Innenriks

Gjør ikkEnøk

Bare 29 av landets 429 kommuner søkte om støtte til enøktiltak i eksisterende bygg i fjor. Likevel er mange kommuner godt fornøyde med sin enøkinnsats.

Få kommuner søker om støtte til enøktiltak for å spare strømutgifter. FOTO: NTB SCANPIX
Publisert Sist oppdatert

Selv om færre enn 7 prosent av kommunene søkte om støtte, er det så mange som 37 prosent som synes de gjør nok for å kutte energiforbruket sitt.

Dette går fram av tall fra Enova og en ny undersøkelse gjennomført blant landets rådmenn og miljøsjefer.

Tor Brekke, områdeleder for offentlige bygg i Enova, er ikke enig i at enøkinnsatsen er god nok i kommunene.

- Potensialet for videre energieffektivisering er stort, mener han og påpeker at kommunene eier svært mange bygg av til dels eldre dato.

- Hvorfor er det da så få som søker om støtte fra dere?

- Dette kan skyldes mangel på kapital og mangel på fagfolk innen energi i kommunene, men det kan også være et uttrykk for politiske prioriteringer, svarer Brekke.

- Enøk er ikke noe kommunepolitikere vil bruke penger på?

- Det kan virke som om energieffektivisering er et glemt tema blant kommunepolitikerne, samtykker Brekke.

Fortsatt fyring for kråka

I juni svarte 101 vilkårlig utvalgte rådmenn og miljøsjefer i landets kommuner og fylkeskommuner på spørsmål fra Respons på oppdrag fra Schneider Electric, som er spesialist på energistyring.

Resultatene viser at mange skattekroner kommer til å gå med til fyring for kråka i et stort antall kommuner også i årene framover:

* * 48 prosent opplyser at kommunen deres ikke har noe tallfestet mål for energieffektivisering i det kommende året.

* * 47 prosent mener at energieffektivisering er så dyrt at det er vanskelig å få gehør for dette hos politikerne.

* * 40 prosent vet ikke om gjennomførte enøktiltak i det hele tatt har vært lønnsomme.

- Er det vanskelig for kommunene å få støtte til enøktiltak fra dere, Tor Brekke?

- De aller fleste som søker får penger, og vi støtter prosjektene til de blir lønnsomme. I den grad vi avslår søknader, er det gjerne snakk om veldig dårlige prosjekter som ikke kan blir lønnsomme.

- Er stønadsandelen for lav?

- Vi har ikke fått noen slike signaler. Andelen varierer mellom 10 og 20 prosent, og den ble hevet så sent som i 2010. Grensen for hvor mye energi du måtte spare for å få støtte, ble også redusert da.

Mange har planer

Men selv om få kommuner søker om enøkmidler, er ikke alt helsvart. Mer enn åtte av ti kommuner har gjennomført flere enøktiltak.

- Når det gjelder nybygg er det mange kommuner som nå bygger passivhus og får støtte fra oss til det, opplyser Brekke.

Det er også slik at 69 prosent av kommunene har planer om å skifte ut vinduer eller bedre isoleringen i bygg de eier. Nesten like mange, 65 prosent, sier de har planer om å installere lys- eller varmestyring. Det er også 45 prosent som planlegger å skifte ut oljefyrer.

Men en ting er å planlegge, noe annet å utføre. Andre svar i undersøkelsen kan nemlig tyde på at mange rådmenn og miljøsjefer er frustrerte over manglende gjennomføringsgrad i egen kommune. Hele åtte av ti mener at myndighetene i større grad må bli en pådriver for mer energieffektivisering. Det er også i stor grad enighet om at strengere lover og regler bør innføres.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Powered by Labrador CMS