Innenriks
Fosen-aktivister: Skal blokkere et tosifret antall departementer
Fosen-aksjonistene sperrer torsdag inngangene til blant annet Kultur- og likestillingsdepartementet. Her har DSS bedt politiet om å fjerne demonstrantene.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Tidligere denne uken har Fosen-aksjonistene satt seg foran inngangene til Finansdepartementet, Olje- og energidepartementet, Klima- og miljødepartementet og Næringsdepartementet. Torsdag utvidet de aksjonen.
– Vi kommer til å komme opp i tosifret antall departementer som vi stenger ned. Dette blir bare verre og verre for staten, sa talsperson fra Norske Samers Riksforbund, Niillas Beaska, til NTB ved 7.30-tiden.
En liten time senere opplyser Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) at de ber politiet om hjelp til å åpne for adgang til fire departement: Finansdepartementet, Klima- og miljødepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Kultur- og likestillingsdepartementet.
Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg, som onsdag ble fjernet av politiet to ganger, sitter utenfor Nærings- og fiskeridepartementet. Hun er forberedt på at hun blir båret vekk av politiet for tredje gang.
Her lenker aksjonistene seg sammen utenfor Kultur- og likestillingsdepartementet:
Torsdag klatret også aktivister opp på Olje- og energidepartementet (OED). Derfra ble det hengt opp et banner med budskapet: «Land back. Stop Human Rights Violation in Sápmi.» Det er klatrere fra Greenpeace som har tatt seg opp bygningen og festet banneret.
Aksjonistene protesterer mot at det nå er gått over 500 dager siden Høyesterett fastslo at 151 vindturbiner på Fosenhalvøya i Trøndelag er ulovlige uten avbøtende tiltak.
Utenfor Kulturdepartementet treffer Dagsavisen på sympatisør Sigbjørn Windingstad. Han har besøkt aksjonister foran ulike departement siden mandag for å vise sin støtte.
– Jeg heier på dem, det er viktig at de kjenner de har støtte, sier han.
– Hva forventer du av regjeringen i denne saken?
– Ingenting. Det er økonomi og vekst som styrer samfunnet vårt. Fosen har stått i denne kampen i 20 år siden konsesjonen ble gitt, fortsetter han.
– Dette er ikke bra for Norge
– DSS har bedt politiet om å fjerne demonstranter som er til hinder for at departementene kan utføre sin funksjon. Dette er viktig for å ivareta samfunnskritiske funksjoner, skriver DSS på sine nettsider.
Beaska sier til NTB at han mener dette viser at aksjonen rammer staten i stor grad.
– Og det kommer vi til å fortsette med så lenge ikke regjeringen tar til fornuft. Dette her er ikke bra for Norge, verken omdømmemessig, økonomisk eller politisk. Jeg tror at de nå må ta affære for å komme seg ut av dette, sier talspersonen.
DSS opplyser at de så langt det er mulig har lagt til rette for at demonstrantene skal få ytre sitt budskap, men at demonstrasjonen ikke kan gå på bekostning av departementenes arbeid eller sikkerheten i og rundt departementene.
– Det er hardt å oppleve at regjeringen heller vil fjerne fredelige demonstranter med makt, enn å etterfølge våre krav om å stanse menneskerettighetsbruddet på Fosen, sier Elle Nystad, leder i NSR-Nuorat.
Klatret opp på OED-bygningen
Torsdag klatret også aktivister opp på Olje- og energidepartementet (OED). Derfra ble det hengt opp et banner med budskapet: «Land back. Stop Human Rights Violation in Sápmi.»
Det er klatrere fra Greenpeace som har tatt seg opp bygningen og festet banneret.
Aksjonistene protesterer mot at det nå er gått over 500 dager siden Høyesterett fastslo at 151 vindturbiner på Fosenhalvøya i Trøndelag er ulovlige uten avbøtende tiltak.
Tvinger finansministeren til å flytte pressekonferanse
Finansminister Trygve Slagsvold hadde invitert til pressekonferanse i departementsbygningen torsdag formiddag. Der skulle han motta utredningen til utvalget som har utredet mulige endringer i finanstilsynsloven.
Samme morgen kom meldingen om at pressekonferansen er flyttet til Hovedbølet lenger opp i Akersgata fordi demonstrasjonene mot vindmøllene på Fosenhalvøya forhindrer tilgang til bygningen.
Aksjonister
Rett etter klokken sju torsdag morgen satte de første aksjonistene seg ned utenfor inngangspartiene til de enkelte departementene. I Grubbegata, utenfor Kulturdepartementet, satte et titalls aksjonister i samekofter seg ned, og sperret inngangen.
– Dette er min første dag her, og jeg kommer til å sitte så lenge det er nødvendig, sier 25 år gamle Sajje Solbakk til Dagsavisen.
Etter en times tid, kom medlemmer av Natur og Ungdom syklende, og trakk ut lange lenker med kjetting og hengelåser som de delte ut til aksjonistene, slik at de kunne lenke seg fast.
Hun har tatt turen fra Kåfjord i Troms for å delta i aksjonen for å fjerne vindmølleparken i Fosen.
Stadig ble politibiler sluppet inn gjennom sperringene i Grubbegata og parkerte i gata mellom Finansdepartementet og Høyesterett. Her hadde enda flere aksjonister satt seg ned foran inngangsdørene, men de taktfast ropte «La fjella leve.
Et stadig større politioppbud forhold seg rolig i bakgrunnen, mens de fulgte aksjonistene med argusøyne.
Noe var i gjære, men ingen hadde noen som helt hast. En politimann kom bærende på en stor avbitertang, som hadde diskret plasserte inn i en politibil.
Det hele foregikk rolig og pent for seg, og selv da politiet dro fram blokk og blyant, og tok personalia på de som hadde lenket seg fast foran inngangspartiene, var tonen gemyttlig.
Aksjonister utenfor Finansdepartementet:
Politiet har informert aksjonistene om at de har frist til 10.15 med å flytte seg fra Finansdepartementet. Ellers vil de bli fjernet av politiet.