Byløvene
Godt fra nedenunder
New Zealands karakteristiske viner gikk rett inn i toppsjiktet på slutten av det forrige århundre. Siden den gang har det stadig kommet flotte viner fra verdens sydligste vinland.
Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
New Zealand består av to øyer i Stillehavet utenfor Australia. På Sørøya ligger blant annet landets største og tradisjonelt beste vinregion, Marlborough, mens Nordøya kan skilte med det nest største, Hawkes bay. Til tross for at øyene rent breddegradsmessig svarer til de sydlige middelhavslandene regnes New Zealand som et vinland med kjølig klima. Årsaken er de maritime forholdene med kjølige havstrømmer fra Antarktis. Det er blitt dyrket vin på stillehavsøyene siden begynnelsen av 1800-tallet, men det er først i nyere tid at landet for alvor har entret vinverdenen. En skulle tro at et land som er omsluttet av store vannmasser ville være forskånet for vinlusa phylloxera massive ødeleggelser på slutten av 1800-tallet, men heller ikke New Zealands vinprodusenter slapp unna. Luseangrep ble først rapportert på New Zealand i 1885, men lusa ble ikke identifisert før fem år senere. Da var ødeleggelsene enorme og landet etterspurte informasjon fra europeiske regjeringer om hvilke metoder de hadde brukt til å håndtere phylloxeraproblemet. I etterkant må man dessverre si at rådene som ble fulgt var heller dårlige. Framfor poding på amerikanske resistente vinstokkrøtter satset New Zealand på dårlige hybrider og middelmådige vinsorter som müller-thurgau. Dermed hadde landet lite å tilby vinverden før på 1970-tallet, og riktig fart i sakene ble det ikke før på 80-tallet da landets viner på druen sauvignon blanc høstet stor oppmerksomhet. I dag er brorparten av nye plantinger podet på amerikanske rotstokker og noen av verdens mest aromatiske og anerkjente sauvignon blanc kommer fra disse øyene. Sauvignon blanc er utvilsomt landets kronjuvel, men det lages også druetypiske og særegne viner på en rekke andre druer, hvor riesling og pinot noir utmerker seg. Men som motsats til Australias mange hardt eikede chardonnay kan New Zealand framvise elegante og diskret eikede viner på denne druen. Landets suksess og produksjonskostnader gir imidlertid viner som ofte ligger i det høyere prissjiktet.
6 Greywacke Wild Sauvignon 2009, Marlborough/ New Zealand
Fabelaktig og aromatisk sauvignon blanc med dufter av stikkelsbær, solbærblader, asparges og nesle, samt innslag av kiwi og lime. Vinen er konsentrert, fast og smaksrik med flott balanse og intensitet, samt fin fylde og lang ettersmak. En passende vin til chèvre, asparges og sjømat, eller lyst kjøtt.
94779, kr 215
5 Greywacke Chardonnay 2009, Marlborough/ New Zealand
Lys gul og tiltalende chardonnay med dufter av limeskall, fersken, røyk, smør og mandler med innslag av fat. Vinen har en tiltalende fruktighet, integrert eikekrakter, god fylde og fin syre, samt lang, elegant ettersmak. Vinen passer til stekt fisk og sjømat, samt smaksrike sjømatgryter og lyst kjøtt.
94781, kr 220
5 Waimea Syrah 2009, Nelson/New Zealand
Vinen har en dyp rubinrød farge og dufter tiltalende av bjørnebær, mokka, pepper, tobakk og lær. Den er konsentrert og fatpreget med sval frukt, gode tanniner, fin fylde og syre, samt lang ettersmak. En god vin til lam- og storferetter.
92764, kr 180
5 Waipara Hills Pinot Noir 2010, Waipara/ New Zealand
Vinen har en middels dyp rubinrød farge og dufter av bringebær, høstløv, blomster, urter og lær. Den har en delikat og lett sødmefull fruktighet, bløte tanniner og fin syre, samt et lett integrert eikepreg og lang ettersmak. Vinen går godt til fugl og soppretter.
92761, kr 165