Byhistorie
Ilden brændte i Ovnen, og der var lagt Røgelse paa Kanterne
Røkelse hører jula til. Lukt er noe av det som bærer i seg mest minner. Jeg er neppe den eneste som har et par forskjellige bokser med kongerøkelse av ulik alder som kommer fram sammen med julepynten. Men kongerøkelsen er bare én av de mange røkelsestypene som var i bruk i norge på 1800-tallet.
Røkelakk fra Daniel Steen i Kristiania. Røkelakken ble smelta ved at man strøk den mot en varm ovn.
Jon-Erik Faksvaag/Norsk farmasihistorisk museum
I 1902 ble forfatteren Alexander Kielland grundig irritert da han oppdaga at “mors gamle røgelsepapir fra Petersburg” ikke lenger ble solgt hos parfymehandler Daniel Steen. Steen hadde, slik Kielland så det “sviktet en gammel vellukt og erstattet den med noget nytt, som naturligvis er billigere, som lukter av de simpleste piger som får forbi på gaten, – et stinkstoff som er uhyre moderne – jeg vet ikke hva det er, men det ender i stuen med harskt smør eller margarine (...) så over all måte ubeskriveligt gement at det må utluftes.
Rense luft
Det var ikke bare for velbehaget man brukte røkelse på 1800-tallet. Det var vanlig å tenke at man ble sjuk av dårlig luft. Et vanlig råd mot sjukdom var å lufte – men folk prøvde også å forbedre lufta ved å brenne røkelse.
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP