Byhistorie
Her vokter dragen sølvet
I Akersberget under Aker kirke ligger Norges eldste kjente bergverk, Akersberg gruve. Sagnet sier at dette Dragehullet voktes av en svovelpustende drage.
Telthusbakken med Gamle Aker kirke, Oslos eldste bygg. Da kirka ble bygget på midten av 1100-tallet var sannsynligvis gruven ødelagt av oversvømmelse.
Kari Paulsen, Oslo Museum
Gamle Aker kirke er i dag Oslos eldste bygg. Da kirken ble reist på Akersberget på midten av 1100-tallet var dette langs pilegrimsleden til Nidaros. Gruven i fjellet under var allerede ødelagt. Sagnet om Aker kirke forteller at kirken hviler på fire søyler av gull. I dammen mellom søylene svømmer ender av gull, og den store skatten voktes av en drage. Gruvegangene ble derfor kalt Dragehullene på folkemunne. Det er mye mulig at varm og illeluktende røyk sto opp av sjaktene og ga liv til fortellingen.
Gruvedrift
Det finnes ingen skriftlige kilder fra selve gruvedriften, men i det korte skriftet Historia Norwegiæ, skrevet på latin av en anonym munk rundt 1170, er det beskrevet en sølvgruve ødelagt av vannmasser: «Like ved byen Oslo er store mengder sølv, som nå er skjult for menneskene av altfor mye strømmende vann, og ligger gjemt i klippene». I 1935 mente statsgeolog Rolf Falck-Muus at middelalderskriftet beskrev Akersberg gruve. Gruven må da ha vært i aktivitet før Harald Hardråde grunnla Oslo rundt 1050.
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP