Innenriks

Høstjakt på tidstyver

BYRÅKRATI: Det er store summer å tjene på å fjerne tidstyver, mener moderniserings-minister Jan Tore Sanner (H).

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) utleverte sin første dusør til Statsbygg ved administrerende direktør Harald Nikolaisen. FOTO: HELGE KVANDAL
Publisert Sist oppdatert

Mandag starter hele staten arbeidet med å få bukt med tidstyvene sine.

- Den store høstjakten er i gang, sier moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

1. september skal nemlig alle statlige virksomheter melde inn hva som krever deres tid unødig, til sine moderdepartement. Så intensiveres arbeidet med å redusere og fjerne dem. Aller viktigst først er krav som er påført etater fra noen over dem.

Store beløp

Sanner mener det store summer å tjene på å fjerne krav, men departementet kan ikke tallfeste hvor mye.

- Det er klart det er store beløp å hente her. Bare på å gjøre språket vårt enklere var det 300 millioner kroner å spare inn, sier Sanner.

Dagsavisen har tidligere skrevet om at Sanner legger én million kroner på bordet til et pilotprosjekt for å forenkle språket i Norges 428 kommuner. Byråkratspråket forvirrer og frustrerer hundretusenvis av nordmenn hvert år, så mye at vi tar kontakt med stat eller kommune for å få forklart hva som egentlig står i brevet vi har fått. Det koster minimum 300 millioner kroner hvert år. Å fange tidstyver er en annen del av forenklingsprosjektet til regjeringen, der det skal være store summer å spare.

Men Høyre-statsråden mener likevel det er andre gevinster som er vel så viktige; nemlig at de som jobber i staten skal få frigjort tid til viktigere oppgaver.

- I tillegg går dette inn i et større arbeid vi i regjeringen har som handler om å styre med tydeligere og færre mål, sier Sanner.

Dette mener han er spesielt viktig for å unngå ansvarspulverisering.

Stenger kopirom

Etatene som klarer å fakke flest tidstyver blir belønnet. I går kunne Sanner presentere sin første dusør til Statsbygg - et svært diplom med noen saftige sjokoladepenger.

Statsbygg har drevet klappjakt på tidstyvene det siste halvåret. Eller tatt storvasken, som de selv sier. Med det har de frigjort metervis av plass i arkivet.

De har redusert kravdokumenter til leverandørene fra 76 til 10 dokumenter. Det betyr at en går fra 555 sider til ca. 100 sider som leverandører skal forholde seg til. Tre røde permer med krav er blitt redusert til en pamflett, og neste steg er digitalisering.

- Da skal alt kunne leses på smarttelefonen, forteller Jan Myhre, direktør for faglig ressurssenter i Statsbygg.

Bare ved å endre måten man fører reiseregninger på har Statsbygg klart å spare 470 timer som tilsvarer et halvt årsverk.

I iveren har Statsbygg stengt kopirom og fjernet posthyller. For hva skal man med det når papirmølla skal til livs uansett?

- Vi så at vi har hatt minst tre ganger så mange kopirom som vi trenger, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.

Han sier den store jobben er å endre en hel kultur i offentlig sektor.

- En må rett og slett lære seg en helt ny måte å tenke på. Det handler om å løfte blikket og ikke fortsette som før bare fordi vi alltid har gjort det sånn, sier Nikolaisen.

Han mener det krever mer mot å fjerne et krav, enn å innføre et.

Forberedt på bråk

Moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) er forberedt på at det kan bli bråk av å røske opp i offentlig sektor.

- Dette vil helt sikkert skape motreaksjoner, sier Sanner.

Det er heller ikke sikkert at alle tidstyvene blir så lette å fjerne.

Departementet har kategorisert dem i tre typer:

«Quick win»: Det alle er enig om er unødvendige bruk av tid, og lett kan endres.

Diskusjon: Det noen mener er en tidstyv og andre mener er nødvendig for kvalitetssikring. Her blir det debatt om hvilke grep som kan gjøres.

Hard nøtt: Det alle er enige i er en tidstyv, men ikke lett kan fjernes. Her kan kreves en forskriftsendring eller en lovendring eller en stor IKT-satsing.

- Det er lett å si «ja, men ingen er imot forenkling», forskjellen er at ingen har gjort noe med det før. Nå gjør vi noe med det, sier Sanner.

Ved slutten av året skal alle virksomhetene ha gjennomgått interne tidstyver.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Powered by Labrador CMS