Verden

Flere drept i demonstrasjoner i Kenya – Obamas halvsøster rammet av tåregass

Politiet i Kenya åpnet tirsdag ild mot hundrevis av demonstranter som rev sperringer og stormet landets nasjonalforsamling. Flere er drept.

Hundrevis av demonstranter demonstrerer i Nairobi tirsdag. Foto: Brian Inganga / AP / NTB
Hundrevis av demonstranter demonstrerer i Nairobi tirsdag.
Publisert Sist oppdatert

– Minst fem personer har blitt skutt og drept. 31 er såret, sier Kenyas legeforening sier i en felles uttalelse med flere ikke-statlige organisasjoner, blant dem Amnesty Kenya.

En rekke andre organisasjoner og kilder i hovedstaden Nairobi oppgir at flere skal være døde, og mange såret. Antallet varierer, noen kilder oppgir opptil ti drepte. Politiet skal ha brukt skarp ammunisjon.

I tillegg sto deler av nasjonalforsamlingen i brann. Denne brannen skal nå være slukket, sammen med en brann i guvernørens kontor et annet sted i Nairobi.

Obamas søster ble tåregasset

Sammenstøtene skjedde samtidig som folkevalgte tirsdag var samlet for å vedta et nytt budsjett med svært upopulære skatteøkninger. Mange kenyanere frykter at de kommer til å få enda dårligere levekår som følge av de økonomiske innstrammingene.

Vedtaket ble gjort før nasjonalforsamlingens medlemmer flyktet gjennom en tunnel, idet demonstrantene kom seg inn i salen. De tillot at opposisjonens representanter forlot bygningen fredelig etter at de stemte nei til skatteøkningene.

Blant deltakerne i demonstrasjonene er aktivisten Auma Obama. Hun er halvsøster av USAs tidligere president Barack Obama. Videoer viser at hun og mange andre blir tåregasset av politiet.

– Jeg er her fordi – se hva som skjer. Unge kenyanere demonstrerer for sine rettigheter, sier Auma Obama til CNN.

Taust fra regjeringen

Flere timer etter at uroen brøt ut, hadde Kenyas regjering ennå ikke uttalt seg, men president William Ruto har varslet en pressekonferanse senere tirsdag kveld.

Den kenyanske opposisjonslederen Raila Odinga krever en umiddelbar slutt på volden mot demonstrantene. Odinga tar videre til orde for dialog og internasjonal intervensjon, melder nyhetsmediet KTN News tirsdag.

Tretten vestlige ambassader, blant dem Norges, uttrykker i en felles uttalelse dyp bekymring for voldsbruken fra kenyansk politi.

Protestmarsjer i flere byer

Tirsdag marsjerte hundrevis av demonstranter både i Nairobi sentrum, kystbyen Mombasa og slumområdet Kibera i Nairobi. Over hele Kenya har det de siste dagene vært protester mot regjeringens planlagte skatteøkninger.

– Vi vil stenge ned hele nasjonalforsamlingen, og alle nasjonalforsamlingens medlemmer bør trekke seg, sier en av demonstrantene, Davis Tafari.

Motstandere av skatteøkningene har oppfordret folk til generalstreik og demonstrasjoner over hele landet, noe som i forrige uke førte til at tusenvis av mennesker samlet seg i gatene.

Internett i Kenya, og til dels også i nabolandene, er blitt rammet av store forstyrrelser under demonstrasjonene. Det skjer på tross av at myndighetene tidligere har nektet for at man ville prøve å stenge ned internett, skriver NetBlocks.

Ber presidenten om å gå

Flere ber om at president William Ruto går av. Han vant valget for nær to år siden med løfter om å løfte de fattigste i Kenya.

Isteden har han vært presset fra flere hold. Det internasjonale pengefondet (IMF) krever på den ene siden at regjeringen må få kontroll over statsgjelden og bruke mindre penger, mens en hardt presset befolkning ønsker seg mer hjelp til å takle prisstigningen. Mange av de unge som demonstrerer nå, stemte på Ruto for to år siden.

Store renteutgifter

Den nye skatteøkningen tar sikte på å få inn ytterligere 2,7 milliarder dollar til statskassen, et forsøk på å lette på den tunge gjeldsbelastningen. I dag spiser de årlige rentebetalingene 37 prosent av landets inntekter.

Myndighetene har kommet med enkelte innrømmelser. Blant annet skal de skrote omstridte forslag om nye avgifter på brød, matolje, bileierskap og finansielle transaksjoner. Disse har dog ikke vært nok til å tilfredsstille demonstrantene.

Les også: Når kommer feriepengene, og hvor mye får du?

Les også: SSB-utredning: Uføre bør ikke tjene mer (+)

Les også: Hit bør du ikke reise hvis du vil unngå hetebølge i sommer (+)


Powered by Labrador CMS