Stavanger
Færre lærere i Stavanger-skolen
Aps skolepolitikere har sjekket tallene etter at Høyres Aleksander Stokkebø i RA slo fast at det er blitt flere lærere med Solberg-regjeringen.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
– Det er på tide at Høyres skolepolitikere begynner å forholde seg til virkeligheten. Fra 2014–2015 til 2015–2016 er antall årsverk for undervisningspersonale gått ned med 57,8 årsverk i grunnskolen i Stavanger. Dette skjer samtidig som antallet elever har økt med 96, sier Dag Mossige (Ap) til RA.
– Det jeg har sagt er at regjeringen og samarbeidspartiene har tilført Stavanger-skolen flere lærere enn det de rødgrønne gjorde. For skoleåret 2015–2016 utgjør det
40 lærerårsverk, mens de rødgrønne kun tilførte 16. Det er tydelig at Ap ikke vil ta innover seg denne virkeligheten. Med den styrkingen av skolen H, Frp, KrF og V på Stortinget har gjort, er det blitt flere lærere totalt enn det vi ellers hadde hatt, sier Aleksander Stokkebø (H).
LES OGSÅ: – Flere lærere i Stavanger med Erna, Mossige!
– Misforhold
– Men tallene viser jo at det er blitt langt færre lærere i Stavanger i 2015–2016 enn året før?
– Ja, men den reduksjonen i rammen bystyret har vedtatt, tilsier ikke en reduksjon i så mange årsverk. Her er det et misforhold mellom reduksjonen i rammen og nedgang i antall lærere. Dette må vi i fellesskap undersøke nærmere, sier Stokkebø.
Han vil ta saken opp i Hs gruppe i kommunalstyret for oppvekst.
Lærertallene er hentet fra Utdanningsdirektoratet gjennom Grunnskolenes Informasjonssystem (GSI), og skolesjef Jørn Pedersen i Stavanger bekrefter tallene overfor RA.
– 40 av de 58 årsverkene er de som brukes direkte i undervisningen, men de 58 inkluderer jo også annet viktig personale ute i skolene, sier Mossige.
– Høyt på banen
Mossige og Stokkebø har debattert Stavanger-skolen mye i RA-spaltene i det siste.
– Stavanger Høyre har gått ganske høyt opp på banen. Det er litt spesielt, i og med at de for andre året på rad nå kutter i skolen. I 2015-budsjettet kuttet posisjonen (den gang H, V, KrF, Sp og Pp) 4,35 millioner kroner i rammen, sier Mossige.
Etter høstens valg fikk de fem posisjonspartiene også med Frp i flertallet.
– 2016 ble enda mer spesielt. Samtlige partier i valgkampen lovte at skolen skulle slippe kutt. Ved første mulighet kuttet flertallet 10 millioner kroner i rammen, sier Mossige.
– Stavanger er rammet av en kraftig skattesvikt. Vi er i en krevende tid og bystyret har redusert dagens ramme, totalt på over 1,3 milliarder, med noen millioner. Ap har lite troverdighet når det gjelder skolebudsjett. I valgkampen lovet stort sett alle partiene, inkludert Ap, å styrke skolen kraftig. Ap klarer ikke engang å innfri løftene i sitt eget alternative budsjett, sier Stokkebø.
Han viser til tøff kommuneøkonomi.
– I valgkampen var Høyre eneste parti som ikke lovet økning i skolebudsjettet, men sa at vi skulle skjerme den mest mulig, sier Stokkebø.
Han peker på byens skattesvikt.
– Med tanke på den kraftige skattesvikten har vi klart å skjerme skolen relativt godt både i 2015 og 2016. De tre årene før styrket vi skolerammen hvert år. Jeg vil også minne om sist gang Ap hadde hånden på rattet i Stavanger, var de selv med på rammereduksjoner i krevende tider, sier Stokkebø.
Han peker på perioden 2007–2011, da Ap deltok i budsjettsamarbeid med blant andre Høyre.
– Mer merkbare kutt
Mossige mener kuttene nå blir mer og mer merkbare i Stavanger-skolen.
– Høyre må ta til seg at kuttene faktisk får konsekvenser: Lavere lærertetthet, ikke penger til vikarer, mindre inndeling i grupper og mindre tilpasset undervisning. En god start kan være å lytte til tilbakemeldingene fra skolenes driftsstyrer og foreldreutvalg, sier Mossige.
– Vi har alltid veldig tett og god dialog med driftsstyrene og kommunalt foreldreutvalg. Vi jobber sammen for å få mest mulig utav rammene vi til enhver tid har. I 2016 blir et år med løft for undervisningsteknologi, mobbeombud og talentsatsing, for å nevne noe, sier Stokkebø.
Følg RA på Facebook og Twitter!