Verden
FN: Afghanske kvinner er de mest undertrykte i verden
Afghanistan er nå det landet i verden der kvinner er mest undertrykt, fastslår lederen for FNs virksomhet landet.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Den internasjonale kvinnedagen ble onsdag kun markert av et tjuetalls kvinner i hovedstaden Kabul. De stilte opp i det som er en sjelden begivenhet i Afghanistan i disse dager – en demonstrasjon. Her ba de verdenssamfunnet beskytte afghanerne.
– Tiden har kommet for at FN tar klare og seriøse beslutninger når det gjelder folkets skjebne, sa en av demonstrantene, ifølge nyhetsbyrået AFP.
Roza Otunbajeva er FNs spesialutsending til Afghanistan og leder FN-oppdraget UNAMA. Hun mener at Taliban har gjort landet til verdens verste når det kommer til kvinners rettigheter.
– Det har vært smertefullt å være vitne til de metodiske, veloverveide og systematiske forsøkene på å presse afghanske kvinner og jenter ut av den offentlige sfæren, sier hun i en uttalelse i forbindelse med 8. mars.
– Selvskading
UNAMA mener at Talibans kvinneundertrykkende linje er enormt selvskadende i en tid der Afghanistan står overfor en av verdens største humanitære og økonomiske kriser.
Taliban har sørget for å stenge kvinner ute fra store deler av arbeidslivet, med unntak av enkelte viktige sektorer, som helsevesenet.
Kvinner får heller ikke lov til å besøke parker, fornøyelsesparker, treningsstudioer eller offentlige bad. De har fått påbud om å dekke seg til når de er ute, aller helst i den heldekkende burkaen, som også skjuler ansiktet.
Men det mest alvorlige inngrepet er at jenter og kvinner ikke lenger kan ta utdanning utover barneskolen.
Ikke anerkjent
Enkelte kvinner har demonstrert mot tiltakene, med risiko for å bli pågrepet og trakassert, men samlingene blir som regel raskt oppløst av Talibans sikkerhetsstyrker.
Ingen land har så langt anerkjent Taliban-regimet som landets legitime myndigheter. Over halvparten av landets 38 millioner innbyggere har for lite mat og risikerer å sulte, og nesten fire millioner barn lider av underernæring, ifølge hjelpeorganisasjoner.
Landet får nå langt mindre utenlandsk bistand enn tidligere, og det har også mistet tilgangen til store pengeverdier i utlandet som nå er beslaglagt av USA.