlig at hans klient kommer til å søke om erstatning, og Elden mener staten nå må stille opp med nødvendige ressurser til erstatningsoppgjøret.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Powered by Labrador CMS