Verden

Etter nobelprisen: – Eritrea er fortsatt et brutalt diktatur

Det ble feiret med dans og fest på begge sider av grensen da det ble kjent at fredsprisen gikk til Etiopias statsminister Abiy Ahmed. Tirsdag 10. desember deles prisen ut på Rådhuset i Oslo. Men den årelange grensekonflikten med Eritrea er absolutt ikke løst, sier ekspert.

Eritrea har en stor diaspora i USA og Europa. Her et bilde fra 19. juli 2019. To eritreiske søstre som ikke har sett hverandre på over 20 år, gjenforenes i hjemlandet.
Eritrea har en stor diaspora i USA og Europa. Her et bilde fra 19. juli 2019. To eritreiske søstre som ikke har sett hverandre på over 20 år, gjenforenes i hjemlandet.
Publisert Sist oppdatert

MASAWA, ERITREA (Dagsavisen): Lufta er tung av fuktighet og salt her i Eritreas eldste by, Masawa ved kysten av Rødehavet. Nesten alle de en gang så flotte gamle bygningene i arabisk og italiensk kolonistil ligger i ruiner. Forfalne og forlatt. Byen virker nærmest død. Selv kranene ved havna står stille i formiddagsvarmen. En enkelt havnearbeider slentrer dovent nedover kaia.

På en fortauskafé i nærheten finner jeg skygge og selskap. En ung mann sitter alene med sigaretter og svart kaffe. Jeg setter meg ved siden av ham. Han heter Asaph og er 26 år gammel. Han kommer fra hovedstaden Asmara i høylandet, men bor nå i en kaserne nede ved havet. Han har et vennlig, men tungt uttrykk i øynene og forteller at han har vært soldat i åtte år, uten å vite hvor lenge han må gjøre tjeneste. Slik er forholdene i Eritrea. Den fryktede verneplikten ble gjort permanent da grensekrigen med Etiopia raste mellom 1998 og 2000, en krig som kostet nesten 100.000 mennesker livet.

– Jeg håper at jeg snart får slippe, nå som det er fred. Men jeg vet ikke. Jeg har ikke hørt noe enda, sier han og tar seg et dypt trekk av sigaretten.

Hei!
Du må ha eit aktivt abonnement for å lesa vidare.

2 måneder
20 kr

20,-

KJØP

Powered by Labrador CMS