Verden

Hongkong står i fare for å bli nok en by med en kuet befolkning, overvåket og styrt fra Beijing.

Situasjonsbildet kan minne om Beijings i 1989, da flere hundre tusen mennesker demonstrerte på Den himmelske freds plass i seks uker. Til slutt grep Makten inn, og stillheten senket seg over byen. Det samme kan skje i Hongkong.

URO: «Situasjonsbildet i Hongkong kan minne om Beijings i 1989, da flere hundre tusen mennesker demonstrerte på Den himmelske freds plass i seks uker. Til slutt grep Makten inn, og stillheten senket seg over byen. Det samme kan skje i Hongkong», skriver Torbjørn Færøvik. Her fra protester i Hongkong i helgen. FOTO: ERIC TSANG/NTB SCANPIX

«Det største pustehullet øst for Suez» står i fare for å bli som resten av Kina. En by med en kuet befolkning, overvåket og styrt fra Beijing. Tilstramningen har pågått i lang tid, og ingen kraft kan stanse den. Ikke engang de sinte folkemassene som de siste ukene har flommet gjennom byens gater.

Kina sitter på alle kortene. Situasjonsbildet kan minne om Beijings i 1989, da flere hundre tusen mennesker demonstrerte på Den himmelske freds plass i seks uker. Til slutt grep Makten inn, og stillheten senket seg over byen. Det samme kan skje i Hongkong.

Usikkerhet avler pessimisme. I forrige uke var Allan Chan en av mange som sto i kø utenfor Canadas konsulat i Hongkong. «Jeg vil ut og vekk,» sa den høyt kvalifiserte IT-spesialisten og stirret inn i kameraet til Hong Kongs TVB News Channel. «Hvis Canada ikke vil ha meg, prøver jeg Australia eller et annet land. Jeg reiser egentlig hvor som helst.»

Hei!
Du må ha eit aktivt abonnement for å lesa vidare.

2 måneder
20 kr

20,-

KJØP

Powered by Labrador CMS