Innenriks

Fosen-aktivistene bedt om å forlate Stortinget - nekter foreløpig å dra

Fosen-aktivistene som onsdag har satt seg ned i vandrehallen på Stortinget, har blitt bedt om å forlate bygget. – Vi går ikke frivillig, sier Ella Marie Hætta Isaksen.

Talspersonen for Fosen-aksjonen Ella Marie Hætta Isaksen (midten) demonstrerer med joik inne på Stortinget. 11. oktober er det 2 år siden Fosen-dommen falt og den norske Høyesterett slo fast at vindturbinene på Fosen strider med urfolks rettigheter og menneskerettighetene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Talspersonen for Fosen-aksjonen Ella Marie Hætta Isaksen (midten) demonstrerer med joik inne på Stortinget. 11. oktober er det 2 år siden Fosen-dommen falt og den norske Høyesterett slo fast at vindturbinene på Fosen strider med urfolks rettigheter og menneskerettighetene.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Publisert Sist oppdatert

Pål Munck ved Stortinget har bedt aksjonistene om å forlate bygget. Aksjonistene var innbudt som gjester av Rødt-representant Geir-Asbjørn Jørgensen, men besøkspasset varte kun fram til kl. 12. Ved 16-tiden onsdag satt aksjonistene fortsatt på gulvet i vandrehallen, omgitt av et stor presseoppbud, og nektet å flytte seg. Utenfor Stortinget sto tre politibiler, men politifolkene gjorde ikke mine til å ta seg inn i Stortinget for å hente ut demonstrantene.

– Føler oss tvunget

Ella Marie Hætta Isaksen er klar på at de ikke vil forlate Stortinget så lenge det pågår brudd på menneskerettighetene i Norge.

– Så lenge det pågår er det vanskelig for oss å gjøre noe annet enn å demonstrere. Vi går ikke frivillig, sier Hætta til Dagsavisen.

– Er det riktig å ta Stortinget i bruk på denne måten?

– Stortinget er demokratiets høyborg. Det at det har foregått brudd mot menneskerettighetene i to år er en stor trussel mot demokratiet. Så vi føler oss tvunget til å gjøre det vi kan for å få Stortinget, men også regjeringen til å våkne, forklarer hun videre.

– Ikke greit

Stortingets sikkerhetsansvarlig Pål Munck sier de ennå ikke har tatt stilling til hva de skal gjøre med aksjonistene, men at besøkslappene deres er inndratt.

– De er anmodet nå om å forlate Stortinget siden de ikke lenger er gjester, så får vi se hva de eventuelt gjør. De utgjør foreløpig ingen sikkerhetstrussel, så vi har tid til å vurdere dette nøye, sier Munck.

Stortingspresident Masud Gharahkhani sier til NTB at han har forståelse for engasjementet, men sier det ikke er greit å bruke vandrehallen til aksjoner.

– Jeg har stor forståelse for engasjementet. Demonstrantene har søkt om bruk av Eidsvolls plass, og det er bra. Vil man ytre sine meninger inne på Stortinget, må man be om møte med politikere. Vandrehallen skal ikke brukes til demonstrasjoner, det tror jeg alle forstår. Det er ikke bedt om tillatelse til denne markeringen, sier han.

– Det blir naturlig å ta en runde i presidentskapet på hvordan man forholder seg til lignende situasjoner. Utover det er det administrasjonen som følger situasjonen i vandrehallen, legger han til.

Lyden av joik

Under hele onsdagens spørretime kunne lyden av joik fra vandrehallen høres helt inn i stortingssalen. Ute i vandrehallen satt Fosen-aksjonistene på gulvet og joiket, inne i salen hadde SV og Rødt forberedt i alt 11 spørsmål til statsråder i Støre-regjeringen som alle handlet om Fosen-saken, i et koordinert forsøk på å få klare svar om regjeringens løsninger på striden.

Flest spørsmål fikk olje- og energiminister Terje Aasland (Ap), som flere ganger understreket at han er svært opptatt av å finne en god løsning i Fosen-saken. I vår lovet statsminister Jonas Gahr Støre at regjeringen ville komme med en løsning innen 1000 dager. På spørsmål fra SVs representant Freddy Andrè Øvstegård om Aasland kunne garantere at det kommer en løsning innen 270 dager, når Støres frist går ut, svarte han:

– Vi har fortsatt en ambisjon om å få til gode løsninger for reindriften på Fosen innen den tid.

Står på sitt

Men Aasland ville ikke gi noen garantier, og viste til at Riksmekleren nå er koblet på for å mekle mellom Fosen-samene og staten. Regjeringen avventer nå utfallet av denne meklingen, som skjer i fortrolighet. Når det gjelder stridens kjerne, vindturbinene på Fosen som Høyesterett har slått fast er brudd på menneskerettighetene, står partene utad fortsatt på sitt. Aasland uttalte tidlig på dagen på Facebook at det ikke er aktuelt å rive samtlige vindturbiner på Fosen, slik demonstrantene fortsatt har som hovedkrav.

Midt i mengden av joikende aktivister i vandrehallen satt musiker og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen. Hun hadde ingen tro på at politikerne inne i stortingssalen hadde noen gode svar på Fosen-striden.

– Nei, jeg har ikke tro på det. Det blir nok bare mer svada, sier hun til Dagsavisen.

– Skuffende innlegg

SV-leder Kirsti Bergstø var på sin side ikke fornøyd med det Støre-regjeringens statsråder svarte på alle SV- og Rødt-spørsmålene inne i salen. Blant annet justisminister Emilie Enger Mehl og ikke minst olje- og energiminister Terje Aasland måtte opp på talerstolen for å svare.

– Det var skuffende innlegg som ikke ga noen svar. Regjeringa sier ingenting om hvordan de skal avslutte menneskerettighetsbruddet, sier Bergstø i en tekstmelding til Dagsavisen.

– Det er fortsatt samene på Fosen, som vant i Høyesterett, som betaler prisen for bruddet på menneskerettighetene.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Powered by Labrador CMS