Økonomi

Gap i boligmarkedet vil presse prisene opp

Prisforskjeller mellom nye og brukte boliger, regionale forskjeller og ønsker om urbane boliger vil bidra til å drive prisene oppover, mener ekspertene. Forskning gir gode budrunde-tips.

Ved forrige månedsoppdatering spådde Eiendom Norge en mer moderat prisutvikling framover. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Prisforskjellen mellom nye og brukte boliger er stor. Men nye preferanser blant kjøperne kan snu dette, tror meglertopp
Publisert Sist oppdatert

− Nyboligsalget faller, mens bruktboligsalget er normalt. Salget av brukte boliger er overraskende bra, faktisk, til tross for økte renter og priser. Med unntak av 2021 har det aldri blitt solgt flere boliger, sier Gaute Thise Jacobsen, leder for strategi og forretningsutvikling hos Eiendomsmegler 1 SR-Eiendom, under boligkonferansen i Stavanger.

− Vi tror imidlertid at energieffektive boliger vil bli mer attraktive framover, noe som kan heve nyboligmarkedet, sier han.

For en ny leilighet i Rogaland, må du betale 47 prosent mer enn for en brukt. På landsbasis er prisforskjellen på 17 prosent, ifølge Jacobsen.

− Samtidig rapporteres det om kraftig vekst i usolgte boliger, men det er kun på kort sikt. Ser vi lenger tilbake i tid, er det nå 25 prosent færre usolgte boliger enn snittet i 2009, sier han.

− Vi ventet at 85 prosent av boligene som er til salgs nå, er solgt innen én måned.

Videre påpeker Jacobsen at det ikke er noen krise i boligmarkedet. Gjeldsveksten i Rogaland har vært lav i mange år, og vi har den laveste veksten siden julen 1995.

− SR-Eiendom er ikke enig med Eiendom Norge om at vi må fjerne boliglånsforskriften. Forskriften er sunn fornuft satt i system. Rogalendinger har høy kjøpekraft. Lønnsnivåene her er blant de høyeste i landet, kun Oslo har høyere snitt. De fleste får kjøpt seg bolig, enten for første eller n-te gang, sier han.

Gaute Thise Jacobsen er leder for strategi og forretningsutvikling hos Eiendomsmegler 1 SR-Eiendom
Gaute Thise Jacobsen er leder for strategi og forretningsutvikling hos Eiendomsmegler 1 SR-Eiendom

Lenger ned i saken får du gode budrunde-tips

Les også: Hyttesalget: − Mye går under prisantydning

− Boliglånsrente på 6 prosent i hele 2024

Sara Midtgaard, seniorøkonom i Handelsbanken, er enig i at det går bedre i Rogaland enn resten av landet.

− Vi tror på en positiv vekst her. Stavanger skiller seg ut, og vi venter sterkere prisvekst på boliger her. I 2025 er det ventet fall innen olje og energi, noe som kan ta boligprisene ned, sier Midtgaard.

Akkurat nå er bygg- og anleggsbransjen er frustrert over renteøkningen og prisveksten, mens energibransjen går så det suser.

− Sistnevnte påvirker boligmarkedet særlig i Stavanger. Det er lav arbeidsledighet og optimisme i regionen, sier Midtgaard.

− I og med at vi er i en situasjon der det skjer mye i verden, må vi ser ut for å si noe om rentene her hjemme. Norges Bank er opptatt av forventningene hos sine samarbeidspartner, fortrinnsvis EU og USA. Det er tett sammenheng mellom kronekursen og rentedifferansen i utlandet, forklarer hun videre.

Hva er styringsrente? (Dagsavisen)

Handelsbanken tror ikke på rentekutt med det første.

− Det er sannsynlig med ny heving i desember, og det skal lite til for at det ikke skjer. Da kommer i så fall styringsrenten opp på 4,5 prosent, noe som innebærer boliglånsrente på nesten seks prosent i hele neste år, sier seniorøkonomen.

Sara Midtgaard er seniorøkonom i Handelsbanken
Sara Midtgaard er seniorøkonom i Handelsbanken

Les også: Derfor tar Kristoffer (35) opp mer i lån nå

Kan føre til prispress

Are Oust, professor ved NTNU Handelshøyskolen, peker på flere megatrender han tror vil prege boligmarkedet framover:

− Eldrebølgen vil påvirke boligmarkedet. Det er viktig at det bygges nok boliger for å ta imot dem. Dette vil føre til økt etterspørsel og priser som presses oppover. Det vil også bli økt hensyn til klima og miljø, sier Oust.

− Urbanisering er en annen trend som forsterkes av eldrebølgen og fokus på klima og miljø. Det blir stort press i byene om å skaffe seg bolig, og det er vanskelig å bygge nok. Dette vil øke prisene, fortsetter han.

Han forklarer at dagens markedssituasjon preges av boligpris, byggekostnader, leiepris og lønn. Gapet mellom lønn og boligpris har ført til at det blir dyrt å bo, ifølge Oust.

Are Oust, førsteamanuensis ved NTNU Handelshøyskolen
Are Oust, førsteamanuensis ved NTNU Handelshøyskolen

Les også: − Bør bli et nasjonalt mål å hjelpe unge inn på boligmarkedet

Gode budrunde-tips i urolige tider

Oust kommer også med noen tips til budrunden ut fra undersøkelser de har gjort ved NTNU Handelshøyskolen:

− Når vi ser på salg i urolige tider, som vi har nå, ser vi at det ikke lønner seg med lokkepriser. Ja, du får flere på visning, men du får ofte lavere salgspris. Det er dermed veldig om å gjøre å sette riktig prisantydning, sier han først.

− Budkapring fører som regel til tre eller fire prosent høyere kjøpspris. Rask respons på andre sine bud, eller korte budfrister, gir også høyere kjøpspris, fortsetter Oust, og avslutter:

− Så, mine beste råd til budrunden er: Ikke prøv å kapre boligen, start lavt, ikke gjør for store budhopp og prøv å roe ned med lange frister.

Renter, enkelt forklart

Les også: Forkjøp-boom: − Kjekt for kjøper, kjipt for selger

Powered by Labrador CMS