Nyheter

Får ikke dekke seg til

Høyskolen i Østfold innfører nå det forbudet Frps Erlend Wiborg kjemper for i Stortinget.

Høgskolen i Østfold har innført det omstridte forbudet mot ansiktsdekkende plagg. FOTO: BÅRD HALVORSEN
Publisert Sist oppdatert

Fra og med neste skoleår får ikke elever eller lærere ved Høgskolen i Østfold lov til å bruke ansiktsdekkende klesplagg. Det skriver Fredriksstad Blad.

Rektor Hans Blom forteller til avisen at forbudet gjelder i alle undervisnings- og testsituasjoner, men at det ikke gjelder i kantina, i de såkalte «vrimlearealene» eller utendørs på skolens område - kort og godt alle steder der det ikke drives undervisning.

Hensyn til læring

- Det er blant annet av hensyn til at elevene har krav på et læringsutbytte når de studerer hos oss. Skal vi oppfylle det læringsutbyttet, mener vi at det ikke er riktig å bruke plagg av typen niqab i våre undervisningssituasjoner, sier Blom til Fredriksstad Blad.

Forbudet vil tre i kraft fra og med neste skoleår, og kun for de nye studentene. Det er foreløpig ikke klart hva som vil skje med dem som på nåværende tidspunkt bruker slike plagg.

Sist lørdag skrev Moss Dagblad om at Fremskrittspartiets (Frp) stortingsrepresentant, Erlend Wiborg fra Moss, nå ønsker å vekke nytt liv i forbudsdebatten i Stortinget.

Initiativet kom på bakgrunn av at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i sommer avgjorde at alle stater står fritt til å innføre forbud mot heldekkende klesplagg, som for eksempel burka og niqab.

Sist gang Frp tok opp saken på Stortinget, fikk de ikke flertall for å innføre et nasjonalt forbud. Når saken skal opp i februar håper de på et annet utfall, selv om Wiborg selv sier at han har liten tro på det.

- Må ha regler

- Dette er ikke et hinder for friheten til de som bruker slike plagg. Det handler om at niqab og bruka er ekstremt kvinneundertrykkende. Og så handler det om at samfunnet må kunne ha noen regler av sikkerhetsmessig karakter. I et åpnet, liberalt demokrati, kan man ikke dekke seg til i det offentlige rom.

Rektor Hans Blom understreker at det ligger en «bred høringsrunde» bak vedtaket, som ble fattet sist torsdag. Både ansatte og studenter har vært hørt, kan han opplyse.

I tillegg har høyskolen sett til andre, sammenlignbare, undervisningsinstitusjoner, og sett på hvordan disse har løst den samme problematikken.

Powered by Labrador CMS