Verden
Hellas holdes på pinebenken
Statsminister Antonis Samaras avslutter Europa-reisen i dag uten løfter fra de europeiske lederne om et pusterom.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Han kan håpe på at han har gjort et inntrykk etter sin turné i Europa denne uka. Men Hellas´ statsminister Antonis Samaras må vente enda lenger før han vet om de europeiske lederne er villige til å gi landet hans mer tid. I dag møter han Frankrikes president, François Hollande, i Paris. Men beskjeden fra Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, var klar i Berlin i går: Vi må vente og se.
Merkel gjentok at Hellas må oppfylle kravene sine, men understreket likevel at hun ikke ønsker Hellas ut av eurosonen.
- Euroen er mer enn bare en valuta. Det er ideen om et samlet Europa, sa Merkel etter å ha møtt Samaras.
- Gi oss et pusterom
- Hellas ber ikke om mer penger fra våre eurosonepartnere. Alt vi ønsker er et pusterom så vi kan komme i gang med vekst igjen, sa Antonis Samaras etter møtet med Merkel.
- Hellas vil holde seg til sine forpliktelser og oppfylle kravene. Det er faktisk allerede i ferd med å skje, forsikret den greske statsministeren.
Samaras avslutter i dag sin første reise til topplederne i Europa etter at han tok over som statsminister tidligere i sommer. Formålet med reisen er å overtale de europeiske lederne om at Hellas må få mer tid til å gjennomføre de økonomiske målene som er satt. Hellas er nå i gang med kuttplaner for 11.5 milliarder euro som skal gjennomføres over de neste to årene. Landet skal også gjennomføre store reformer som en del av kravet for å få krisehjelp. Men Samaras ønsker blant annet at Hellas skal få fire år på seg til å gjennomføre reformene, i stedet for to år.
- Jeg vil gi tre beskjeder: For det første: Vi vil vise resultater. For det andre: Vi reduserer to underskudd samtidig: budsjettunderskuddet og underskuddet av tillit til landet. For det tredje: Økonomisk vekst er avgjørende for at vi skal oppnå forpliktelsene, sa Samaras.
Men det er usikkert om Samaras har overbevist Tysklands og Frankrikes ledende politikere om dette.
- Mer tid er ikke løsningen på problemene, fastslo Tysklands finansminister Wolfgang Schauble før Samaras kom til Berlin. Han mener mer tid betyr mer penger, og at Europa allerede har strukket seg så langt man kan for å hjelpe Hellas.
Merkel hadde på forhånd gjort det klart at det ikke ville bli truffet noen beslutninger under Samaras’ offisielle statsbesøk. Hun har stått fast på sin beslutning om å vente på en rapport i september fra den såkalte troikaen; Det internasjonale pengefondet, Den europeiske kommisjonen og Den europeiske sentralbanken, før man vurderer hva man gjør videre.
Presset Merkel
Angela Merkel har egne hensyn å ta i Tyskland, der både velgere og politikere flest er lei av de økonomiske problemene i Hellas, som tyskerne føler de må betale for gjennom krisehjelpen fra EU.
Presset er stort også fra politikere i hennes eget parti på å ikke gi mer ved dørene overfor grekerne. Merkels partikollega, Volker Kauder, som er leder for partiet CDUs gruppe i Forbundsdagen, sa før besøket til tysk fjernsyn at verken betingelsene eller innholdet av kriselånet til Hellas kan reforhandles, og framholdt at det ikke vil være et problem for eurosonen dersom Hellas forlater den.
Men konsekvensene av en eventuell gresk exit av eurosonen er usikre både for økonomien i Hellas og i den resterende eurosonen, og man frykter også en smitteeffekt til andre gjeldstyngede land som Spania, Portugal og Irland.
Eurogruppens leder, Luxemburgs statsminister Jean-Claude Juncker, har advart mot at Hellas blir tvunget ut av eurosamarbeidet. Etter møtet hans med Samaras onsdag slo han fast at den greske regjeringens «viktigste oppgave er å konsolidere statsfinansene» og finne en «robust og troverdig strategi» for å tette gjeldshullet.
Angela Merkel og François Hollande hadde møtt hverandre på forhånd torsdag kveld for å fininnstille en samkjørt beskjed til den greske statsministeren. Men selv om Merkel og Hollande sto fram som samkjørte da de møttes torsdag, er ikke Hollande under samme press på hjemmebane som Merkel er. I motsetning til i Tyskland er det ikke en dominerende debatt i Frankrike om hvorvidt Hellas skal motta mer hjelp, og Hollande er trolig mer innstilt enn sin tyske kollega på å støtte Hellas så langt det er mulig.
Hollande har da også tatt til orde for en økonomisk strategi i Europa som satser på mer stimuli for å skape økonomisk vekst, og har understreket at en ensidig satsing kun på kutt aldri vil få eurolandene ut av krisen.
asne.gullikstad@dagsavisen.no