Nyheter
Fikk Kritikerprisen for 2018
Organist Nils Henrik Asheim er tildelt Kritikerprisen for musikk 2018 for prosjektet «Messiaen Complete» i Stavanger konserthus.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
– At Kritikerlaget løfter fram «Messiaen Complete» er ikke bare en anerkjennelse av en unik konsert, men også en fin synliggjøring av konserthusets tunge orgelsatsing, kommenterer konserthusdirektør Per-Harald Nilsson.
Han legger også vekt på Asheims omfattende virke med husorgelet.
– Nils Henrik som unik skaper og kunstnerisk ansvarlig for orgelprogrammet, har tatt dette langt ut over det ordinære orgelrepertoaret. Etter orgelet var ferdig intonert og ble tatt i bruk våren 2013, har vi hatt alt fra klassiske orgelkonserter til ønskekonserter med fotball-hymner, orgelnatt, piknik i orgelet og mye mer. Ofte med mange samarbeidspartnere og medvirkende, fra vår egen region og utenfra, avslutter Nilsson.
– Ekstra stas
Prisutdelingen fant sted på Litteraturhuset Oslo torsdag.
– Kritikerne følger oss gjennom karrieren, og er med å forme vår forståelse av hvem vi er som kunstnere. Derfor er det ekstra stas å få en pris som Kritikerlaget står bak, sier Asheim.
Han setter naturlig nok tildelingen høyt.
– Når jeg ser på rekken av tidligere prismottakere føler jeg meg ydmyk. Jeg deler æren med alle de andre kunstnere som deltok i prosjektet, og med Messiaen som skapte denne fantastiske musikken, sier Asheim, som gjennom årene står bak en rekke andre unike orgelprosjekter i Konserthuset.
Juryens beskrivelse
Her er juryens bekrivelse av «Messiaen Complete»: «Nils Henrik Asheim samlet noen av verdens beste organister til å spille Olivier Messiaens samlede orgelverk, hvorav mange av utøverne hadde omfattende og direkte kontakt med komponisten. Musikalsk var konserten en sjelden perle, og med ni timers varighet kunne man virkelig føle på kroppen den evigheten Messiaen så ofte skrev om i musikken sin. Det var også et allkunstverk: Valen-salen hadde en live lyssetting gjennom av hele konserten. Bearbeidet lyd gikk derfra inn til Zetlitz-salen, som var utformet som et gigantisk video- og installasjonskunstverk».