Nyheter
Høyere og tettere i sentrum
Høyblokka vokser og området rundt tettes av nybygg i regjeringens plan for nytt regjeringskvartal.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
– En merkedag, sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (Høyre).
Fredag la han fram regjeringens forslag til statlig reguleringsplan for nytt regjeringskvartal. Forslaget følger i store trekk anbefalingen Statsbygg sendte departementet i oktober i fjor. Den tydeligste endringen fra det er at Høyblokka er blitt to etasjer høyere. Planen er å rive de to øverste av dagens etasjer, og å bygge fire nye etasjer øverst.
– Høyblokka er 56 meter høy i dag. I det nye forslaget er den blitt 68 meter høy. Høyblokka skal rehabiliteres slik at arkitektoniske trekk ivaretas. Den blir det høyeste bygget i det nye regjeringskvartalet, sier Sanner.
Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!
Vekk med Y
Regjeringen og Statsbygg står fast på at Y-blokka rives. Y-blokka har Picasso-kunst på en yttervegg og i foajeen. Kunstnere, arkitekter og Riksantikvaren har tatt til orde for at Y-blokka bør bevares, på grunn av Picasso og arkitekturen i seg selv.
– Beslutningen om Y-blokka ble tatt for to år siden. Hvordan man skal ta vare på Picasso blir del av plan- og designkonkurransen vi lyser ut, sier Sanner.
Alle samles i ett kvartal
De fleste nybyggene kommer mellom Møllergata og Grubbegata. Området mellom Høyblokka og Deichmanske får ett nytt bygg, samt et parkområde.
Statsbygg kaller dette «konsentrert bebyggelse med variert volumoppbygging og moderate høyder som tilpasser seg omgivelsene og gir gode byrom». På modellene ruver imidlertid de nye byggene over alle rundt seg.
– Vi ønsket å samle alle departementene utenom forsvar rundt Høyblokka. Det vil bety at vi kan åpne andre deler av byen igjen, deler som nå er stengt på grunn av sikkerhet rundt departementene. Videre slipper de ansatte å reise byen rundt på møter når alt blir samlet ett sted, sier minister Jan Tore Sanner.
Ifølge ham hadde regjeringen fire ambisjoner:
* Å bygge et nytt kvartal for «fremtidsrettede kunnskapsbaserte arbeidsplasser»
* Å tilrettelegge for godt bymiljø i hjertet av Oslo.
* Å ta vare på historien, noe av det eksisterende i kvartalet.
* Å ivareta sikkerhet og trygghet for dem som arbeider i og besøker kvartalet.
– Det nye planforslaget ivaretar alle fire, sier Sanner.
Les også: Bevar Y-blokka!
31. oktober
Hovedatkomsten til departementene blir fra Akersgata. Hele området blir åpent for fotgjengere og syklister, men med en sikkerhetssone som holder biler utenfor. Ring 1 senkes dypere, og rampene mellom ringveien og gatene rundt fjernes. I stedet kommer en park oppå der ringveien går, mellom regjeringskvartalet og Trefoldighetskirken.
Vel å merke om det blir slik regjeringen ønsker. Forslaget til reguleringsplan for nytt regjeringskvartal sendes nå ut på offentlig høring, med frist 31. oktober.
Les også: Y-blokka forteller noe om Norge
Fornøyd med Høyblokka
En av høringsinstansene er Riksantikvaren.
– Et interessant forslag. Særlig positivt er det at Statsministerens kontor ønsker å bruke Høyblokka. Det er en viktig og symboltung bygning, sier Hanna Geiran, avdelingsdirektør for kulturminneavdelingen hos Riksantikvaren.
Hun sier at Riksantikvaren nå skal sette seg grundig inn i forslaget til reguleringsplan, før de kommer med sitt høringsinnspill.
– Vi registrerer at det er mange kvadratmeter nybygg som skal inn på nokså liten plass. Det betyr at bygningene blir høye og tunge. Men vi må nå se nærmere på forslaget. Riksantikvaren er faglig rådgiver for staten, og våre råd har vært klare hele veien. Vi er for gjenbruk av historiske bygninger, sier Geiran.