Nyheter
– Han kan heller komme til oss og få etterutdanning i antirasisme
Atle Antonsen-saken har vært negativ for debatten om rasisme, mener leder for Antirasistisk senter.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Fredag morgen var komiker Atle Antonsen tilbake på lufta for første gang, etter bar-episoden der han ble anmeldt for hatefulle ytringer av forfatter og redaktør Sumaya Jirde Ali.
– Jeg har brukt den siste tida til å ta etterutdanning. Jeg har fått det siste opprykket fra idiot til kronidiot, sa Antonsen på det direktesendte P4-programmet «Misjonen» fredag morgen.

– Atle Antonsen sier han har hatt etterutdanning fra idiot til kronidiot. Han kunne heller komme til oss og få etterutdanning i hva rasisme er, og hvordan han kan bli en god antirasist. Det er jo bedre enn å være kronidiot, kommenterer Hatem Ben Mansour, konstituert leder for Antirasistisk Senter i Oslo.
«Du er for mørk»
«Du er for mørk til å være her» skal Atle Antonsen ha sagt til Sumaya Jirde Ali, på utestedet Bar Boca natt til 23. oktober i fjor. Antonsen var beruset og oppførte seg truende, fortalte Ali, som anmeldte Antonsen for hatefulle ytringer og hensynsløs atferd.
Riksadvokaten fastholdt henleggelsen av saken 6. januar i år. Dermed var Antonsen tilbake på «Misjonen» med Johan Golden fredag denne uka. Han trakk seg fra programmet etter eget ønske i november, da saken med Sumaya Jirde Ali ble kjent. Antonsen har beklaget hendelsen og unnskyldt overfor Sumaya Jirde Ali på Facebook.
– Jeg synes det er tidlig for Antonsen å komme tilbake på lufta nå, kommenterer Hatem Ben Mansour i Antirasistisk Senter.
– Alle er enig i dette var rasistisk og ufint av Antonsen, uansett om det er straffbart eller ikke. Å gå tilbake i en jobb med et så stort ytringsrom så tidlig er spesielt. Også andre enn Sumaya som har opplevd rasisme, kan bli retraumatisert når en kjent person er tilbake i offentligheten så kort etter en slik hendelse, mener Mansour.
Skam og selvforakt
På «Misjonen» fredag fortalte Antonsen at han hadde kjent på skam, skyldfølelse og selvforakt.
– Det er bra at han skammer seg. Når man har gjort noe galt, er det den riktige reaksjonen, sier Mansour.
Atle Antonsen-saken har vakt stor debatt og enorm medieomtale gjennom flere måneder. Saken har likevel ikke hatt noen positiv effekt på debatten om rasisme i Norge, mener Mansour.
– Så langt har saken hatt en negativ effekt. Nå kan vi se i kommentarfeltene at folk jubler og skriver at nå er det fritt fram igjen. Det brer seg en tretthet blant barn og unge med minoritetsbakgrunn. Senest i dag kom det en undersøkelse som viser økt mobbing blant barn og unge. Og vi vet at når mobbing generelt øker, øker også rasistisk mobbing. Det kan kjennes håpløst for barn og unge å si fra om rasistisk mobbing på skolen, når de opplever at storsamfunnet ikke bryr seg, mener Hatem Ben Mansour, konstituert daglig leder for Antirasistisk Senter.
- Hvem skal sørge for at Sumaya føler seg trygg?
Etter hendelsen på Bar Boca har Sumaya Jirde Ali ikke opptrådt offentlig. Hun avlyste et arrangement ved premieren på hennes debut som dramatiker i Bergen. Før jul trakk hun seg fra sin stilling som redaktør for magasinet Fett.

Atle Antonsen-saken har vært en stor belastning for Sumaya Jirde Ali, understreket Alis venninne Hasti Hamidi i et Facebook-innlegg denne uken. «Sumaya sliter psykisk på grunn av etterdønninger knyttet til hendelsen og all synligheten det medførte, da både i positiv og negativ forstand, og utfallet av de juridiske vurderingene til stats- og riksadvokat», skrev Hamidi i innlegget, gjengitt i TV2 med tillatelse fra Hamidi.
Eivind Trædal, leder for MDGs bystyregruppe i Oslo, gikk ut og etterlyste engasjement for Sumaya Jirde Alis plass i offentligheten, etter Atle Antonsens comeback på radio fredag.
«Er det greit at Atle Antonsen i dag kommer tilbake i manesjen som komiker? Jeg synes i grunn ikke det er det mest interessante spørsmålet. Jeg er mer opptatt av når Sumaya Jirde Ali kan komme tilbake i offentligheten. Hva skal til for at hun føler seg sett, hørt og trygg igjen?» spurte Eivind Trædal på Twitter fredag formiddag.
– Mange har vært opptatt av når Atle Antonsen kan få komme tilbake og være morsom igjen. Også Sumaya Jirde Ali fortjener plass i offentligheten. Hvem skal sørge for at hun føler seg trygg igjen? Det er både et kollektivt ansvar og noe Atle Antonsen har et moralsk ansvar for, sier Eivind Trædal til Dagsavisen.
– Jeg er opptatt av Sumaya Jirde Ali som intellektuell og kunstner, og jeg savner henne som offentlig stemme, sier MDG-politikeren.
– Jeg er engasjert i å gjøre offentligheten tryggere for flere, blant annet kvinner og minoriteter. Er du ung kvinne, muslim og mørk i huden, kan norsk offentlighet fortsatt oppleves som trang og fiendtlig. Det er minst like viktig å prate om, som hvorvidt en komiker kan bli tilgitt. Enden på visa kan ikke bli at de som er utsatt for ubehagelige opplevelser er de som blir presset ut av offentligheten, sier Eivind Trædal til Dagsavisen.
Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen