Økonomi
Inflasjonen faller, men matvareprisene er fortsatt høye. Hvorfor?
Prisen på ketsjup og sennep har steget med 25 prosent.
Matprisene gikk ned fra juli til august. Den årlige veksten i pris er 4,5 prosent. Årsaken til at matvarer har blitt dyrere er sammensatte, sier bransjen.
Terje Pedersen/NPK
Sjokolade, laks, egg, olivenolje, i tillegg til ketsjup og sennep er bare noen av produktene som steget i pris med tosifrede prosenter siste år. Den høyeste prisveksten var på kokesjokolade, der prisen økte med 37,3 prosent. Fryst laks og ørret økte med 24,5 prosent og ketsjup og sennep hadde en prisstigning på 25 prosent i samme periode.
Samtidig har tomater blitt 5,3 prosent billigere, melder E24.
Årsaken til at kokesjokolade har økt så kraftig i pris, er at råvareprisene har skutt i været som følge av dårlige kakaoavlinger i år. Også ketsjup og sennep skal ha blitt påvirket av dyrere råvarepriser. Olivenolje påvirkes av økt etterspørsel grunnet mindre solsikkeolje på markedet som følge av krigen i Ukraina. Samtidig har tørke i land som Spania og Italia ledet til frykt for reduserte avlinger, skriver E24.
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP