Verden
Har meldt seg for kuppmakerne
MILITÆRKUPP: Thailands tidligere statsminister Yingluck Shinawatra har meldt seg for de militære kuppmakerne.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Yingluck ankom fredag en militærforlegning i Bangkok. Hun er en blant over 100 politiske ledere som militæret har bedt om å melde seg etter torsdagens kupp, og det er uvisst hvilken skjebne som venter dem.
Medlemmene av den styrtede regjeringen har også fått beskjed om å innfinne seg, og det samme har lederne av de såkalte rødskjortene som støtter Shinawatra.
Ifølge Reuters har forsvarssjef og kuppgeneral Prayuth Chan-ocha møtt fram for å møte den tidligere statsministeren.
Yingluck ble avsatt tidligere i måneden etter å ha blitt dømt for maktmisbruk.
Samtidig har hæren gitt 155 personer forbud mot å forlate landet, deriblant flere sentrale politikere. Yingluck og flere av hennes slektninger er blant disse.
Avgjørelsen ble fredag lest opp på fjernsyn. Den begrunnes med at det er nødvendig for å «bevare freden og løse konflikten».
Les også: Slow motion-kuppet
Fordømmes
Thailands militære høster unison fordømmelse internasjonalt etter kuppet, men forsvarssjefen fastholder at de militære måtte gripe makten for å sikre ro og orden.
– For at landet raskt skal vende tilbake til en normal situasjon, for å få fred og ro og få innført politiske, økonomiske og strukturelle reformer, var det nødvendig for militæret å ta kontroll over makten, sa generalen i en TV-tale etter kuppet.
Torsdag kveld klokka 22 trådte et portforbud i kraft, og det ble ikke meldt om uroligheter i løpet av natten.
Den svenske Asia-forskeren Magnus Andersson mener at militærkuppet var ventet og regner med at kuppmakerne vil innsette en overgangsregjering som får ett eller to år på seg til å forberede nyvalg.
Den nye statsministeren blir trolig hentet fra den tradisjonelle eliten, og Andersson antar at vedkommende vil forsøke å styrke båndene til partier som står i opposisjon til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra.
Les også: - Militærkuppet nødvendig for å reddet landet
Siste i rekken
Thailand har tidligere vært rammet av en rekke militærkupp, det siste i 2006 da Thaksin ble avsatt som statsminister. Senere er også landets rettsvesen blitt brukt til å avsette flere statsministre med bånd til Thaksin.
Årsaken til at den styrtrike Thaksin har gjort seg upopulær i landets tradisjonelle elite, er at han har utfordret militærets makt, ifølge forsker Stein Tønnesson ved fredsforskningsinstituttet PRIO.
Men Thaksin og hans støttespillere er likevel svært populære i store deler av befolkningen, og siden 2000 har Thaksins parti og dets avleggere vunnet det ene valget etter det andre.