Nyheter

Helt konge: – Gøy at Magnus med «Driter’n» har tatt over stafettpinnen

I 2013 lanserte Wiggo Andersen og Rune Østhagen Kongeakevitt fra Fredrikstad. Fortsatt tappes det edle dråper.

I 2013 lanserte Wiggo Andersen og Rune Østhagen Kongeakevitt fra Gamlebyen. Fortsatt tappes det noen edle dråper, men nå heier gründerne på Magnus sin Driter`n-akevitt. Arkivfoto.
I mange år hadde Wiggo Andersen og Rune Østhagen suksess med Kongeakevitt fra Gamlebyen. Nå tappes det rundt 1000 flasker i året, men først og fremst heier gründerne på Magnus sin Driter`n-akevitt. Arkivfoto.
Publisert Sist oppdatert

– Jo da, Kongeakvitten lever i beste velgående, men vi har tonet ned aktiviteten rundt markedsføringen. Vi har dessverre ikke hatt tid. Derfor er det veldig moro at Magnus Stensvik Wilhelmsen og kompisene har tatt over stafettpinnen. Med «Driter’n»-akevitten som hyllest til Fredrikstads skjærgård, sier Wiggo Andersen, og legger smilende til:

– Lansering av Kongeakevitten var i utgangspunktet et «stunt» fra Rune Østhagen og meg som skulle vare i fem år. Vi holder fortsatt på.

Flaske nummer I til kongehuset

– Kong Fredrik II skjenket byen til oss i 1567, nå skjenker vi noe tilbake, akevitt som er en konge verdig, sa Wiggo Andersen til Demokraten i 2014.

Årstallet for byens grunnleggelse ga rom for kreativitet.

– I 2013 og 2014 lanserte vi 1.567 nummererte flasker. Kongen fikk flaske nummer I og ordføreren flaska med nummeret 1567. I tillegg tappet vi det andre året 2.000 ekstra flasker for å dekke etterspørselen til jul, forteller Andersen.

– Vi var vel oppe i rundt 6.000 flasker på det meste hvert år. De siste årene har det vært en markant nedgang til rundt 1.000 flasker i året.

Magnus Stensvik Wilhelmsen viser fram et av de første eksemplarene av «Jul På Driter'n», avleggeren av «Akevitt Som Har Krysset Driter'n 2 ganger».
Magnus Stensvik Wilhelmsen viser fram et av de første eksemplarene av «Jul På Driter'n», avleggeren av «Akevitt Som Har Krysset Driter'n 2 ganger».

Heier på «Driter’n»

Kongeakevittens suksess var ikke noe verken Wiggo Andersen eller Rune Østhagen hadde forventet.

– Overhodet ikke, men vi fikk god hjelp fra lokale krefter som fremhevet akevitten i forskjellige sammenhenger. Den samme oppskriften som Magnus Stensvik Wilhelmsen nå bruker. Da blir det suksess!

Med villkarve fra vollene i Gamlebyen og vann hentet i Oldenborgila ved Torsnesveien, ble grunnlaget lagt for en lokalforankret akevitt. Eller gimmick, som Andersen og Østhagen selv betegnet det.

– Vi plukker fremdeles litt villkarve til produksjonen, smiler Wiggo Andersen, som fortsatt blir stoppet på gata med spørsmål om årets produksjon.

Hvis noen fortsatt sitter på uåpnede flasker, bør de bevare Gamlebyens akevittårganger for ettertiden?

– Jeg tror jeg har alle utgavene selv. Det er mange samlere der ute, spesielt fra de første fem årene hvor etiketten ble endret hvert år. Det blir garantert noen flasker som bevares.

Wiggo Andersen og Rune Østhagens edle dråper, en konge verdig med villkarve fra Gamlebyen, ble en suksess. For «Akevitt som har krysset Driter’n 2 ganger» løfter Andersen gjerne begeret:

– Det er en strålende idé av Magnus Stensvik Wilhelmsen. Vi snakket sammen før han dro i gang. Jeg støttet og støtter ham 100 prosent!

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen







Powered by Labrador CMS