Innenriks

FHI: Sunnhetsmerke på mat kan fungere i Norge

Snart kan produkter i matbutikken bli rangert etter sunnhet, slik at frukt og grønt får en grønn A, mens godteri og snacks får en rød E.

Blir varene dyrere eller billigere som følge av de nye reglene for matbutikkene?Foto: Erlend Aas / NTB
Noe av det du legger i handlekurven kan få en grønn A på seg som sier at de er sunne, mens ostepopen nok må regne med å få en rød D eller E.
Publisert Sist oppdatert

Sunnhetsmerkingen Nutri-Score er blitt testet på norske matvarer. FHI opplyser at merkeordningen kan fungere i Norge, men at det er noen svakheter.

Merkeordningen rangerer matprodukter fra en mørkegrønn A på de sunneste varene til en mørkerød E på varer vi helst bør få i oss mindre av. Den er blitt testet på 1782 vanlige matvarer i Norge.

- Disse resultatene er positive, men vi ser et forbedringspotensial på hvordan scoren rangerer matvarer innenfor enkelte matvarekategorier, sier kostholdsforsker Marianne Hope Abel i Folkehelseinstituttet (FHI).

Blant svakhetene som trekkes fram, er at produkter som hvit ris og pasta får toppscore og regnes som like sunne som sunnere alternativer. I tillegg sliter ordningen med å skille mellom ost, rømme og fløte med forskjellig fettinnhold.

– For at merkeordningen skal kunne fungere bedre i en norsk setting bør algoritmene bak scoren justeres. Det er vi nå i gang med å utforske, sier Abel.

Ordningen er utviklet i Frankrike. EU jobber med å få på plass en felles ordning og vurderer blant annet Nutri-Score. Norge må følge EU, opplyser FHI.

Scoren beregnes ut fra innholdet av energi, salt, sukker, mettet fett, protein, fiber og frukt/grønt i matvaren.


Powered by Labrador CMS