Nyheter

Fnyser av NHOs forslag: – «Lekepenger»

Snart streiker 40 000 nordmenn for høyere lønn.

Peggy
LO-leder Peggy Hessen Følsvik møtte streikende bygningsarbeidere i Oslo mandag formiddag.
Publisert Sist oppdatert

– Den kampen som dere nå står i, vil få betydning for alle sammen, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik da hun mandag møtte streikende bygningsarbeidere på Youngstorget i Oslo.

– Vi skal fortsette denne streiken til vi har oppnådd de målene dere i fellesskap har satt for oss, sa LO-lederen.

En historisk streik er et faktum. Aldri før har det blitt streik i et mellomoppgjør, som kun handler om kroner og øre. LO krevde reallønnsvekst for alle sine medlemmer og et ekstra tillegg til de som tjener minst. Det mener de NHO ikke ville imøtekomme, og da var streiken en realitet fra og med mandag morgen.

NHO på sin side mener at Riksmeklerens forslag til løsning, som NHO godtok, innebar at alle ville få reallønnsvekst i 2023.

Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) har anslått prisveksten for 2023 å bli 4,9 prosent. Det betyr at LOs medlemmer må ha minst 5 prosents lønnsvekst for å nå målet om reallønnsvekst.

Økt kjøpekraft

– Det som er den viktigste kravet vårt inn i denne streiken er økt kjøpekraft til alle. Så vet vi også at de som har hatt de største utfordringene i disse vanskelige årene vi har vært gjennom og fortsatt er i, er de som ligger nederst på lønnsskalaen, de som tjener minst. Det er også de som er årsaken til at vi i dag er i streik, sa Følsvik mandag på Youngstorget.

Følsvik sa at LOs forhandlingsutvalg har fått et klart krav fra representantskapet om å sørge for økt kjøpekraft til alle.

– I tilbudet vi fikk gjennom meklingen i skissen som riksmegleren til slutt la fram lå det ikke det. Hadde vi akseptert den skissen i helgen, ville det betydd at mange av LOs medlemmer som er i de gruppene som tjener minst ville ha fortsatt å ha reallønnsnedgang også inn i det kommende året. Det kunne ikke vi akseptere, sa LO-lederen.

Reallønnsvekst

Riksmeklerens forslag til løsning, eller skisse som det kalles, er taushetsbelagt. NHO har likevel gått langt i å fortelle hovedtrekkene i hva som lå i den. Til NRK sier administrerende direktør i Norsk industri Stein Lier Hansen at forslaget ville ført til reallønnsvekst for alle.

– Jeg mener bestemt det ville føre til reallønnsvekst for alle. Det har aldri vært i nærheten av et så høyt kronebeløp, sier Lier-Hansen.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum sier på sin side at forslaget ikke ville gitt lønnsvekst til alle LOs medlemmer.

– Vårt hovedkrav er økt kjøpekraft for alle. De som sitter nederst og tjener minst ville ikke kommet godt ut av det tilbudet, sier han til NRK.

Flere medier erfarer mandag morgen at LO takket nei til et forslag som vil innebære 5,2 prosents lønnsvekst. Til det kommenterer LO-leder Peggy Hessen Følsvik:

– Jeg registrerer at arbeidsgiversiden har valgt å bryte den lovpålagte taushetsplikten og gå ut med ett enkelttall som skal stamme fra riksmeklerens skisse, sier hun i en pressemelding fra LO.

.
Direktør i Norsk Industri Stein Lie- Hansen og Fellesforbundet Jørn Eggum.

– Jeg har verken tenkt å bekrefte eller avkrefte det tallet, men jeg vil si dette: 5,2 prosent ville vært et godt resultat, hvis det var det våre medlemmer hadde fått i faktisk lønnsøkning. Det ville de ikke fått med det som lå på bordet, og derfor sa vi nei, skriver hun videre.

Hun sier videre at det var et gap i forhandlingene og at det aldri ble nådd et nivå som ville gitt kjøpekraftforbedring for store grupper av LO-medlemmer. Hun omtaler avstanden mellom tilbudet som lå bordet og det medlemmene faktisk ville fått utbetalt for «lekepenger».

– Hvis NHO vil møte oss og snakke om et resultat gir 5,2 prosent i faktisk lønnsøkning til alle våre medlemmer, da kommer jeg løpende til forhandlingsbordet, sier LO-lederen.

NTB skriver at de har snakket med LO-kilder som sier at forslaget som lå på bordet ikke ville gitt reallønnsvekst til alle LOs medlemmer.

40.000 i streik

Aftenposten skriver at kjernen i konflikten handler om hvor mye som skulle gis i sentrale vs. lokale tillegg. I skissen fra Riksmekler var det anslått lokale tillegg på 1,9 prosent. Men dette er ikke penger alle er garantert å få, og det er tusenvis av bedrifter som skal forhandle om disse pengene. Fasit får vi først neste år. Det sentrale tillegget som gis alle skal også være på 1,9 prosent. Legger du til lønnsoverhenget fra i fjor på 1,4 prosent vil en slik pakke i sum altså skal gi en gjennomsnittlig lønnsvekst på 5,2 prosent, som vil innebære reallønnsvekst.

23.000 LO-medlemmer og 1.400 YS-medlemmer gikk ut i streik mandag morgen. Fredag trappes streiken ytterligere opp. Da vil 38.500 LO-medlemmer og rundt 2.000 YS-medlemmer være i streik.

Streiken rammer en rekke NHO-bedrifter landet rundt.


Powered by Labrador CMS