Innenriks
Fortalte sin kreft-historie til Kjerkol: – Nærheten til mann og barn var ekstremt viktig
Ingvild Kjerkol fikk tirsdag høre fra Lofotværinger hvorfor sykehuset er livsviktig. – Hadde jeg selv bodd her hadde jeg sikkert stått her med fakkel i hånda sjøl, sier Kjerkol.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
– Jeg sier det her og nå. Jeg og min familie flytter hvis tryggheten vår frarøves!
Det sa lofoting, sykehusansatt, Ap-politiker og tidligere pasient, Thora-Randi Unstad Rolandsen, til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) da hun besøkte Lofoten tirsdag i anledning de store demonstrasjonene mot nedleggelse av lokalsykehuset i øygruppa.
Hun har selv opplevd nødvendigheten av å ha et sykehus nært – flere ganger.
Viktig for familien
I sin tale, som hun holdt på et frokostmøte Vågan Arbeiderparti hadde med ministeren, fortalte hun om betydningen av sykehuset da hun fikk kreft i 2022.
Sykehuset var da viktig for henne, men også for familien hennes.
– Nærheten til mann og barn var ekstremt viktig. For eksempel tidlig i pakkeforløpet. Når sjokket kom over familien. Rutinene ble så utrolig viktig for barna. Det var trygghet å ha mamma nært i forløpet. Noe det er for alle med kreft i Lofoten. Flere drar i dag til Lofoten sykehus ukentlig for å få behandling, sa hun.
Familien fikk også kjenne på hvor viktig det var å ha akuttfunksjon tilgjengelig når sønnen på snart fire år ble alvorlig syk, og været var – som det ofte er i Nord-Norge – stormfullt.

– Han var astmabarn med kraftig RS virus og måtte flyges til Bodø til barneavdeling. Været var for dårlig, ingen fly kunne lande på Leknes eller i Svolvær, sa hun.
Leknes og Svolvær er de største tettstedene i Lofoten, 70 kilometer fra hverandre. Sykehuset er plassert på Leknes.
Unstad-Rolandsen forklarte videre at helikopteret fra Bodø måtte lande i Svolvær, og at sønnen ble hastet av sted i ambulanse fra Leknes.
– Lille gutten vår var godt pakket inn i helikopteret, men måtte dessverre ut igjen. Helikopter arbeiderne måtte finne seg boplass og vi måtte kjøre tilbake nok en gang. Vi kjente da på virkeligheten og takknemligheten for at vi hadde intensivavdelinga, og den generelle tryggheten hvis noe drastisk måtte gjøres i påvente av Bodø tur, sa hun i sin tale, og uttalte tydelig at sykehuset er en viktig livsnerve i samfunnet.
– Vi må rett og slett ha det i Lofoten, ellers kan vi ikke bo her!
Du kan lese hele innlegget til Unstad-Rolandsen nederst i saken.
– Positiv
I etterkant av møtet sier Unstad-Rolandsen at møtet ble rørende og sterkt, og at lokallaget nå er mer positiv etter møtet.
– Vi får et inntrykk av at det skal bli en ryddig prosess videre der ministeren kommer til å besøke folk i nord hyppigere. Snart kommer alt ut til høring og skal behandles politisk, sier hun.
– Vi legger press på at det er Hurdalsplattformen som ligger til grunn, og skal speile oss, velferdstjenestene og tryggheten vår fremover.
Unstad-Rolandsen sier ministeren var raus og lyttende, og sier det er godt hun nå har kommet til Lofoten.
– Vi er klar i Lofoten, og skal vise utover dagen og fremover hvor utrolig stolt vi er av sykehuset vårt og hvor viktig akuttberedskapen er for oss her ute i havgapet.

Leder i Vågan Arbeiderparti, og ordfører i Vågan kommune, Marit Olsen, sier hun også er fornøyd med møtet.
– Vi fikk ikke alle svarene vi ønsket, men jeg føler meg ganske mye tryggere nå. Hun bekreftet at Hurdalsplattformen skal ligge til grunn for avgjørelsen, så selv om det ikke ble lovet noe, så føler jeg meg tryggere på at sykehuset består.
Store demonstrasjoner
Frokostmøtet med lokallaget var ett av flere stopp i Lofoten for Kjerkol denne tirsdagen i Lofoten.
Grunnen er at akuttsykehuset er foreslått nedlagt av en arbeidsgruppe i Helse Nord. Helse Nord arbeider med et oppdrag fra helseministeren, som omhandler å vurdere hvilke funksjoner ulike sykehus i landsdelen skal ha. Det for å kunne møte de store økonomiske vanskelighetene sykehusene står overfor, som begrunnes med bemanningsutfordringer.

Ministeren møtes med store demonstrasjoner. Ressursgruppa for Lofoten Sykehus har satt opp busser for de som ønsker å demonstrere mot nedleggelsene. Det meldes at det kommer til å stå demonstranter langs den 70 kilometer lange veien fra Svolvær til sykehuset.
Kjerkol: – Hurdalsplattformen ligger til grunn
Det skaper også ringvirkninger politisk. Arbeiderpartiet stuper i Lofoten, og har en oppslutning på kun 10 prosent.
Et sentralt spørsmål i saken, er om en eventuell nedleggelse av sykehuset vil være et brudd på Hurdalsplattformen – som sier regjeringen skal utvikle og styrke det desentraliserte sykehustilbudet i Norge, og styrke den lokale akuttberedskapen.

Tidligere har SV og Marian Hussein påpekt at forslagene fra Helse Nord vil bryte med plattformen som regjeringspartiene styrer ut fra.
Dagsavisen har spurt ministeren om en eventuell nedleggelse av sykehuset vil stride mot plattformen til regjeringen.
– Vi skal selvsagt ha en god akuttberedskap i hele landet, også i Lofoten, og Hurdalsplattformen ligger til grunn, sier hun.
Men.
– Men for å sørge for et godt helsetilbud også i fremtiden må vi ta grep. Helse Nord har over 1000 stillinger besatt med overtid og innleie, og har store mangler på fagfolk. For å ha en like god helsetjeneste i fremtiden må vi se på justeringer.
Kjerkol sier også at hun har stor forståelse for engasjementet hun møter i dag, og satt pris på Unstad-Rolandsen sitt innlegg.
– Hadde jeg selv bodd her hadde jeg sikkert stått her med fakkel i hånda sjøl, sier hun.
– Helsetjenestene gir oss trygghet, og derfor må vi sørge for at alle i nord også fremover får god helsehjelp.
Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen