Innenriks

Fikk penger fra UD, visum-nei fra UDI

20 ungdommer fra seks land er på Sri Lanka for å lære om menneskerettigheter og fattigdomsbekjempelse. Utvekslingsprogrammet fortsetter i Norge, men UDI nekter sju av dem visum.

Disse 20 ungdommene er midt i et utvekslingsprogram på Sri Lanka i regi av KFUK/KFUM - på oppdrag fra Fredskorpset og Utenriksdepartementet. Nå har UDI og Norge stengt døra for sju av dem. FOTO: GURO KLAUSEN/KFUK-KFUM GLOBAL
Publisert Sist oppdatert

De 20 deltar på utvekslingsprosjektet Fredskorpset Ung - som er finansiert av Utenriksdepartementet (UD). Ungdommene kommer fra Norge, Palestina, Tanzania, Kenya, Zambia og Sri Lanka og har vært sammen på Sri Lanka siden august. Meningen er at de skal fullføre programmet i Norge fra januar til mai neste år, men nå har Utlendingsdirektoratet (UDI) nektet innreise for tre deltakere fra Palestina og fire fra Sri Lanka.

UDI begrunner visumavslagene med at de sju har «svekket returkompetanse» fordi de kommer fra land med stort utvandringspotensial, de er unge, ugifte og uten inntekt og har dermed ikke tilstrekkelige forpliktelser i hjemlandet. Visumsøkerne det gjelder, er mellom 19 og 21 år.

Mister ressurspersoner

- Å skulle miste en betydelig del av gruppa, vil ikke bare føles trist, men også ta fra oss viktige ressurspersoner. Den palestinske delegasjonen bidrar med personlige erfaringer som er viktig i møte med unge mennesker, sier Martine Monsen Høynes (20), som er en av de seks nordmennene som er på Sri Lanka.

Hun forteller at de er blitt en sammensveiset gjeng og at visumavslagene oppleves som forskjellsbehandling av ulike nasjonaliteter.

- Hvordan kan den norske stat gi oss økonomisk støtte, men ikke gi alle lik tilgang til det norske samfunn, spør Høynes.

Null forståelse

- Vi har ingen forståelse for UDIs begrunnelse. Dette er helt uforenlig med at Norge sier at de ønsker en ungdomsutveksling for å bidra til å bygge fred. Det er underlig at vi ikke kan ha ungdom fra land i konflikt med på en slik utveksling, sier Ellen Ribeiro, assisterende utenlandssjef i KFUK-KFUM Global.

I ti år har KFUK/KFUM Global drevet utvekslingsprosjektet som en av Fredskorpsets mange frivillige samarbeidspartnere.

- Vi har aldri opplevd at noen har blitt igjen i Norge på disse ti årene. Deltakerne er valgt ut av sine organisasjoner med tanke på at de skal komme hjem igjen med styrket ledertreningskompetanse. I fjor deltok ungdommer fra Sør-Sudan som i år har deltatt på fredsforhandlinger, forteller Ribeiro.

Hindre misbruk

Dagsavisen har lest avslagene som i ordlyd er blåkopier av hverandre. UDI hevder likevel at hver og en er individuelt behandlet og begrunnet.

- UDI er i disse sakene forpliktet til å vurdere om søkeren kommer til å reise hjem igjen når oppholdstillatelsen i Norge utløper. Dette veies opp mot formålet med reisen. Vurderingen gjøres for å hindre at personer misbruker tillatelsen til å komme inn i Norge eller Schengen-området, sier Steinar Munch Rotevatn, enhetsleder i UDI til Dagsavisen.

- Vi forstår at dette ser rart ut, i tillegg til at vi faktisk har vært i dialog med Fredskorpset, sier Rotevatn.

- Alle fredskorpsere må forholde seg til norske visumbestemmelser, og dette ligger som en del av søknadsprosessen, påpeker Nita Kapoor, direktør i Fredskorpset.

- Imidlertid er det første gang vi opplever så mange avslag, og for oss er dette en ny og beklagelig utvikling. Vi har opplevd det samme med etiopere. At store grupper fra visse land skal nektes visum, gjør det vanskelig å ivareta formålet med den gjensidige utvekslingen Norge er unik på.

- Fredskorpset gir unge mennesker i Norge og Afrika, Asia og Latin-Amerika mulighet til å oppleve hverandres virkelighet. Vi er overbevist om at verden blir litt mer rettferdig når folk blir bedre kjent med hverandre og skaper verdier sammen, sier Kapoor.samfunn@dagsavisen.no

Powered by Labrador CMS