Innenriks

Han blir LOs neste leder

Når Gerd Kristiansen går av som LO-leder neste år, er arvtakeren Hans-Christian Gabrielsen. Det sier sentrale LO-kilder til Dagsavisen.

For tidlig å si: Dagens nestleder Hans-Christian Gabrielsen mener det er for tidlig å snakke om hvem som skal overta etter LO-leder Gerd Kristiansen, men flere sentrale kilder mener at er omtrent avgjort at det er Gabrielsen som blir neste LO-leder. FOTO: FREDRIK BJERKNES
Publisert Sist oppdatert

Selv om det er ett år igjen til neste LO-kongress hvor den nye LO-lederen skal velges, anses én ting å være sikkert: LOs neste leder heter Hans-Christian Gabrielsen. Det bekrefter en rekke sentrale LO-kilder overfor Dagsavisen.

Selv har Gabrielsen lite å si om spekulasjonene rundt ham.

– Det er lenge til LO- kongressen og altfor tidlig å si noe om dette, skriver han i en e-post til Dagsavisen.

Les også: LO-nestleder Gabrielsen: – Siv Jensen har ikke peiling

Lansert i fjor

Både LO-leder Kristiansen og nestleder Tor Arne Solbakken kan kun sitte en periode på grunn av LOs aldersgrenser. Dermed har det i lang tid vært klart at Gabrielsen, som i dag er nestleder, er den eneste fra dagens toppledelse som kan fortsette etter 2017-kongressen.

Frem til i fjor var det spekulasjon om Trine Lise Sundnes, forbundsleder i Handel og Kontor, kunne tenke seg å utfordre Gabrielsen om ledervervet i 2017. Det ble effektivt parkert av Sundnes selv i et VG-intervju i fjor, hvor hun avviste sitt eget kandidatur, men pekte på Gabrielsen.

– Jeg lanserte Gabrielsen som leder i fjor, og jeg har på ingen måte endret oppfatning. Jeg står for det fremdeles, sier Sundnes til Dagsavisen i dag.

Følg Dagsavisen påFacebook ogTwitter!

Ingen utfordrer

Gabrielsen får gode skussmål for innsatsen som nestleder og han anses for å ha en høy stjerne både internt i LO-forbundene, men også i det politiske miljø.

Kildene Dagsavisen har snakket med mener derfor det ikke finnes noen som vil ønske å utfordre han.

– Det eneste som kan hindre at Gabrielsen blir leder, er om han skulle finne på noe dumt det neste året. Med det er rimelig usannsynlig, sier en kilde til Dagsavisen.

Mange spår at den hardeste maktkampen, vil stå om nestledervervet.

Les også: LO-nestleder: Det er de blåblå, ikke EØS, som truer norsk arbeidsliv

Nestledere

Om Gabrielsen blir leder, må to nestlederverv fylles.

I LO er det tradisjon for at de største forbundene også blir godt representert i ledelsen. Derfor tar mange det for gitt at en av nestlederne kommer fra Fagforbundet, som er LOs største forbund.

Flere kilder peker på at dagens nestleder, Sissel Skoghaug, kan være en aktuell kandidat. Hun sitter i dag som nestleder i Fagforbundet. Men, som flere understreker, er det forbundet selv om peker på sine kandidater.

Én annen som trekkes fram, er Peggy Følsvik fra Handel og Kontor, som i dag er 1.-sekretær i LO-ledelsen. Det pekes på at hun har levert godt i dagens rolle og har tarifferfaring, derfor er det naturlig at hun rykker opp som nestleder.

Les også: Gerd Kristiansen. Streikerammet LO-leder

Representasjon

Mimmi Kvisvik, forbundsleder i Fellesorganisasjonen (FO), mener imidlertid at en ny toppledelse må ha en bedre representasjon av de høyskole- og universitetsutdannede.

– Jeg synes tida er overmoden for at også vi er representert i ledelsen, sier Kvisvik.

Hun viser til at andelen med høyere utdanning øker, og at hvis LO skal være i takt med samfunnet, bør dette gjenspeiles i toppen.

– Det er ikke til å stikke under stol at det er andre hovedorganisasjon som også er interessert i FO. Vi er per i dag godt forankra i LO, men det er viktig alt alle LO-medlemmer kjenner seg igjen i LO. FO bør ikke bli sett på som en selvfølge, sier hun.

Kvisvik sier FO har kalkulert med at Gabrielsen blir den neste lederen. Derfor har de invitert han til deres landsmøte i juni.

– Vi vil utfordre han på hva LO vil med offentlig sektor og de med høyere utdanning, sier Kvisvik.

– Jeg mer spent på politikken vi skal diskutere, enn personene, sier leder av EL- og IT-forbundet, Jan Olav Andersen til Dagsavisen.

Allerede i dag er det flere konfliktsaker som utmerker seg og som blir gjenstand for debatt på kongressen i 2017, hvor pensjon og EØS krystallisere som de største sakene.

Les også: LO-lederen til angrep på hotellkongene

Slanke ledelsen

Et annet spørsmål kongressen må ta stilling til, blir ledelsens struktur. I dag består LOs ledelse av åtte personer: Én leder, to nestledere, én førstesekretær og fire sekretærer.

Flere av Dagsavisens kilder påpeker at dette var en konstruksjon som ble laget på 2013-kongressen for å ivareta flere hensyn. Nå er imidlertid tida inne for å slanke ledelsen, mener enkelte.

Les også: LO-sjefen stemt ned av sine egne

Powered by Labrador CMS