Innenriks
Får boikotte
ARBEIDSLIV: Norsk Transportarbeiderforbunds varslede boikott av spedisjonsfirmaet Holship er lovlig, slår Drammen tingrett fast.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Varselet om boikott kom etter at Holship avviste et krav om å inngå tariffavtale med forbundet.
- Dommen er som seg hør og bør. Høyesterett har slått fast at det er anledning til å bruke boikott for å understøtte et krav om tariffavtale. Vi valgte å prøve boikottens lovlighet og har fått medhold. Det gir et bedre grunnlag for å iverksette boikotten, sier forbundets advokat, Christopher Hansteen, til NTB.
Les også: Havna i retten
Anker dommen
Holship har anket dommen, som de mener er i strid med EØS-avtalen.
- Vi mener Drammen tingrett tar feil og ikke har lagt nok vekt på EØS-avtalens bestemmelser om fri etableringsrett. Dommen vil derfor bli anket, sier Holships advokat, Nicolay Skarning, til NTB.
Norsk Transportarbeiderforbund har flere ganger tidligere truet med boikott og også tatt i bruk dette virkemiddelet for å på plass tariffavtaler i norske havner. Uten tariffavtale kan lossing og lasting av skipene i stedet bli utført av mannskapene om bord i skipene, har forbundet påpekt.
- Det kan være filippinere til 30 kroner timen, uttalte forbundsleder Roger Hansen til Dagsavisen i desember.
I Drammen toppet konflikten seg da et av skipene til det danske spedisjonsfirmaet Holship ikke bestilte lasting og lossing av arbeiderne på havna. Det endte med at havnearbeiderne aksjonerte ved å blokkere kranene skipet trengte for å losse skipet for varer.
Da tariffavtalen til NTF ikke ble godkjent av Holship og NTFs krav avvist, endte saken i retten. Saken er også klaget inn for Europarådet av Bedriftsforbundet, som mener man tvinger arbeidere til å melde seg inn i NTF for å få lov til å arbeide.
Dommen i Drammen tingrett innebærer også at Holship nå må betale NTF over en halv million kroner i saksomkostninger.
- Rettferdig dom
Tillitsvalgt for bryggearbeiderne, Tommy Mangrud, mener at alt annet enn seier i denne saken ville ha vært det samme som bryggearbeidernes «død».
- Det ville vært fritt fram for de fleste å ikke bruke oss, og det er klart at man da hadde vært redd for arbeidsplassen sin, sier Mangrud.
Saken har også et sikkerhetsaspekt, mener han.
- De utenlandske arbeiderne har ikke de samme forutsetningene som oss til å ivareta sikkerheten på en god måte, sier han til Dagsavisen Fremtiden.
ronny.johnsen@dagsavisen.no