Nyheter

Fra Ibsen 
til Mela

Amina Sewali er til vanlig Solveig på Nationaltheatret. Søndag opptrer hun med beatboxing på Mela.

Publisert Sist oppdatert

Amina Sewalis musikalske univers kretser rundt beatboxing, altså en form for rytmikk som skapes av pusteteknikker. Det er også dette Sewali skal opptre med på Mela søndag. Men hva vi får høre, er hun ikke helt sikker på ennå. Slike opptredener lever sitt eget liv.

- Uff, vet du hva? Jeg jobber fortsatt med konserten. Muligens blir det en fele på loop, jeg vet ikke. Også har jeg med et band, men vi jobber som sagt ennå med konserten, sier hun.

Sewali er ikke ukjent med Mela, som finner sted på Rådhusplassen denne helgen. Hun har stilt opp for festivalen tidligere også.

- Ja, jeg har spilt der to ganger. En gang med Bugge Wesseltoft, og en gang med et hip hop crew. Men dette blir første gangen jeg opptrer der som Amina Sewali, sier hun.

Mela kan ikke få nok skryt av Sewali, og hun er oppglødd før årets festival.

- Åh, den er bare så bra. Så mye bra musikk fra hele verden. Også så mye god mat. Har du vært der og spist, eller? Jeg legger på meg hvert år, jeg. Visste du at Wyclef Jean kommer? Han er bare fet. Også har han vært med i Fugees og bare er seg selv, sier hun.

Knute

De siste dagers fokus på festivalstøtte og eventuelt frafall av knutepunktstatus for Mela er opprørende, mener Sewali. For Mela, som de andre festivalen under ordningen, evalueres nå og de risikerer å miste sin støtte som for Melas del i år var på 7,7 millioner kroner.

- Det er helt forferdelig. Vi har ikke andre festivaler som Mela i Norge i dag. Vi trenger den, og den er helt spesiell. Hvor ellers kan du høre musikk, sende barna på workshops, få verden til Oslo og få nye inntrykk. Har du vært på Rådhusplassen under Mela? Det er alt fra små kids til bestemødre der. Også er det gratis inngang, sier en ivrig Sewali.

Solveig

For tida spiller Sewali Solveig i «Peer Gynt» på Nationaltheatret, til gode kritikker og tilbakemeldinger.

- De har vært utrolige. Helt fantastiske, jeg tror folk har vært fornøyde. Det er ikke en typisk Peer Gynt, og det var det som gjorde at jeg tok rollen, sier hun om sin Solveig i denne nye versjonen av «Peer Gynt» som er satt til vår tid.

Hun skryter også av sine kolleger og regissør Alexander Mørk-Eidem.

- Ja, det er et helt fantastisk ensemble jeg er så heldig å være en del av, sier hun.

Eidem bruker Griegs musikk, men inkluderer også musikk fra Sewali selv. Forestillingens Solveig skal nemlig synge på talkshowet «Skavlan», der regissøren lar handlingen foregå.

- Nå skal du til Mela på Rådhusplassen. Går du bare over torvet fra den ene jobben til den andre da, eller? Limousin, kanskje?

- Ha, ha. Jeg tar meg en kaffe og en cookie, så er jeg klar. Så lenge det er gøy, det er dette jeg elsker å gjøre, skal jeg ikke klage. Men det blir en travel helg, forteller en oppglødd artist.

Amina Sewali er musiker. Ja, det er liksom det hun egentlig er. Skuespiller er en bigeskjeft. Selv om hun har vært med i spillefilmen «99 % ærlig» i 2008, har hun reist rundt med Rikskonsertene og undervist unge i å lage sin egen musikk.

Teater vs. musikk

- Hva er forskjellen på å spille teater på en scene og spille musikk på en scene?

- Det er mye mer meg når jeg står på scenen med min musikk. Det er klart jeg spiller jo en liten rolle da også, men det er meg og ting jeg har lagd på rommet. Også prøver jeg å snakke med publikummet. Jeg prøver alltid å få respons fra publikum, for det er slik jeg liker å jobbe. På teatret er det bare meg, publikum synes ikke, jeg er i en rolle og i en liten boble, forklarer Sewali.

Hun er travel og har mange jern i ilden. Hvordan titulerer hun seg som? Artist? Skuespiller? Musiker?

- Det er mye for tida. Jeg får sette meg på en kafé og finne ut av det her. jeg bruker å si at jeg er sånn beatboxing-one-woman-band, det er jo det jeg gjør, og det får meg inn forskjellige steder. Jeg tror det var derfor jeg fikk rollen som Solveig, fordi jeg kunne beatboxe, ler hun.

Sewali slapp et kritikerrost album i 2011. Siden har det vært stille på platefronten.

- Å, jeg driver med musikk hele tida. Nå jobber jeg med et album som bare aldri blir ferdig. Jeg blir aldri fornøyd. Det gjelder bare å få ut finger‘n og gi det ut. Men det kommer album i løpet av året, men først kommer det et par singler. Jeg gir det ut selv denne gangen, runder Sewali av.

espen.rusdal@dagsavisen.no

Melafestivalen

Så, du trodde festivalåret var omme? Neida. Mela inntar Rådhusplassen denne helgen (i morgen i spann med Oslo kammermusikkfestival).

«Mela» er sanskrit og betyr «å møtes». Festivalen favner over musikk, dans, teater, musikkverksted, utstillinger, kunsthåndverk og mat fra hele verden. Kunstnerisk leder Khalid Salimi forklarer at festivalen er lagt til Rådhusplassen både fordi det er Oslos storstue, og fordi den i motsetning til de fleste andre stedene i Oslo, ikke tilhører noen spesiell sosial eller etnisk gruppe.

– Å bygge kulturelle møteplasser er nettopp hva Mela gjør. Mela er ikke kun for den ene eller andre, men et svar på utfordringer vi har nå og som vil være enda større i framtida, sier Salimi.

* Hovedscenen kan fredag skilte med Salim Sulaiman Merchant, Les Ambassadeurs og Awesomnia.

* I morgen er det så tid for trekkplasteret Wyclef Jean, Danny Maroc, Marinemusikken og Oslo Camerata og Samsaya.

* Søndag fortsetter det så med Amina Sewali, Mercan Dede og Amanat Ali, en av Pakistans største stemmer.

Det vil også være en del arrangementer rundt om i byen. Men ta en tur til Rådhusplassen for litt kulturelt påfyll og ikke minst en matbit.

Powered by Labrador CMS