Verden
Idyll langs rullebanen
Glem den nye prestisjeflyplassen i Berlin som skal bli «Europas mest moderne». Det er den nedlagte flyplassen Tempelhof som vinner berlinernes hjerter.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
BERLIN (Dagsavisen): Det har ikke manglet på sterke reaksjoner etter at det i forrige uke, kun tre uker før den planlagte gigantfesten, ble klart at åpningen av Berlins nye storflyplass er utsatt på ubestemt tid.
Skandale, pinlig - gjør Berlin til latter for hele verden, skrev tyske medier da nyheten var på alle forsider i midten av forrige uke. Først etter sommerferien vil prestisjeprosjektet bli klart, kanskje kan det drøye helt til oktober.
Usedvanlig park
Men de flere millioner turistene som hvert år reiser til Berlin vil nok komme fram likevel. Da bør de reise til den nedlagte flyplassen Tempelhof midt i byen, mener Any Boll.
- Glem den nye, det er dette som er Berlins beste flyplass, sier han. Vinden er så sterk at den får tårene til å renne mens sykkelen knapt triller framover. Det er perfekt for Boll og gjengen hans.
- Hver dag er en kite-dag, ler han. Nedover rullebanen ruller brettene i en enorm fart, i luften er det kite-skjermer i alle mulige farger.
På midten av 1930-tallet var flyplassen en av Europas mest moderne, senere ble den konsentrasjonsleir og tvangsarbeidsplass for nazistenes opprusting under andre verdenskrig. Men Tempelhof er også et symbol på frihet. Da Sovjetunionen forsøkte å sulte ut Vest-Berlin ved å blokkere alle innfartsveier i nesten ett år i 1948/1949 var det luftbrua til Tempelhof som reddet vestberlinerne. Da Tyskland var delt i to var flyplassen porten til den frie verden for mange østtyskere.
Men mange mener det er nå den historiske og berømte flyplassen har funnet sin beste funksjon. I 2008 var det slutt for flyene, to år etter åpnet portene for folket. Nå er flyplassen blitt et uvanlig, men enormt populært parkområde.
- Det er en egen atmosfære her. Folk hygger seg og det er plass nok til alle, sier Christian Gloxin som besøker Tempelhof hver eneste helg, og helst flere kvelder i uka sammen med kite-kameratene.
Utbyggingsplaner
Det tidligere flyplassområdet er nesten like stort som Central Park i New York og har plass til tennis-, fotball- og baseballbaner. Langs de tidligere rullebanene går folk på rulleskøyter, jogger, sykler, rusler eller kiter. Det finnes en restaurant med solstoler og store trær som gir skygge, iskiosker og utkikkstårn. Men også store områder med ingenting annet enn tomme gressletter.
At området blir som i dag, er ikke sikkert. Den tyske hovedstaden er nemlig lutfattig, men sitter på store verdifulle områder, blant annet de sentralt beliggende friområdene på Tempelhof. Interessen fra private investorer er enorm og salg og utbygging ville kunne vært et kjærkomment bidrag til å redusere byens gjeld.
En gruppe britiske arkitekter har nå fått i oppdrag å utvikle området. Boligutbygging langs kantene av området er et av forslagene. Neste høst begynner forberedelsene til den internasjonale hageutstillingen i 2017 som Tempelhof skal være vert for, med blant annet planting av trær. Myndighetene lover at området skal forbli en offentlig tilgjengelig park, men protestene er likevel store. Nabolagsinitiativet «100 % Tempelhofer Feld» frykter planene skal gjøre den historiske flyplassen ugjenkjennelig.
- Det er åpenbart at Tempelhof fungerer veldig bra slik det er nå, det er ikke behov for å endre noe, sier Ingo Schadevitz som bor like ved flyplassen.
iselin.moller@dagsavisen.no