Nyheter

Forsynte seg ikke med penger fra egne firma

Jæren tingrett kom til at mannen i 40-årene ikke kunne dømmes for å ha forsynt seg av penger fra tre av firmaene sine.

Retten viste til at det er uomstridt at mannen overførte store summer fra selskapenes driftskontoer til sin private kontoer.
Publisert Sist oppdatert

Tiltalen lød på at han i perioden fra februar 2014 fram til konkursåpning i juni 2016 skal ha forsynt seg av 602.806 kroner fra et firma som har drevet en butikk i Stavanger.

I tillegg lød tiltalen på at han i perioden fra september 2014 fram til konkursåpning i april 2016 skal ha forsynt seg med 287.557 kroner fra firmaet sitt som har drevet en butikk i Sandnes.

Mannen var også tiltalt for økonomisk utroskap av 497.912 kroner fra et tredje firma fram til dette gikk konkurs i mars 2017.

Mannen i 40-årene erkjente delvis straffskyld da han nylig møtte i Jæren tingrett. Retten kom til at det er uomstridt at mannen hadde arbeidsavtaler med begge firmaene der han skulle få en brutto månedslønn på 65.000 kroner.

Lønnsbestemmelsene ble aldri praktisert, og det ble aldri foretatt noen lønnskjøring med forskuddstrekk for mannens del.

Retten viste til at det er uomstridt at mannen overførte store summer fra selskapenes driftskontoer til sin private kontoer. Samtidig har han også overført store beløp fra sin private konto til selskapenes driftskonto. Han har ikke sørget for korresponderende bilag for noen av disse transaksjonene.

LES OGSÅ: Brast i gråt da han forklarte seg om funn av Sunniva

Merket med «lønn»

Retten la til grunn at overføringen til mannen i prinsippet er vinning, men for å kunne dømmes for økonomisk utroskap i ny og gammel straffelov må imidlertid vinningen ha vært uberettiget.

Dermed la retten til grunn at dersom tiltalte hadde krav på vinningen, kan han ikke straffes for utroskap.

Retten viste til at en rekke av overførslene er merket med «lønn» eller «forskudd lønn». Andre overføringer er merket med «tilbakeførsel» eller «tilbakeførsel lån».

Mannen forklarte i retten at han brukte sin private konto til å betale selskapenes utgifter. Han betalte senere tilbake disse utgiftene til sin private konto. Han tok også ut lønn fra selskapene fra måned til måned, med ujevne mellomrom, avhengig av likviditeten til selskapene.

Ifølge mannen regnet han også med at overføringen som ikke var merket med noe var lønnsutbetalinger. I tillegg er alle overføringene som manglet bilag til slutt innrapportert som lønn til skattemyndighetene og beskattet.

LES OGSÅ: Byggefirma gikk konkurs

Skulle frifinnes

Retten kom til at de skulle legge mannens forklaring til grunn og viste også til at påtalemyndigheten ikke har ført tilstrekkelige motbevis.

«Retten kan ikke utelukke at enkelte av de andre transaksjonene merket med selskapenes navn var godtgjørelse for tiltaltes arbeidsinnsats. Det er ikke tvilsomt at tiltalte faktisk arbeidet svært mye for selskapene», heter det i dommen.

Dermed kom retten til at han skulle frifinnes for disse forholdene. Han ble imidlertid dømt for å ha belastet et fjerde firma for til sammen 497.912 kroner til dekning av private utgifter og formål. Han ble også dømt for overtredelse av konkursloven ved at han ikke meldte oppbud i et selskap som klart gikk med tap. Straffen ble fengsel i seks måneder og han fikk også inndratt 74.494 kroner.

Han ble heller ikke idømt rettighetstap eller saksomkostninger.

Anne Kroken, mannens forsvarer, sier at hennes klient er meget godt med dommen.

– Han er i hovedsak kun funnet skyldig i det han har erkjent selv. I tiltalen var det tatt forbehold om inndragning av inntil 2,6 millioner kroner, mens inndragningsbeløpet ble satt til 79.000 kroner, sier Kroken til RA og legger til at dommen allerede er vedtatt.

Powered by Labrador CMS