Stavanger
Hva vil Stavanger med Finnøy?
Gruppelederne i Stavanger-politikken sier sin mening om en eventuell sammenslåing med Finnøy og Rennesøy.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Sara Nustad Mauland (Rødt)
– Hva vil Stavanger med Finnøy?
– Jeg lurer egentlig på det samme selv. Jeg ser hele prosessen som noe Høyre-initiert som har blitt tredd over hodene på folk. Det var tydelig tidlig at en sammenslåing med Sandnes og Sola ikke ville være aktuelt. Dermed blir alternativet som nå har kommet opp, med Finnøy og Rennesøy, litt kunstig. Det hele er preget av at prosessen har gått litt for fort.
– Hvilke muligheter ser du ved en eventuell sammenslåing med Finnøy?
– Stavanger har tomtemangel og med Finnøy med på laget får vi litt mer plass. Men det er også jordvernhensyn å ta.
– Utfordringer?
– I Stavanger snakkes det mye om timinuttersbyen. Finnøy blir jo liggende som en forstad langt unna. Man må regne med økt bilbruk.
– Det blir også en utfordring å skape en følelse av tilhørighet for innbyggerne i Finnøy kommune. Vi må sikre at deres stemme blir hørt i kommunestyret, og at de får innflytelse.
– Jeg tror nok ikke folk i Stavanger føler seg like knyttet til Finnøy som til Sandnes og Sola.
LES OGSÅ: Sanners flopp
Eirik Faret Sakariassen (SV)
– Jeg er mer positiv til å se til Finnøy og Rennesøy enn jeg var til Nord-Jæren kommune. Men det er viktig at de selv er positivt innstilt – det skal ikke være press.
– Hvilke muligheter ser du?
– Finnøy ville utvidet Stavangers muligheter på en del områder. De har en sterk maritim sektor, mye mer landbruk enn oss og store arealer. Samtidig er vi opptatt av å bevare matjorden, vi skal ikke rasere det som er. Det er viktig å opprettholde øysamfunnet, landbruket og arealene. Det blir ingen høyhus på Finnøy eller Sjernarøy.
– Utfordringer?
– Det er ikke sånn at alle på Finnøy ønsker en sammenslåing. Blir det én kommune, skal øybuen få de samme muligheter og rettigheter som innbyggerne i Stavanger. Stavanger kommune har ikke en veldig stolt historie når det gjelder å ta vare på de mindre sentrale områdene i kommunen – se bare til Austre Åmøy. Det må vi endre på hvis Finnøy og Rennesøy blir en del av Stavanger.
– Dessuten er det viktig at eiendomsskatten beholdes.
LES OGSÅ: Rennesøybuen vil til Stavanger
Torfinn Ingeborgrud (MDG)
– MDG ønsker at vi skal være rause og ønske velkommen småkommunene på nordsiden. Hvis Finnøy ønsker å etablere en kommune med oss, ser jeg ingen grunn til å si nei. Men det er opp til befolkningen. MDG har lovt frivillighet i sammenslåingsprosessen.
– En sammenslåing vil ikke føre til så store endringer med en gang. Disse kommunene kjøper tjenester av hverandre, og av Stavanger, allerede. Det betyr at på enkelte områder vil det bli enklere for dem hvis vi slår oss sammen. Kanskje får vi også tilført kompetanse vi kan nyte godt av. Og, som andre har påpekt, med Finnøy som en del av Stavanger, får vi en perle vi kan smykke oss med. Jeg ville være veldig stolt av å få dem med på laget.
– Utfordringer?
– For Finnøy er det viktig at egenarten som landbrukskommune beholdes. Vi må passe på at disse kvalitetene blir tatt vare på. Det er jo først og fremst landbruk og havbruk de er kjent for.
– I en overgangsperiode kan vi få utfordringer med budsjettene. Når man skal samordne og tilpasse ulike systemer, vil det koste penger.
LES OGSÅ: Stavanger fenger flest på Finnøy
Cecilie Bjelland (Ap)
– For å starte i den ene enden, vi får ikke de samme fordelene administrasjonsmessig som vi hadde gjort med en sammenslåing med Sandnes og Sola. Men allikevel er det nok noe å spare på administrasjon. Det er en kjensgjerning at vi trenger mer areal. Det å se arealutvidelse på tvers av kommunegrensene er en stor fordel. En av de største fordelene er kanskje at vi får mer areal som er sjønært, og kan utfylle hverandre. Hva vi ellers har å tjene på en sammenslåing, må vi nesten utforske mer etter hvert.
– Det å være større gjør oss sterkere. Hadde vi fått til en sammenslåing med Finnøy og Rennesøy, og fått positiv erfaring fra det, hadde det kanskje vært til nytte for andre kommuner i regionen.
– Utfordringer?
– Nå skal jeg ikke forskuttere noe – dette må vi behandle grundigere i bystyregruppen – men vi ser i utgangspunktet flest positive sider ved en sammenslåing. Utfordringene er selvsagt nærliggende; at vi ikke grenser til hverandre og har forskjellig historikk og kultur.
LES OGSÅ: Nei og atter nei
Bjarne Kvadsheim (Sp)
– Hva vil Stavanger med Finnøy?
– Ja, det lurer jeg også på. Jeg ser ikke den helt store gevinsten verken for oss eller Finnøy. De kan i større grad ta del i faglige institusjoner og benytte seg av den spisskompetansen som finnes i Stavanger.
– Og Stavangers gevinst?
– Den andre veien må det jo sies at Finnøy er ekstremt naturskjønt. Men også nå ligger det der – tilgjengelig for alle som vil benytte seg av muligheten. Identitetsfølelsen blir kanskje sterkere ved en sammenslåing, jeg vet ikke.
– Utfordringer?
– Det ville ikke blitt store utfordringer for Stavanger. Men det som vil skje, er at Finnøy vil presse på for brubygging. Stavangers befolkning kan ikke bli belastet med en ekstraregning for bru på Finnøy. Vi har allerede en egen øy, Vassøy, som vi ikke klarer å få bygd bru til. – I utgangspunktet er ikke kommunereformen lagt opp til å knytte sammen kommuner som geografisk ligger så langt fra hverandre. Men mitt utgangspunkt er at hvis Finnøy ønsker en sammenslåing, er det greit.
LES OGSÅ: Kommuneavviklinga 2016
Per A. Thorbjørnsen (V)
– Jeg blir først og fremst glad når Finnøy kommune ønsker å se på mulighetene for forpliktende samarbeid. Det er en ære å bli spurt. Det står i sterk kontrast til store Sandnes kommune som langt på vei hevder at politikerne her i byen er så arrogante.
Finnøy kommune ble opprettet i 1837 da formannskapslovene kom og ble større ved kommunesammenslåingen i 1965. Av ni middelalderkirker i Rogaland er to i Finnøy, Talgje kirke fra cirka 1140 og Hesby kirke på Finnøy fra cirka 1200. Øyer med lang historie og sterk identitetsfølelse.En stolt historie. Nå kan vi bli en del av den historien! Likevel ønsker de å vurdere sammenslåing. Det synes jeg er strekt. Raust.
– Jeg tror og håper de tenker slik at det er mulig å ta vare på en sterk stedsidentitet selv i en storkommune. For Stavanger er fordelene mange, blant annet mer areal. Det blir ikke høyhus på Judaberg, men det kan bli økt småbebyggelse. I dagens Stavanger er det knapt regulert en enste eneboligtomt. Vi kan nå bli mer fleksible i våre tilbud. Jeg ønsker finnøybuen hjertelig velkommen i Stavanger kommune. Sammen med Rennesøy og mer enn gjerne med Sola og Randaberg.
Bjørg Tysdal Moe (KrF)
– Det å lage en ny kommune sammen med Finnøy er interessant når det gjelder areal, landbruk og havbruk. De to næringene kan i en ny kommune bidra til å gjøre matfylket Rogaland sterkere. Det er også planer om å få på plass et havbrukssenter på Finnøy, dette er et viktig satsingsområde framover. Når det gjelder landbruk, er jo det en av de viktigste næringene på Finnøy i dag. Å flytte Stavangers landbrukskontor til Finnøy vil være en vinn-vinn-situasjon.
– Finnøy er et veldig flott område. De har gode arealer både for næring og bolig. Deres areal vil skape et større mangfold av tilbud for Stavanger.
– Fagmiljøene vil kunne utnyttes mer rasjonelt ved en sammenslåing. Det er mye å vinne.
– Utfordringer?
– Én utfordring blir å se helheten i en ny kommune. Men det blir også spennende. Får vi klarsignal for dette, skaper vi noe helt nytt. For oss politikere betyr det at vi må lage nye programmer i samarbeid med partigruppene på Finnøy og Rennesøy. Den prosessen høres veldig spennende ut.
LES OGSÅ: Flest sa nei på supermandag
John Peter Hernes (H)
– Finnøy er jo noe av det vakreste i verden. Med en sammenslåing med dem, har vi ikke bare vakre Madla, men også vakre Finnøy i Stavanger kommune.
– Det er bra å prøve å samle mest mulig av en naturlig region, hvor Finnøy er ytterpunktet nordover. Alt som bidrar til å rekruttere og gi tyngde til befolkningsmassen, er positivt. Folketall teller når beslutninger blir tatt og penger deles ut fra sentralt hold. Dessuten har Finnøy fantastiske ressurser når det gjelder havbruk. Turismen kan også utvikles.
– Utfordringer?
– Jeg ser ikke noen begrensninger. Hvis man tenker veldig kortsiktig, vil det koste noe. Finnøy har et svakere skattegrunnlag enn oss, men økonomien vil ganske fort jevne seg ut.
– Én kommune vil skape et annet forflytningsmønster. Ja, kommunegrensene er usynlige, men de kan ha stor betydning når folk avgjør hvor de skal flytte.
– Det er flott å se at det er positiv stemning for sammenslåing på Finnøy, særlig etter et tydelig nei fra Sandnes og Sola.
LES OGSÅ: Ja fra Stavanger – slik ble valgresultatene
Frode Myrhol (FNB)
– Jeg skal innrømme at jeg ikke har tenkt så mye på problemstillingen, men det er klart at det er en del ressurser på Finnøy som Stavanger kan nyte godt av. De har en bra fiskerinæring og de har store jordbruksarealer som det kan være greit å innlemme i en storkommune.
– Utfordringer?
– Det vil helt sikkert være utfordringer i forhold til at Finnøy vil være en veldig utkant i en eventuell ny kommune. Da er det en forutsetning at vi greier å la dem beholde viktige servicefunksjoner i nærmiljøet. Hvis vi ikke klarer det, har Finnøy altfor mye å tape på en sammenslåing.
– Folkeaksjonen Nei til mer bompenger var i utgangspunktet veldig positive til en sammenslåing da Nord-Jæren-alternativet ble lagt fram. Det var helt til vi så prinsippdokumentet. Hvis Stavanger skal slå seg sammen med Finnøy og Rennesøy, er det en forutsetning at det ligger en god avtale til grunn. Man kan ikke bare slå seg sammen for å slå seg sammen. Det må være noe å hente på sammenslåingen – for alle involverte parter.
LES OGSÅ: Forhåndsstemmene: 85 prosent nei i Sandnes
Karl W. Sandvig (Pp)
– Vi har ikke hatt så mange inngående runder rundt akkurat dette alternativet i partiet. Men når det nå ble slik, at Nord-Jæren kommune ikke lenger er aktuelt, er Finnøy et interessant alternativ.
– Finnøy er interessant på mange måter. Bare utgangspunktet, det at Finnøy vil ha Stavanger med på laget, er en god start. Vi får mye igjen når det gjelder friluftsliv og rekreasjon og ikke minst jordbruk – produksjon av frukt og grønt.
– Utfordringer?
– Stavanger kommune må forvente å investere en del. Finnøy ønsker å realisere en del prosjekter som de trenger drahjelp fra oss for å få på plass.
– Dessuten er mesteparten av arealene på Finnøy regulert til friområder. Jeg ser ikke for meg at vi får noe mer utbyggingsareal ved en eventuell sammenslåing.
– Økonomi er viktig. Man får statlige tilskudd i etableringsfasen, men på sikt må jo målet være å kunne spare litt penger. Jeg ser ikke det store potensialet, selv om ett rådhus, én rådmann og ett kommunestyre selvsagt vil gi litt uttelling på sparte midler.
LES OGSÅ: 21.300 har forhåndsstemt i Stavanger
Christian Wedler (Frp)
– Hva skal Stavanger med Finnøy?
– Det er feil spørsmål. Spørsmålet er hva vi kan skape sammen? Sammen kan Stavanger, Finnøy og Rennesøy skape en gigant innen havbruk og vi kan videreutvikle en storbyregion som fortsatt er spådd som et viktig næringsområde i framtiden. I tillegg kan Stavanger benytte seg av kompetanse fra Finnøy og Rennesøy om hvordan man bidrar til å opprettholde levedyktige øysamfunn – noe administrasjonen i Stavanger har blitt kritisert for å ikke være flinke nok til.
– Finnøy har en bråte med kjekke politikere som alle har stemt ja. Vi får mye med på kjøpet ved en sammenslåing.
– Ser du noen utfordringer eller begrensninger?
– Nei, jeg ser ingen begrensninger. Det er noen politikere som ikke ønsker denne reformen alt vel, men slik jeg ser det, er det ingen ulemper ved å slå seg sammen med Finnøy og Rennesøy. Ja, Stavanger har høyere skatteinntekter, men dette jevner seg fint ut. Vår framtid er i nord. Forhåpentligvis får vi også Strand med oss.
LES OGSÅ: LEDER: Oppgjørets time