Innenriks

Grekere hjem til skjebnevalg

Søndag stemmer grekerne i det viktigste valget i landets nyere historie. Grekere i Berlin-eksil håper på en revolusjon.

Over hele Hellas var det demonstrasjoner 1. mai. Landet velger ny regjering om to dager. FOTO: AP/NTB SCANPIX
Publisert Sist oppdatert

BERLIN (Dagsavisen): I morgen reiser Makis Tsamalikos (31) hjem til Hellas for å stemme. Det samme gjør mange av hans greske kamerater i Berlin.

- Dette valget er for viktig til å ikke gjøre sin borgerplikt, sier han til Dagsavisen.

Søndag velger Hellas en ny regjering. Økonomen Lucas Papademos som siden november har styrt landet i en overgangsfase, skal ut av regjeringskontorene og en demokratisk valgt statsminister skal igjen inn.

Den økonomisk krisen med jobbmangel, lønnskutt, økende fattigdom, frustrasjon og sinne mot større sparekrav og enda flere kutt dominerer fullstendig valgkampen.

Nynazister inn i parlamentet

Skuffelse over de største etablerte partiene Nytt Demokrati og PASOK, som har skiftet på å ha makta siden militærjuntaens fall i 1974, har ført til at nye og mindre partier er på voldsom frammarsj.

Særlig er den høyreekstreme sidens vekst skremmende, mener Makis Tsamalikos. Det nynazistiske partiet Gyllen daggry kan ifølge meningsmålingene få så mye som 5-6 prosent av stemmene, og dermed komme over sperregrensen på 3 prosent i parlamentet. Partiet profilerer seg sterkt på innvandringsmotstand.

- Det er en veldig farlig utvikling, sier Tsamalikos, som mener de etablerte partiene må ta noe av skylda for høyreekstremistenes frammarsj.

- Både Nytt Demokrati og PASOK snakker hatefullt om innvandrere og har beveget seg i en mer ekstrem retning siden krisen startet.

Enorm ungdomsledighet

Joanna Kryona, Tsamalikos venninne, forteller om hvordan venner hjemme i Hellas har måttet flytte hjem til foreldrene og leve på deres stadig knappere pensjon, selv om de er midt i 30-årene og selv har startet egen familie. En av to unge er nå uten jobb. Selv kom hun til Tyskland i 2006 for å studere og har ingen planer om å reise tilbake.

- Men jeg råder ikke vennene mine til å komme hit eller til andre land. Det er ikke bra for Hellas om alle unge reiser, sier hun.

Ingen muligheter

Grekere er en av Tysklands største innvandringsgrupper. På 1930-tallet reiste mange akademikere til Tyskland. Under diktaturet på 1970-tallet kom det en ny innvandringsbølge, og etter at den økonomiske krisa rammet fra 2008 har innvandringen fra Hellas økt på nytt, særlig blant høyt utdannede.

Bare i fjor kom det 7.000 flere grekere til Tyskland, ifølge det tyske Statistikkbyrået.

Jannis Kallipolitis (63) ser mange likheter mellom unge grekere som rømmer landet nå og da han flyktet fra militærdiktaturet til demokratiske Vest-Tyskland i 1972.

- Jeg ville studere, men det var umulig så jeg reiste uten penger til Tyskland. Unge grekere som kommer hit nå har studert i årevis, men er ellers i samme situasjon, uten penger eller muligheter i Hellas. Hvis de ikke drar blir de ofre for krisa resten av livet, sier Kallipolitis.

Jannis Kallipolitis har bodd i Tyskland i 40 år, de siste årene har han merket et kaldere klima i her.

- Tilliten er ikke der på samme måte lenger, mye er medienes skyld. De forteller hva som har skjedd på en fordummende måte og presenterer det som om vanlige grekere har skylda, sier han.

Kallipolitis trener et gresk basketballag i Berlin, da laget hans nylig slo et lokalt lag, ble de møtt med buing i stedet for jubel.

- Før klappet de for oss, sier han.

Folket i sentrum

Joanna Kryona og Makis Tsamalikos har startet en politisk gruppe som jobber for å spre kunnskap i Tyskland om den greske gjeldskrisa. De samarbeider med tyske partier på venstresida og håper å skape solidaritet med arbeidsløse og stadig fattigere grekere.

De tror det meste kan skje i valget søndag.

- Hellas tar en enormt viktig avgjørelse for framtida på søndag. Håpet er at politikken begynner å handle om menneskene og ikke bankene, sier Kryona.

Tsamalikos mener de hyppige protestene i gatene i Hellas de siste månedene betyr at folket ikke anser det som har skjedd som legitimt.

- Mange er redd for hva uroen kan føre til, men det kan knapt bli vanskeligere enn nå. En revolusjon kan ikke skade, mener Tsamalikos.

Jannis Kallipolitis mener greske myndigheter burde se til Norge.

- I Hellas sier mange at landet ikke greier seg uten EU, men dere har jo stor suksess med det. Dere har uavhengigheten intakt og er likevel ikke stengt ute fra Europa. Hvorfor kan ikke Hellas gjøre det samme, spør han.

iselin.moller@dagsavisen.no

Powered by Labrador CMS