Innenriks

Flere brystkreftpasienter får tilgang til legemiddelet Enhertu

Fra 1. november vil rundt 250 flere pasienter med brystkreft kunne behandles med legemiddelet Trastuzumabderukstekan (Enhertu).

Salg av rosa rundballeplast fra Felleskjøpet støtter brystkreftforskning. Nå utvides tilgangen på et relativt nytt legemiddel mot brystkreft som ikke kan opereres. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB
Salg av rosa rundballeplast fra Felleskjøpet støtter brystkreftforskning. Nå utvides tilgangen på et relativt nytt legemiddel mot brystkreft som ikke kan opereres. Illustrasjonsfoto.
Publisert Sist oppdatert

Enhertu som behandling mot brystkreft har i studier vist doblet progresjonsfri overlevelse sammenlignet med standardbehandling, og forbedret totaloverlevelse på over et halvt år, og legemiddelet ble i fjor innført til pasienter med aggressiv brystkreft.

Nå har Beslutningsforum åpnet for at det også kan brukes som behandling til pasienter med inoperabel eller metastaserende HER2-lav brystkreft fra 1. november, anslagsvis 250 hvert år. Inoperabel eller metastatisk brystkreft vil si når kreftsvulsten ikke kan fjernes kirurgisk eller har spredd seg til andre steder i kroppen. Norge blir først ute med dette bruksområdet av land vi vanligvis sammenligner oss med – som Danmark, Sverige og England.

– Vi er glade for at vi kom fram til en avtale som gjør at Enhertu kan brukes til flere pasienter med brystkreft, sier Terje Rootwelt, administrerende direktør i Helse sør-øst RHF og leder av Beslutningsforum i en pressemelding.

Sju av ti saker som var oppe i Beslutningsforums septembermøte mandag, innføres i norske sykehus. Legemidler til pasienter med lungekreft, blodkreft, Crohns sykdom, revmatiske sykdommer (Bekhterevs sykdom og leddgikt), lupus og beinmargskreft sto på sakslista.

Powered by Labrador CMS