Innenriks
Fellesforbundets leder: – Jeg ønsker å lykkes
Det er ikke bare Fellesforbundets medlemmer Jørn Eggum må tilfredsstille ved årets oppgjør. Om han ikke lykkes i forhandlingene, står hele frontfagsmodellen på spill.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Om under en uke leverer Eggum Fellesforbundets krav til årets lønnsoppgjør til Norsk Industri. Det er særlig knyttet spenning til hvilke pensjonskrav forbundet vil legge på bordet. Men det vil ikke Eggum si for mye om ennå.
– Jeg ønsker i mitt første lønnsoppgjør å lykkes. Da vil jeg ikke si hva min strategi er før jeg møter motparten.
– Hvor mye kontakt har du med LO-ledelsen når Fellesforbundet utformer sine krav?
– Jeg forholder meg til LOs ledelse på en skikkelig måte, og de skal få full anledning til å koordinere på vegne av fellesskapet. Dialogen er tett og hyppig, sier Eggum.
LES OGSÅ: Skal greie ut pensjonsfloka
Holdt igjen
Pensjon er blitt en floke for LO-familien denne vinteren. I januar presenterte Fellesforbundet og Norsk Industri en modell for individuell pensjonsopptjening, noe flere forbund reagerte sterkt på. Da LOs representantskap skulle vedta LOs krav til lønnsoppgjøret, fikk motstanderne gjennomslag for en nå mye omtalt setning om «brede kollektive ordninger», som mange oppfatter som et forsøk på å stanse Fellesforbundets opprinnelige plan.
– Har Fellesforbundet måttet endre mye på kravene etter representantskapsmøtet?
– Forslaget som ble fremsatt var for meg ullent. Jeg måtte derfor være sikker på at dette ikke var noe som sparket beina under oss. Etter møtet på tirsdag, hvor vi har hatt dialog, er jeg komfortabel med det. Vi skal utforme våre krav basert på representantskapets vedtak.
– Men har dere måttet justere kursen dere hadde staket ut som følge av vedtaket?
– Vi merket tidlig at det var ulik oppfatning av hva Fellesforbundet ville. Derfor har vi helt bevisst holdt igjen presiseringen og konkretiseringen av detaljene i våre krav til pensjon. Vi visste at hvis det ble forbundsvise oppgjør, ville 8. mars være oppstart, derfor er vi ikke ferdig med våre krav, sier han.
Følg Dagsavisen påFacebook ogTwitter!
– Enkelte er vonbrotne
– Du sier du ønsker å lykkes i ditt første oppgjør som forbundsleder. Hva må til?
– For å ha lyktes må vi ha fått gjennomslag for våre krav og se at medlemmene i uravstemningen sier at dette var et bra resultat.
– Er det ikke et tredje element? At du gjenvinner tilliten hos resten av LO-familien? Enkelte mener tilliten er tynnslitt.
– Om jeg har lav eller høy tillit er det Fellesforbundet medlemmer som avgjør.
– Flere under LOs representantskap sa at hvis du ikke lykkes med forhandlingene, spesielt på pensjon, må man se på hvor hensiktsmessig frontfagsmodellen er?
– Vi hadde en enstemmig innstilling til representantskapet, og Fellesforbundet stilte seg bak dette. At enkelte representanter fra andre forbund er vonbrotne fordi det ble forbundsvise oppgjør, mens de ville ha samordna oppgjør, og at noen forbund ønsket seg en sterkere hånd på rattet, må de svare på selv.
LES OGSÅ: LO-sjefen stemt ned av sine egne
Hårete mål
– For å komme seirende ut av årets oppgjør, er det lettere å lande krav innenfor dagens pensjonsordning, som for eksempel pensjon fra første krone, enn innenfor de langsiktige pensjonsordningene?
– Loven åpner for pensjon fra første krone, men vårt utgangspunkt er at skal du få utbytte av dette, må dette også ramme de som ikke betaler pensjon i dag. Det må gjelde NHO Service, som organiserer bemanningsbransjen. Bemanningsbransjen kan i dag tilrettelegge for å slippe unna pensjon. Skal de også betale pensjon til sine ansatte, må det skje igjennom lov. Derfor er dette med pensjon fra første krone et hårete og rettferdig mål. Her er det sterke motkrefter. Vi har prøvd å bli enige med Norsk Industri om dette i to år, men ikke lyktes. Om det er fordi de ikke får lov av NHO eller om de er sterkt påvirket av NHO Service, er vanskelig å si. Men å mene at dette skal være et enklere krav å lande enn noe annet, har jeg ingen tro på, sier Eggum.
LES OGSÅ: – Alt annet enn null er uforsvarlig